Lockdown: Μέσα στην εβδομάδα αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και take away

Lockdown: Μέσα στην εβδομάδα αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και take away

Προ των πυλών το 3ο κύμα της πανδημίας - Σαρηγιάννης: «Ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε 2.000 κρούσματα τη μέρα στα μέσα Μαρτίου» - Σημαντικός παράγοντας η κόπωση του πληθυσμού - Ανησυχία στους επιστήμονες για τις μεταλλάξεις

athinametra
Ένα «κοκτέιλ» που περιλαμβάνει από την μία τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και από την άλλη την επικίνδυνη αύξηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών της πανδημίας στην Αττική έχουν θέσει επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή με όλα τα δεδομένα να είναι πλέον ανοιχτά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την χθεσινή ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά περίπου 35%-40% ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο δείκτης RT είναι πάνω από την μονάδα την ώρα που στην υπόλοιπη επικράτεια στο τέλος Ιανουαρίου ήταν κάτω από το 1. Αντίστοιχα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εστιάζοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς οι μεταλλάξεις συνθέτουν ένα νέο αχαρτογράφητο τοπίο το οποίο φέρνει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας όλο και πιο κοντά.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ τα δεδομένα εξετάζονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να αποφασίζεται η κυβερνητική πολιτική, δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr τα πάντα για αυτό το ενδεχόμενο θα κριθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Εάν ο βασικός δείκτης που δεν είναι άλλος από τα κρούσματα αυξηθεί κατά πολύ από την στιγμή που θα γίνουν και περισσότερα τεστ, τότε τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες των όσων συζητούνται τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην επιτροπή των επιστημόνων, η Αττική θα είναι το «ορμητήριο» των νέων κινήσεων, αφού οι φόβοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον έκδηλοι. Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συνθέσουν ένα τοπίο στην πρωτεύουσα που θα θυμίζει... lockdown τύπου Πάτρα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπάρχει πληρότητα της τάξης του 65%, ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται έως και 80 εισαγωγές σε ημερήσια βάση σε κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίες είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.


5233327__1_


Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει την Παρασκευή αναμένεται να δώσει την εισήγησή της στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να λάβει τις αποφάσεις της και πιθανόν να ανακοινώσει και το νέο σχέδιο δράσης την ίδια μέρα σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί όχι μόνο η περαιτέρω έξαρση αλλά και η επιβάρυνση του ΕΣΥ αφού κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που δεν θα αφορούσαν μόνο την κυκλοφορία του γενικού πληθυσμού αλλά και ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων προκειμένου αυτά να αντεπεξέλθουν. Ένα πλαίσιο ωστόσο το οποίο ήδη έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει, εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο, διασύνδεση των νοσοκομείων της Αττικής με την περιφέρεια και περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών.

Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε, έστω και με προσεκτικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος στο briefing σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνται» για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρεί κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται των μέτρων».

Ο παράγοντας κόπωση

Τούτων δοθέντων ένα σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η κούραση των πολιτών οι οποίοι έχουν, μετά από σχεδόν έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων, δει την κοινωνική τους ζωή να αλλάζει άρδην και τις οικονομικές τους δραστηριότητες να περιορίζονται στο ελάχιστο. Αυτή η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο και στο εύρος της τήρησης των μέτρων αφού όπως συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο, τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να λαμβάνονται αλλά για να τηρούνται.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία 24ωρα γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη με πλείστα στελέχη να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να «βάλουν πλάτη».

Νέα μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα για εστίαση και take away

Νέα μέτρα για τις καφετέριες και όσα καταστήματα εστίασης είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, θέτει σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με νέα ρύθμιση, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης.

5183004
Με νέα ρύθμιση, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης.


Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή, δεν ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις «κόκκινες», αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης («κίτρινο»).

Ειδικότερα, η τροποποίηση αφορά το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 της ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ Β’ 341).

Η απόφαση αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και κάθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών».

Οι παραβάτες του μέτρου -πολίτες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης- θα πληρώνουν πρόστιμο, σε περίπτωση παράβασης.

Στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ αναφέρεται:

«Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.

-Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
-Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη».

Σημειώνεται πως τα παραπάνω τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Όπως καταλήγει η ΚΥΑ, «η παρούσα ισχύει από την 2α Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00».

Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους  ειδικούς

Παράλληλα έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».Eιδήσεις σήμερα: 

Φον Ντερ Λάιεν: Στις 7 Φεβρουαρίου οι πρώτες παραδόσεις από τα εμβόλια της AstraZeneca

Θρίλερ με τον Βρετανό που βρέθηκε νεκρός σε βυθισμένο σκάφος στην Κρήτη - Δολοφονία υποπτεύεται η οικογένειά του

Θα αποφυλακιστεί σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης