LIVE

Κορωνοϊός

Αττική: Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα - Στο 63% η πληρότητα των ΜΕΘ

ethart

«Κοκκινίζουν» βόρειος, ανατολικός και κεντρικός τομέας - Μεγάλος προβληματισμός στους κόλπους της επιτροπής για τα επόμενα βήματα

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν «ξεφύγει» από τη σταθεροποιημένη εικόνα για την οποία μιλούσαν οι ειδικοί την περασμένη εβδομάδα και με την καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και των νοσηλειών να κινούνται ανοδικά, διανύονται οι τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου στη χώρα μας, προδιαγράφοντας μάλλον μια πορεία επιστροφής προς το πεδίο των σκληρών περιορισμών και όχι απομάκρυνσης από αυτό.

Η αύξηση των κρουσμάτων, οι τοπικές εστίες της επιδημίας, η διασπορά του στελέχους με τη βρετανική μετάλλαξη, προβληματίζουν πολύ τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αρκετούς εξ αυτών να θεωρούν ότι ουσιαστικά «σβήνεται» και ξανασχεδιάζεται από την αρχή το αδρό σχεδιάγραμμα της επιστροφής στη μερική κανονικότητα για την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία που είχε γίνει για τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και αύριο, προκειμένου οι επιδημιολόγοι να αξιολογήσουν τα δεδομένα για την επικράτεια, με βάση τα ενεργά κρούσματα, και για τις κατά τόπους επιβαρυμένες περιοχές. Η σημερινή συνεδρίαση είναι προσανατολισμένη στα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στην αυριανή, από τα συμπεράσματά τους και την εισήγησή τους θα κριθεί εν πολλοίς το μείζον ζήτημα της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων που είχε δρομολογηθεί για τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είχε γίνει σαφές πως οι μαθητές Γυμνασίων θα επιστρέψουν στα θρανία τους, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες τηλεκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα και πως οι μαθητές Λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες όπου δεν καταγράφεται «κόκκινη» περιοχή. Πλέον, αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει, καθώς εκτός του ότι έχουν αυξηθεί οι «κόκκινες» περιοχές, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα εκπαιδευτικές μονάδες, από δημοτικά μέχρι Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα.

Η άνοδος της επιδημιολογικής καμπύλης

Ο νέος κύκλος αγωνίας για την πορεία της επιδημίας που έχει ανοίξει στους κόλπους της Επιτροπής δικαιολογείται απολύτως με βάση τα στοιχεία για τα ημερήσια κρούσματα όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε συνέχεια της αύξησης που καταγράφεται σταθερά από το περασμένο Σάββατο, και χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, που παρέθεσε στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος ήταν 547 κρούσματα την ημέρα και η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 48 χρόνια. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 7ήμερο που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι σημαντικά χαμηλότεροι: ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος ήταν 480 κρούσματα ημερησίως και η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 46 έτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός επισήμανε ότι η αύξηση κατά δύο έτη στον μέσο όρο ηλικίας των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ανησυχητική. Επίσης, ανησυχητική χαρακτήρισε και την αύξηση που καταγράφεται την τρέχουσα εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη στα νέα κρούσματα που αφορούν άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5.324, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 5.581. Παρά τη μείωση των ατόμων με ενεργή λοίμωξη covid-19 στη χώρα, στην Αττική η εικόνα παραμένει κρίσιμη, καθώς τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν. Ήταν 2.304 και πλέον είναι 2.374. Στην Αττική φαίνεται πως αρχίζουν να «κοκκινίζουν» λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων ή του ιικού φορτίου αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας, μια εξέλιξη που διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά τις τελευταίες δέκα ημέρες, καθώς μέχρι πρότινος το πρόβλημα στην Αττική εντοπιζόταν κυρίως στον Δυτικό τομέα και στη Δυτική Αττική, η οποία βρισκόταν και σε καραντίνα.
meth_william_main

Oι νοσηλευόμενοι και οι νεκροί

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 609 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 141 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ δημιουργούν τα δεδομένα για τους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού. Προχθές έγιναν 77 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο από τις 150 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και χθες εισήχθησαν 71 ασθενείς σε σύνολο 135, δηλαδή το 54% των χθεσινών εισαγωγών έγινε στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.445 ασθενείς, εκ των οποίων οι 274 διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, με 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid κατειλημμένες στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική Μακεδονία, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα του λεκανοπεδίου, έχοντας υποχωρήσει στα 951, οι νοσηλευόμενοι είναι 331 σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 88 σε ΜΕΘ.

Πέρα από το λεκανοπέδιο, ο υπουργός κατονόμασε οκτώ ακόμα περιοχές που «κοκκινίζουν» από το επιδημιολογικό τους φορτίο και για τις οποίες θα σημάνει ακόμη πιο δυνατά ο συναγερμός των μέτρων.

Όπως είπε, περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού, εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας.

Επίσης, προβληματίζουν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική,

Η Θεσσαλονίκη με 74 κρούσματα διατηρεί τη σταθερή της πορεία, όπως μαρτυρά και η παρουσία του ιού στα λύματα της πόλης, με την αγωνία όμως να εκτοξεύουν τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί και στη βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, χθες καταγράφηκαν 32 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 5.724. Το 61% των θυμάτων της επιδημίας, και κυρίως του δεύτερου επιδημικού κύματος, καταγράφηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κατέληξαν 3.472 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19, σε σύνολο 5.692 νεκρών, δίνοντας στη βόρεια Ελλάδα την αρνητική, και θλιβερή, "πρωτιά" στην επικράτεια σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών της επιδημίας.

Το πιο μελανό, και "θανατηφόρο" χρονικό διάστημα της δεύτερης φάσης της επιδημίας είναι αυτό που ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Κατά το τρίμηνο αυτό έχει καταγραφεί το 90% των συνολικών θανάτων, με τους περισσότερους να συμβαίνουν τον περασμένο Δεκέμβριο (2.213). Άλλοι 1.924 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο κορωνοιός τον περασμένο Νοέμβριο, και 962 είναι τα θύματα της επιδημίας μέσα στον Ιανουάριο.

Η «ανάσα» των εμβολιασμών

Το επιχειρησιακό σχέδιο των εμβολιασμών «Ελευθερία» μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές των ημερομηνιών άφιξης αλλά και των ποσοτήτων των εμβολίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας σχετικά με την επιχείρηση που σημαίνει «την αρχή του τέλους της πανδημίας».

Μέχρι χθες, οι εμβολιασμοί είχαν φτάσει τους 213.735 ενώ σε 196.009 άτομα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

«Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» ήταν το ηχηρό μήνυμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων. Όπως τόνισε, η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στέκεται στο ύψος της όταν διαπραγματεύεται για θέματα δημόσιας υγείας και, απέναντι στους ανταγωνισμούς κρατών και επιχειρήσεων, «να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους πολίτες που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας».

Στην υποχρέωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να τηρούν τις υποσχέσεις τους, αναφέρθηκε λάβρος ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η χρηματοδότησή τους προήλθε κατά το πλείστον από τα χρήματα των φορολογουμένων. Με τον «πόλεμο» ανάμεσα σε ΕΕ και φαρμακοβιομηχανίες να έχει ήδη κηρυχθεί, το ευρωπαϊκό πλάνο για εμβολιασμό του 70% των πολιτών της Ένωσης έως τον Αύγουστο του 2021, όπως είχε εκφραστεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελίσσεται σε όνειρο απατηλό.

Τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη φέρνουν αναπροσαρμογές και στην εγχώρια στρατηγική, η οποία στηρίζεται σε δύο πυλώνες σύμφωνα με τον κ. Κικίλια: στα διαθέσιμα εμβόλια και στην εξασφάλιση της δεύτερης δόσης εμβολίου για όσους έχουν λάβει την πρώτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε μειωμένες παραλαβές εμβολίων από την AstraZeneca κατά 760.000 συγκριτικά με τις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ελαφρώς αυξημένες από τη Pfizer και σταθερές από τη Moderna.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Θοδωρής Ζαγοράκης - Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ

Δένδιας: Κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Έξι γυναίκες κατηγορούν τον Γιώργο Κιμούλη για κακοποίηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

g

γελάει ο (σκεπτόμενος) κόσμος με τη μεγαλύτερη απάτη που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Φαντασία μηδέν η κάθε εξουσία

Επι χούντας μας μάντρωναν προφασιζόμενοι τον κομμουνιστικό κίνδυνο, τώρα χρησιμοποιούν τον κοροναϊό. Ψηφίσαμε Μητσοτάκη, δυστυχώς όμως καταλήξαμε φυλακισμένοι στα σπίτια μας.

@

Άρχισε το δούλεμα και η τρομοκρατία. Πείτε τους στα ίσα ρε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα ποτέ τζάμπα βρίσκετε ιστοριούλες με ΜΕΘ, κρούσματα και βοθρολύματα.

Βάσω

Σφράγισμα της κοινωνίας στα σπίτια. Οριζόντια λήψη μέτρων. Να σώσουμε ζωές. Κλείσιμο όλης της οικονομίας και κοινωνίας σε αυστηρή καραντίνα. Ακούστε τον κύριο Δερμιτζάκη από Ελβετία. Ολικός περιορισμός μετακινήσεων.

Δεν συμφωνούμε σε αυτά που κάνεις

Οι άσχετοι μας διοικούν, μας έβαλαν στο γύψο και πιστεύουν πως θα τους υμνήσουμε. κ. Μητσοτάκη, αντίσταση καμία δεν υπήρξε απέναντι σε χουντικές κυβερνήσεις, μετά όμως την Κύπρο έπεσαν σαν χάρτινος πύργος. Δημιουργείς παρόμοιο κλίμα στο Αιγαίο και με τον κοροναϊό, πρόσεχε! ΥΓ χούντα είσαι Κυριάκο, θα περάσει.

1

Η κοροιδια παει συννεφο....οποιος καραντινολαγνος φοβαται να μεινει σπιτι..οι καθαροι θανατοι απο κοβιντ δεν ειναι πανω απο 300

ανατριχίλα

να ακούς μπαρούφες απο Υπουργούς. Όχι πως δεν το ακούμε συχνά. Κρίμα που ο Κικίλιας ήταν ανεπαρκής ως μπασκετμπολίστας και φαίνεται το ίδιο να συμβαίνει και τώρα. Αν δεν έχεις οικονομία δεν έχεις στέγη δεν έχεις φαΐ και κατά συνέπεια δεν έχεις ζωή. Υγεία για να υπάρχει χρειάζεται οικονομία. Το να μαντρώνονται οι υγιείς και οι ανθεκτικοί στον ιό για να μην πεθάνουν οι φιλάσθενοι, οι ηλικιωμένοι και οι με υποκείμενα νοσήματα, είναι φαύλος κύκλος. Ο ιός θα κάνει την πορεία του και σύντομα όταν η ανέχεια φτάσει στο απόλυτο, ο κόσμος θα αρχίσει να ξεσηκώνεται οργισμένος και η κοινωνική ταραχή που θα προκύψει απλά δεν θα επιτρέψει άλλους περιορισμούς. Η κοινωνία και το Κράτος ειδικά θα πρέπει να μάθει να συζεί με τον ιό ακόμα και με 10.000 κρούσματα ανα ημέρα.Σιγά σιγά πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό όπως προσαρμοστήκαμε και στις μάσκες.

φυγετε

αντε ρε σταματα να μας κουνας το δαχτυλο. Σε βαρεθηκαμε κ εσενα κ ολη την ομαδα σου. Κατσε εσυ σπιτι ασε εμας.

Οι μποσελβίκοι στα προπύλαια, οι δε Έλληνες στην κατάψυξη

Οι κομμουνιστές κάνουν διαδηλώσεις, πέφτει και η δημοτικότητα Μητσοτάκη, άρα σκληρότερα μέτρα για τους Έλληνες.

Garfield

Όλοι εσείς οι ξερόλες που λετε για τα καταστήματα και ειδικά για τα σχολεία, για βγείτε μια βόλτα στις τοπικές αγορές της γειτονιάς σας. Είναι γεμάτες από παπούδες και γιαγιάδες με χιλιοφορεμένες-τσαλακωμένες μάσκες ..... και μετά ελάτε να πείτε αν φταίει η νεα γενιά που είναι φυλακισμένη μέσα στα σπίτια !!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης