Ηλίας Γιοβανίδης: Ο 24χρονος Ρομά που μοιράζει τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη

Ηλίας Γιοβανίδης: Ο 24χρονος Ρομά που μοιράζει τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη

Ο νεαρός που προσφέρει αγάπη μέσω του «Φάρου του Κόσμου» εξιστορεί την ιστορία της ζωής του στο protothema.gr

Ηλιας-Γιοβανιδης
giovanidis
Στην αυγή του 2021 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε ένα μήνυμα στον λογαριασμό της στο twitter αναφερόμενη στην προσφορά αγάπης που πραγματοποιεί ο Έλληνας Ρομά, Ηλίας Γιοβανίδης μοιράζοντας φαγητό στους ωφελούμενους του «Φάρου του Κόσμου». Ο 24χρονος ο οποίος από την ηλικία των επτά ετών βρέθηκε δίπλα στον πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη μίλησε στο protothema.gr για την προσφορά του Φάρου, αλλά και για τη δημοσιότητα που πήρε μετά την αναφορά της προέδρου της Κομισιόν.

«Στην αρχή δεν το πίστευα όταν έμαθα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε σε εμένα. Έμεινα άναυδος. Μετά το σάλο όμως που έγινε άρχισα να το συνειδητοποιώ και αυτή η αναφορά από τέτοιους αξιότιμους πολιτικούς δίνει σε όλους εμάς μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθούμε περισσότερο», λέει αρχικά ο Ηλίας και επισημαίνει ότι μετά από αυτό έγινε αποδέκτης τόσο ο ίδιος όσο και ο Φάρος εκατοντάδων μηνυμάτων.

α«Καλώ όλους τους συμπολίτες μου, τους εκλιπαρώ όσοι μπορούν να βοηθήσουν το Φάρο όπως μπορούν, αλλά και με τρόφιμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και οικογένειες που βρίσκονται εκτός της περιοχής του Δενδροποτάμου. Αυτή τη στιγμή μαγειρεύουμε καθημερινά 350 μερίδες φαγητού, ενώ έχουμε 60 οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Ο «Φάρος του κόσμου» και οι δραστηριότητές του ξεκίνησαν το 2004 στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης από τον πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη και αποτελεί πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Σε ηλικία 7 ετών ο Ηλίας Γιοβανίδης βρέθηκε δίπλα στον πατέρα Αθηναγόρα και σήμερα στα 24 του χρόνια έχοντας παντρευτεί και αποκτήσει δυο δίδυμα παιδάκια, προσπαθεί να τον βοηθά όπως είχε βοηθήσει εκείνος τον ίδιο.

«Τα πρωινά εργάζομαι σε εργοστάσιο στη Σίνδο, ενώ κάποιες ημέρες κάνω και ντελίβερι, αλλά πάντα προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για να στηρίζω το Φάρο. Γιατί εμείς τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουμε απολαύσει τη βοήθεια από το Φάρο, πρέπει να βοηθήσουμε τα μικρότερα αδέλφια μας, ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τον πατέρα Αθηναγόρα. Έτσι είμαι υπεύθυνος για την παραλαβή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τακτοποιώ την αποθήκη και βοηθάω και στο φαγητό. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η γυναίκα μου και φίλες της μαγειρεύουν για τα παιδιά του Φάρου και τις οικογένειες που βοηθά ο Φάρος».

Ο Ηλίας Γιοβανίδης, ο 24χρονος Ρομά από τον Δενδροπόταμο, Θεσσαλονίκης ο οποίος μοιράζει τρόφιμα στους ωφελούμενους του «Φάρου του κόσμου» είναι ο εθελοντής στον οποίο αναφέρθηκε σε tweet της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θέτοντας τις πράξεις του ως παράδειγμα αλληλεγγύης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η κρίση ήταν σκληρή σε κάποιους Ευρωπαίους – αλλά μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο. Στη Θεσσαλονίκη, ο Ηλίας είναι εθελοντής σε τράπεζα τροφίμων. Με την ομάδα του, μαγειρεύει και συσκευάζει γεύματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μαζί, θα ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεβάζοντας στην ανάρτησή της και ένα βίντεο που δείχνει εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη να ετοιμάζουν και να μοιράζουν γεύματα.

Κλείσιμο
Ο Φάρος του κόσμου ξεκίνησε εντελώς απρόσμενα, το 2003 όταν ο πατέρας Αθηναγόρας, ο οποίος ήθελε να πάει στην Αφρική τότε και να γίνει ιερέας σε ιεραποστολή, πείσθηκε από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, που ήξερε το όνειρό του, να μείνει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει την προσφορά του στο Δενδροπόταμο. Εδώ και 18 χρόνια ο Φάρος «φωτίζει» τις ψυχές παιδιών κυρίως Ρομά, πολλά από τα οποία έχουν πλέον σπουδάσει και εργάζονται ενταγμένα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το 2014 η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίμησε το «Φάρο του κόσμου» με το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών για το σύνολο του έργου του «ως καλή πρακτική για τον γραμματισμό και την κοινωνική ένταξη».

Ενώ, το 2016 το State Department των Η.Π.Α. βράβευσε το έργο του «ΦΑΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ως καλή πρακτική για τον γραμματισμό και την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ του Δενδροποτάμου. Σημαντική διάκριση έχει και η ομάδα εκπαιδευτικής Ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου» Far.Go. Bots, όπου έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαία ομάδα όλης της Ελλάδος και μια από τις καλύτερες του κόσμου. Η ομάδα έχει διακριθεί με μια σειρά από βραβεία στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE μεταξύ αυτών και με το πρώτο βραβείο project στην βασική κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ», για τις λύσεις που προτείνει.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα- Ανησυχία των ειδικών για τα αποτελέσματα των γιορτών

Επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Ήταν ένα χάος από εγχώριους τρομοκράτες»

Το σκληρό παιχνίδι της μοίρας για τον 25χρονο από την Αμάρυνθο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης