LIVE

Κορωνοϊός

Παιδεία: Σήμερα παρουσιάζει η Νίκη Κεραμέως τις αλλαγές σε Πανελλαδικές και πανεπιστήμια

kerameos

Οι αλλαγές αφορούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, την κατάργηση «αιωνίων» φοιτητών και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας - Στις 11.30 η συνέντευξη Τύπου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Το σχέδιο νόμου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις , την πανεπιστημιακή αστυνομία και την κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών παρουσιάζει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συγκεκριμένα στις 11:30 το πρωί θα ανακοινωθεί σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, το σχέδιο Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων, «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Στη συνέντευξη θα παραβρεθούν και οι υφυπουργοί Παιδείας Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος που θα αναφερθούν σε θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας, συμπεριλαμβανόμενης και της έναρξης λειτουργίας των σχολείων. Τα σχέδιο νόμου εστιάζει στην ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, εισαγωγή διπλών μηχανογραφικών με περιορισμένη επιλογή σχολών στο πρώτο, δυνατότητα εισαγωγής από τα ΙΕΚ στο Πανεπιστήμιο αλλά και ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια και στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές - Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει:

Ανώτατο όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, (όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών) για τους φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, εισηγήθηκε η υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2.Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης Ν + ½Ν, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. Στόχος είναι με τη ρύθμιση αυτή να θωρακιστεί περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Σε ότι αφορά στις αλλαγές που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ): Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Η επιλογή μίας βάσης εισαγωγής, οριζόντιας ή μη, σε απόλυτο μέγεθος και για όλα τα τμήματα, π.χ. η βάση του 10, δεν προκρίθηκε, καθώς αφ’ ενός θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή των θεμάτων, αφ’ ετέρου τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Εισαγωγή σε δύο φάσεις

Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.

Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.
Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Έρχεται η ΟΠΠΙ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

Βασίλης Κικίλιας: Συγκίνηση για τους υγειονομικούς αλλά και τη γέννηση του γιου του

CIA και UFO: Τι κρύβεται στο «Μαύρο Θησαυροφυλάκιο»;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΚΕΡΑΜ-OUT

Πότε θα ξεκουμπιστεί αυτή παπαδιά;

Annie

Αυτή η γυναίκα είναι θεοτρελη. Σκέφτηκε κανείς τους καθηγητές στα πανεπιστήμια που δεν πατάνε σε μαθήματα και κόβουν με το έτσι θέλω; Σκέφτηκε κανείς τα βιβλία που τα παραδίδουν λίγες εβδομάδες πριν την εξεταστική; Σκέφτηκε κανείς όλα αυτά τα παιδιά που εργάζονται για να βγάλουν το νοίκι και το φαγητό τους; Σκέφτηκε κανείς όλα αυτά τα παιδιά που κατά την διάρκεια της φοίτησης τους έτυχε να συμβεί κάτι απρόοπτο στην ζωή τους (όπως θάνατος γονέων/συγγενών);. Ο μόνος λόγος που βγήκε αυτό το σχέδιο είναι για να πλουτίσουν τα ΙΕΚ που συνεργάζεται η ΝΔ από παιδιά που δεν πέρασαν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ή διαγράφτηκαν. Από την στιγμή που εφτυσα αίμα να μπω σε ένα πανεπιστήμιο δικαιούμαι να μείνω όσο θέλω!!! Ας σκεφτούμε όλους αυτούς που δεν τεμπελιαζουν αλλά έτυχε κάτι στην ζωή τους... Ας γίνουμε άνθρωποι επιτέλους και το υπουργείο να μην κοιτάει πως να κάνει χειρότερα τα πράγματα αλλά πως να τα διορθώσει

Σωκράτης

Μπορείτε να αδειάσετε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα τρωκτικά που τρώνε το μεδούλι μας πολλά χρόνια τώρα. Ομιλώ για τους αιώνιους τεμπέληδες που μας πίνουν το αίμα ακόμη με ευθύνη και των διδασκόντων. Αδειάστε τα επιτέλους για να μπορέσουν να σπουδάσουν οι πραγματικοί φοιτητές,σπουδαστές, ΤΕΛΟΣ!!!!

TOM

N+1/2N να είναι οι μέρες της

ωραία ευχή

Δηλαδή να φτάσει 120 χρονών;; μπράβο!!!!

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Μονο αν ο Μητσοτακης καταφερει και βγαλει απο τα ελληνικα Πανεπιστημια το καρκινωμα του κομματισμου και των θολοκουλτουρηδων Αριστερων φοιτητων και καθηγητων και τα παραδωσει στα παιδια των Ελληνων, οπως ακριβως ειναι τα ξενα Πανεπιστημια,μονο τοτε, θα δειξουνε οι Ελληνες την υπεροχη τους στα''γραμματα''εναντι ολων των αλλων ξενων συναδελφων τους! Οπως ειναι σημερα τα Πανεπιστημια μας,μπαχαλο αναρχικων και ανθελληνων,φυσικα και υστερουν οι Ελληνες εναντι των ξενων στις σπουδες τους! Η κυβερνηση ας μην προσποιειται οτι δεν καταλαβαινει,Επι ισοις οροις με τους ευρωπαιους φοιτητες οφειλουν να γινονται οι συγκρισεις με τους Ελληνες,Τους το οφειλουμε!

*

ΔΑΠ; Και "αααα" και "ου" σου λέει κάτι; Η νομίζεις πως είναι ομάδα μπάσκετ;

Epic

Οι γκάνγκστερ της κυβέρνησης που τρώνε το δημοσιο χρήμα με δέκα μασέλες θέλουν αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η μπόχα από τα σκάνδαλα δεν τους ενοχλεί καθόλου. Προχθές ο Πιερακάκης έβγαλε στον αέρα σύστημα 800.000 για το οποίο δεν είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών. Ήξερε τι θα γίνει γιατί είχε δοθεί προθεσμία 1 μέρα για να υποβληθεί φάκελος προσφοράς που θέλει εβδομάδες για να συμπληρωθεί σωστά. Ο Πετσας μπουκωσε όμως τα ΜΜΕ και δεν τρέχει μια. Αδιαφανές βέβαια. Τις Δεκο τις βγάζουν και από τον 4412 2016 νομο για να μπορούν να φάνε μίζες χωρίς το εμπόδιο των ανεξάρτητων επιτροπών δημοσίων υπαλλήλων. Τι περιμένεις όταν ψηφίζεις πρωθυπουργό με ετικέτα miesens.

@@

Από τη πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα.

Dim

Και να ήταν μόνο αυτά... Παιδιά τώρα θα πέφτει τρελή μάσα γιατί ξέρουν ότι δε θα ξανα βγούνε... Δυστυχώς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης