Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ίσως χρειαστούν νέα εμβόλια, λέει η Αθηνά Λινού στο protothema.gr

Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ίσως χρειαστούν νέα εμβόλια, λέει η Αθηνά Λινού στο protothema.gr

Τι λέει η  καθηγήτρια επιδημιολογίας για τις μεταλλάξεις του ιού και την πανδημία 

kosmos-maskes01-mesa
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από τον τύπο του ιού που είχαμε. Aυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν. Kαι όπως η ίδια επισήμανε, αν χρειαστεί μπορεί να υπάρρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις.

«Τα εμβόλια καλύπτουν τη νοτιοαφρρικανική μετάλλαξη στο 50% δηλαδή η αποτελεσματικότητα είναι στο 50%. Αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινιούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα το δούμε. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από το τύπο του ιού που είχαμε πριν τη μετάλλαξη» είπε στο protothema.gr η Αθηνά Λινού.

Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο. Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου. Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Έχοντας λάβει την ονομασία «501.V2» το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y» που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K» η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς εξελίσσεται η «Ελευθερία» των εργαζομένων στο ΕΣΥ - Το... παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

«Επιστροφή» στον Δεκέμβριο - Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Η πρόταση Μάρδα για «μυστική αστυνομία» στα πανεπιστήμια αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης