LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Κρίσιμα 24ωρα για την Αττική: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί το τρίτο κύμα

DSFSDFSD

Ποια σενάρια εξετάζονται - Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες» - Την Παρασκευή οι αποφάσεις και ίσως οι ανακοινώσεις

Με δεμένα τα χέρια και το βλέμμα στην «κλεψύδρα» μέχρι και την Παρασκευή είναι κυβέρνηση και επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Τα επόμενα 24ωρα έως και την Παρασκευή είναι κρίσιμα καθώς θα κρίνουν, εν πολλοίς, εάν θα ληφθούν οι αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.

Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Και εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι γνωρίζοντες των συζητήσεων τονίζουν πως «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».

Η επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αμέσως μετά την χαλάρωση που ακολούθησε το τελευταίο lockdown αλλά και οι επιμέρους δείκτες, όπως οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κρίνουν τις αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, γιατί όχι και σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως έγραψε και χθες το protothema.gr η κατάσταση είναι οριακή. Οι επιστήμονες εξετάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα συνεχίσουν να το κάνουν έως και την Παρασκευή, όπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των επιδημιολόγων θα δώσουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.

Πάντως, παρά το γεγονός πως το σύστημα υγείας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι βρισκόταν όταν ελήφθη η απόφαση για lockdown τον περασμένο Νοέμβριο, προβληματισμό έχουν προκαλέσει, επιμέρους στοιχεία, πλην του αριθμού των διασωληνωμένων, αφού στην Αττική το τελευταίο 24ωρο είχαμε 93 εισαγωγές και 176 σε ολόκληρη την χώρα, στοιχεία που αποτελούν προπομπό για την αποτύπωση της διασποράς του ιού στην επιβάρυνση του ΕΣΥ. Με δεδομένο λοιπόν πως η πληρότητα των ΜΕΘ στην περιοχή της πρωτεύουσας ανέρχεται στο 60%, αυτό που θέλουν να προλάβουν στο υπουργείο Υγείας είναι το να μην αρχίσουν να εξαντλούνται οι δυνάμεις των νοσοκομείων.

5233324


Εάν τώρα, επικρατήσει το «σκληρό» σενάριο, τότε ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, θα είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00 έτσι ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Ανάμεσα στις σκέψεις των αρμοδίων είναι και η πιθανή παρέμβαση στη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν φαίνεται να συνηγορούν στο ότι η κατάσταση προς το παρόν απαιτεί κάτι τέτοιο.

Όπως είναι σε θέση βέβαια να γνωρίζει το protothema.gr, ένας από τους βασικούς άξονες των νέων περιορισμών -εάν αυτοί επιβληθούν- θα είναι οι έλεγχοι από πλευράς της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων, καθώς αυτοί αναμένεται να είναι αυστηροί και πολλοί.

Ανασταλτικός παράγοντας ωστόσο, για όλα τα παραπάνω είναι η κόπωση των πολιτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά πως πλησιάζουμε στην συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη επιβολή περιοριστικών μέτρων και είναι φανερό πλέον πως ακόμη και οι πολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα όλο αυτό το διάστημα, αναζητούν εναγωνίως στιγμές «ελευθερίας» στην κοινωνική τους ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν μέτρα που αφορούσαν στον συνωστισμό πολιτών έξω από καταστήματα εστίασης. Από χθες λοιπόν, απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής. Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν ένα εστιατόριο διαθέτει αυλή και οι πελάτες περίμεναν έως χθες όρθιοι για να πάρουν το πακέτο με το έτοιμο φαγητό τώρα θα πρέπει να περιμένουν για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, εκτός του χώρου ευθύνης της επιχείρησης.

Όπως έχουν πει πάντως σε κάθε τόνο, κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση που βιώνουμε είναι δυναμική. Γι' αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δήλωνε χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown».

Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες»

Να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:  

Χριστίνα Πολίτη: Το εξομολογητικό της κείμενο με τίτλο «Η δύναμη της συγγνώμης»

Eμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου - Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική - Ίσως χρειαστούν νέα εμβόλια, λέει η Αθηνά Λινού στο protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (149)

pit

Δύσκολη επιλογή έχουν γνώση φαντάζομαι οι φύλακες, αφουγκραζονται τη γενική κατάσταση και ειδικά στο χωνευτηρη που λέγεται Αθήνα , και κατοικηται πάνω από 5 εκατομμύρια κόσμο αδηλωτους ή δηλωμένους μετανάστες οι οποίοι μένουν κατά δεκάδες μαζί, στη πλειοψηφία τους χωρίς δουλειά. Αν προσθέσεις στο μείγμα και τους ντόπιους δικούς μας, που πραγματικά έχουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν ανήκουν σε καμία ομάδα επιδότησης, μιας και η απασχόληση τους ήταν μαύρη, και αφορά ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας και της πάρα οικονομίας .... Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εκρηκτικό και θα φανεί μπροστά σας σε ανύποπτο χρόνο και με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός η και προβοκάτσια πολύ πιθανόν. Με τεκτενομενα τύπου 2009 δεκεμβριανα, αυτή τη φορά όμως ξεσηκωμός με αιτία και μαζικός..

Δε μας τα λέτε καλά...

Έτσι όπως μας τα λέτε αγαπητοί "ειδικοί" , κάτι δεν κολλάει. Ενδεχόμενο 1: έστω ότι τα κρούσματα είναι όντως όσα μας λέτε, δε μετράτε μέσα όλες τις ιώσεις μαζί και τη γρίπη. Ε, τότε, μια τέτοια αύξηση όπως μας την παρουσιάζετε, σημαίνει ότι τα μέτρα που μας επιβάλλετε τόσον καιρό είναι λάθος. Όχι μόνο δε μας προστατεύσατε, μας οδηγήσατε στην εξάντληση και την εξαθλίωση. Και συνεχίζετε ακάθεκτοι. Ενδεχόμενο 2: έστω ότι τα μέτρα που πήρατε είναι σωστά. Επομένως, θα έπρεπε να έχουν αποτέλεσμα και να περιορίζουν τη διασπορά. Άρα, θα έπρεπε να μας ανακοινώσετε μειωμένα και όχι αυξημένα κρούσματα. Τι ισχύει λοιπόν; Τα μέτρα σας είναι αναποτελεσματικά και συνεχίζετε να μας μαντρώνετε χωρίς κανένα όφελος, ή τα μέτρα σας είναι σωστά και οι αριθμοί που μας ανακοινώνετε είναι... μαγειρεμένοι και παραφουσκωμένοι;; Σωστά μέτρα και αύξηση κρουσμάτων δεν πάνε μαζί...

Πλάτωνος Πολιτεία

Προσωπικά, έχω καταλάβει τρία πράγματα: 1. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. 2. Ακούμε πάντοτε τη γνώμη των ειδικών, ακόμα και αν αυτοί έχουν διαφορετικές μεταξύ τους γνώμες. 3. Όνειρο όλων των δημοσιογράφων όταν ήταν μικροί ήταν να γίνουν γιατροί λοιμωξιολόγοι ....

Π.Π.

Συμφωνώ απολύτως!

alithia

τα εμβολια που είναι να έρθουν στις 9 φεβρουαριου της astrazeneca που δε κάνει να τα κάνουν όσοι είναι πάνω από 60 χρονών γιατί δε πιάνουν και είναι αναποτελεσματικά , πρέπει αυτά τα εμβολια να τα κάνουν σε οδηγούς αστικών , οδηγούς υπαλλήλους μετρό, υπαλλήλους σουπερμάρκετ, πωλητές λαϊκών αγορών , υπαλλήλους κρεοπωλείων, οδηγοί ΚΤΕΛ , υπάλληλοι εστίασης .Αν γίνει αυτό θα μειωθεί αμεσα και η διασπορά.Οι ηλικιωμένοι άνω των 60 δε κυκλοφορούν έτσι κι αλλιώς τόσο πολύ έξω και μπορούν να κάνουν τα εμβολια με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Εχθές

Τέτοια ώρα μας είπαν ότι υπάρχουν 1200 κρούσματα. Σήμερα δεν θα μας πουν;

Δηλαδή

Μετά την "επιτυχία" των "ειδικών" επί των πωλήσεων των φαρμακευτικών μπουρδολόγων,ανέλαβαν οι βοθροαναλυτές σκ@τολόγοι σε συνεργασία με τους πρώτους;

Είναι πολλά

τα 15δις που θα εισπράξει η Pfizer απο τα εμβόλια μόνο το 2021 ??? εννοείται ναι ...αλλά να μείνει χωρίς εισπράξεις το 22 , 23 και μετά ?? ε όχι βέβαια , βγάλτε λοιπόν τις ''μετάλλαξεις'' απο την Ζουαζιλάνδη , τις νήσους Κομόρες , ρίξτε τες στην αγορά να εξασφαλίσετε τα κέρδη σας άθλιοι πλασιέ των φαρμακευτικών . Εκτίθεστε καθημερινά γιατί με και οι ειδικευόμενοι γιατροί λένε οτι οι μεταλλάξεις οδηγούν σε ασθενέστερα στελέχη του ιού . Συνεχίστε να ονειρεύεστε τα υπερκέρδη απο το βρώμικο τρομολαγνικό παίγνιο σας και οταν θα ξυπνήσετε θα πάρετε αυτό που σας αξίζει .

bull

Στις 17 Σεπτεμβρίου υπήρχε προειδοποίηση από τον ecdc για δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο.Η κυβέρνηση χωρίς πλάνο πήγε με την λογική βλέποντας και κάνοντας.Τον Δεκέμβριο πάλι ο ΠΟΥ μιλάει για τρίτο κύμα στα τέλη Ιανουαρίου.Παλι κανείς δεν δίνει σημασία και βρισκόμαστε πάλι από την αρχή.Μεσα σε έναν χρόνο το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με ελάχιστο προσωπικό και οι ΜΕΘ που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν λόγο της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Ν.Δ.

Στο είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός μας . Δεν είναι βλέποντας και κάνοντας απλώς βλέπει και κάνει νέα μέτρα.

Το

Το μυαλό σου υπολειτουργεί

a

plo. Κλείσε τις κατσαριδάθηνέζες μέσα, ψέκασε και το χώρο για να μη ξαναβγούν έξω (το αντίθετο με τις κατσαρίδες). Προβλεμ σολβντ

ΠΙΣΤΕΥΩ

ΟΤΙ ΕΚΑΨΕΣ ΦΛΑΝΤΖΑ.

Οι............ τουρίστες από σύνορα Εβρου, συρματοπλέγματα...

....όλα καλά;;;;;;;.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης