LIVE

Κορωνοϊός

Πανεπιστήμια: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές με ν+3

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
amfitheatro0

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο στη Βουλή - Προστίθεται ένας ακόμη χρόνος, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για την ολοκλήρωση των σπουδών στα Πανεπιστήμια

Αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ανακατανομή των φοιτητών προκειμένου να μην είναι πλειοψηφία οι «αιώνιοι», και τέλος στη γραφειοκρατία για τη χρηματοδότηση της έρευνας προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ηδη η υπουργός συζητά με τους πρυτάνεις το νέο βελτιωμένο τύπο πανεπιστημίου που σχεδιάζει, καθώς ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου που προβλέπει αξιολόγηση των ΑΕΙ και τη σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση. «Δεν είναι δυνατόν ο εκάστοτε υπουργός να αποφασίζει ποιο πανεπιστήμιο θα πάρει πόσα χρήματα», υπογραμμίζει η κυρία Κεραμέως που κρίνει απαραίτητη τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων.

Για τη χρηματοδότηση θα συνυπολογίζονται το κόστος σπουδών ανά φοιτητή στη διάρκεια του προγράμματος σπουδών, καθώς και το μέρος όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια ανώτατη αρχή, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα θα αξιολογήσει τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Ο προϋπολογισμός του  υπουργείου Παιδείας για το 2020 αυξάνεται κατά 102 εκατ. ευρώ, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, με την αύξηση επί της ουσίας να είναι ακόμα μεγαλύτερη (113 εκατ. ευρώ), αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο πρόσθετο ειδικό αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την εξυπηρέτηση δαπανών σε ευαίσθητους τομείς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Παιδεία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων περιλαμβάνει θέματα όπως η απελευθέρωση των προγραμμάτων σπουδών και η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων που θα οδηγήσει στην προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, η αναστολή λειτουργίας νέων τμημάτων και η απελευθέρωση της έρευνας από τον γραφειοκρατικό βραχνά.

Στην ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου περιλαμβάνεται και η αλλαγή του νόμου για τις μεταγραφές, προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο», όπως λένε οι αρμόδιοι.

Επίσης το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα πανεπιστήμια. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει βελτίωση υπέρ των φοιτητών στο αρχικό όριο. Η διάρκεια που είχε τεθεί από προηγούμενο νόμο ήταν το λεγόμενο «ν+2», όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος, με το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές ως «ν+3», ενώ αναμένεται να υπάρξει και μεταβατική περίοδος για τους νυν φοιτητές. Επίσης, θα υπάρχουν διατάξεις για λόγους υγείας και εργασίας αλλά και για άλλες ειδικές περιπτώσεις.
kerameos-new1

Μπαίνουν πολλοί, βγαίνουν λίγοι

Ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει με τους αιώνιους φοιτητές είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου φοιτητές έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των σπουδών. Σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών (9,41%) έναντι 24,15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από την ανάλυση των στοιχείων αποδεικνύεται ότι εισέρχονται πολλοί φοιτητές στα πανεπιστήμια, ωστόσο αποφοιτούν λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που αποκτούν την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα. Το χαμηλό ποσοστό της χώρας οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αιώνιους φοιτητές που δημιουργούν την εικόνα αυτή για τα ελληνικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ζητήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι λίγο περισσότεροι από 100.000, ενώ οι φοιτητές που παρακολουθούν κανονικά τις σπουδές τους και δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών ανά τμήμα είναι περίπου 50.000 φοιτητές. Παρόμοια είναι η αναλογία σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στις Πολυτεχνικές Σχολές, όπου οι μισοί από τους φοιτούντες είναι ενεργοί. Μεγαλύτερο αριθμό ενεργών φοιτητών φαίνεται ότι έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από τους περίπου 60.000 φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενεργοί είναι περίπου οι μισοί. Σε ό,τι αφορά την επιστημονική έρευνα, προωθείται η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και η απελευθέρωσή τους από τη γραφειοκρατία. Το θέμα αφορά το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητών της χώρας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο -εντός του 2020- το υπουργείο μελετά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τον ενεργό ρόλο των ιδρυμάτων στον προσδιορισμό της κατώτερης βάσης εισαγωγής και του αριθμού εισακτέων.

Μελετάται επίσης η διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, την ανάπτυξη της δυνατότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως, την ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (153)

Θεαφανόπουλος Αθανάσιος

Σήμερα η οικονομική κρίση απαιτεί να εργάζονται οι φοιτητές αλλά και το στενό πλαίσιο αποφοίτησης με όριο σπουδών μόνο προβλήματα δημιουργεί. Προτείνω ως πτυχιούχος της σχολής πολιτικών μηχανικών και πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Πατρών το όριο σπουδών να είναι τουλάχιστον 2ν+2 ή 2ν+3 για σχολές θετικών επιστημών, Πολυτεχνείο, Ιατρική, για εργαζόμενους, για ορφανούς φοιτητές, για λόγους υγείας, για πολυτέκνους κ.λ.π.

skarmeas

Είναι αναμφισβήτητο ότι πολλοί αιώνιοι φοιτητές δεν έχουν πρόθεση να πάρουν κάποτε πτυχίο, όμως καλό είναι να μην προχωρούμε σε γενικεύσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί τουλάχιστον αναδρομικά για τους ήδη φοιτητές. 1) Υπάρχουν σχολές με εργαστήρια και παρουσίες που δεν μπορούν σίγουρα να ολοκληρωθούν σε ένα έτος για παράδειγμα, χωρίς να αναφέρω ότι υπό το φόβο μαζικής διαγραφής τα αμφιθέατρα δε θα χωρούν παλιούς και νέους φοιτητές (το έχω διαπιστώσει με τα μάτια μου). 2) Πάρα πολλά παιδιά στην κρίση αναγκάστηκαν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση και οι σχολές δεν εφάρμοζαν την επιλογή της μερικής φοίτησης με το πρόσχημα ότι οι διαγραφές καταργήθηκαν. και 3) ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί φοιτητές κατατάχθηκαν στο στρατό και δεν τους έδωσαν φοιτητικές άδειες, αυτό το ένα έτος δεν πρέπει να μην προσμετρηθεί?

Δεν έχω

Να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι ξεπερνούν τα ν χρόνια χωρίς να πάρουν πτυχίο. Τι παράδειγμα δίνεται στην κοινωνία;;;; Δεν μπορείς κύριέ μου να μπαίνεις σε μια σχολή και να αργείς να την τελειώσεις; Πότε θα μπεις στην παραγωγή;; Και τα άτεκνα ζευγάρια να τιμωρούνται...Δεν μπορείς κύριέ μου να εισέρχεσαι εις γάμου κοινωνία και να μην φέρνεις παιδιά στον κόσμο. Όλοι οι άχρηστοι να τιμωρούνται...και οι χοντροί, και οι ατσούμπαλοι, και οι αργοί, και οι καθυστερημένοι. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στάνταρτς που θέτει ο μεγάλος ηγέτης Κούλης να στερούνται των δικαιωμάτων τους, να μπαίνουν φυλακή, να στέλνονται εξορία, να τους περιφέρουν στη χώρα και να τους περιγελούν για παραδειγματισμό. Οι γυναίκες είναι για να γεννάνε, οι φοιτητές για να παίρνουν πτυχίο, και όλοι μας για να παράγουμε. Εμπρός μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο μας και τη Νίκη μας να κάνουμε την Ελλάδα πάλι μια χώρα παραγωγική, χωρίς ατέλειες, όσοι ξεφεύγουν από τα πρότυπα να ρίχνονται στον Καιάδα.

Αριστερός οπαδός του ν+100

Σπουδές λεύτερες και προσιτές για όλο το Λαό. Όχι στους ταξικούς αποκλεισμούς στη μόρφωση, όχι στις μεθοδεύσεις των πλουτοκρατών και της άρχουσας τάξης. Ανοιχτά πανεπιστήμια για όλους, όπως ήταν στη Σοβιετική Ένωση !!!

Κανονικά

Επίσης το 25% του συνολικού πληθυσμού θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ, οχι παραπάνω.

Μητσοτάκη προχώρα

όσο σκούζουν σημαίνει οτι κάνεις καλό στη χώρα. Μην κολλάς προχώρα

AT

Οταν δεν τα παίρνεις τα γράμματα η τους αριθμούς μπορεις να εργαστείς για παραδειγμα στην καθαριότητα η την αποκομιδή σκουπιδιών. Το να δηλώνεις αριστερός αιώνιος φοιτητής αεργος δεν βοηθάει την χώρα.

επιτελους!

Καιρός ήταν! +3 χρόνια και πολλά είναι!

Πετρος

Κα κεραμεως λύστε πρώτα τις εκρεμωτητες με την Ασπαιτε και μετά ασχοληθείτε με άλλα θέματα

Γιατί Μαντάμ ;

Τι σου φταίξαν τα παιδιά αν είναι λιγο αργόστροφα και θέλουν το χρόνο τους ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης