Κορωνοϊός: Ανεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα- Ανησυχία των ειδικών για τα αποτελέσματα των γιορτών

Κορωνοϊός: Ανεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα- Ανησυχία των ειδικών για τα αποτελέσματα των γιορτών

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Οι περιοχές με διψήφια κρούσματα

kroysmata
Με τη βεβαιότητα των ειδικών ότι τα... δύσκολα είναι μπροστά μας, μέσα στον Ιανουάριο, ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα του έτους. Μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από αργίες και εορτές, και συνεπώς και από μεγάλες διακυμάνσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γεγονός που επιστημονικά παραπέμπει σε μία ρευστή έως πλασματική επιδημιολογική εικόνα.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 510 κρούσματα, αριθμός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται διαχειρίσιμος και δείχνει πτωτική πορεία της επιδημίας, ωστόσο αν συσχετισθεί με τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν -ή που ανακοινώθηκαν- αλλάζει αμέσως την εικόνα. Και αυτό διότι τα 510 θετικά κρούσματα προέκυψαν επί συνόλου 8.697 τεστ, μοριακών και rapid, που είναι χαμηλός αριθμός τεστ, ιδίως εάν συγκριθεί με τον αριθμό των περισσότερων εργάσιμων ημερών που φθάνουν τα 32.000.

Από την περασμένη Παρασκευή, 1η ημέρα του έτους, τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανεβοκατεβαίνουν με ανησυχητική ταχύτητα. Από τα 517 που ανακοινώθηκαν την Πρωτοχρονιά, ο αριθμός τους έπεσε στο μισό (262) την επομένη και ανέβηκε πάλι στα 390 την Κυριακή. Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 427 και την επόμενη ημέρα τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν (928). Προχθές, Τετάρτη, κυμάνθηκαν πάλι σε υψηλό επίπεδο και χθες υποχώρησαν στα 510.

Η αντιπροσωπευτική επιδημιολογική εικόνα κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει περίπου 800-900 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

Τα...σκαμπανεβάσματα στα θετικά κρούσματα αποδίδονται στους λιγότερους ελέγχους που διενεργούνται, στις καθυστερήσεις και λόγω εορτών σε ό,τι αφορά την έκβαση των ελέγχων, αλλά και στην ενσωμάτωση των θετικών αποτελεσμάτων στα σχετικά Μητρώα που τηρούνται στον ΕΟΔΥ και στην ΗΔΙΚΑ.

Με δεδομένη την ασταθή επιδημιολογική κατάσταση, οι ειδικοί εστιάζουν στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις και παρακολουθούν τους συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες ως περισσότερο ασφαλείς και αξιόπιστους.

Κλείσιμο
Χθες οι διασωληνωμένοι, ένας από τους πιο «σκληρούς» δείκτες, ήταν 391. Την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι ήταν 429. 

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 1.893 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 573 σε Μονάδες. Επίσης, καταγράφηκαν 135 νέες εισαγωγές ασθενών. 

Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της επιδημίας μέσα στα νοσοκομεία και ιδίως μέσα στις ΜΕΘ είναι επώδυνα βραδύς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Εκτιμούν πάντως πως αν παραμείνει ως έχει η επιδημιολογική εικόνα – και δεν αποτυπωθεί σε έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες- οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ θα υποχωρήσουν σημαντικά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτό είναι το ένα σενάριο που έχει απασχολήσει τους ειδικούς, με βάση ό,τι προηγήθηκε το εορταστικό διάστημα. Το άλλο, δυσκολότερο, σενάριο είναι να καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, ως αποτέλεσμα της κινητικότητας και του συγχρωτισμού που διαπιστώθηκε από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνεια, με την τελευταία θρησκευτική εορτή να βρίσκεται προς το παρόν στο μάτι του...κυκλώνα και της αγωνίας για το αποτύπωμα που θα αφήσει επιδημιολογικά.

Με μειωμένο τον συνολικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων είναι εύλογη η σημαντική μείωση και του αντίστοιχου αριθμού των νέων διαγνώσεων στην Αττική. Καταγράφηκαν χθες 187 νέα κρούσματα – προχθές είχαν ανακοινωθεί 363. Η Δυτική Αττική διατηρεί τα πρωτεία, με 14,91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (5,92 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (5,83), ο Πειραιάς (5,79), η Ανατολική Αττική (5,18), ο Νότιος Τομέας (3,4) και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με μόλις 0,68 κρούσματα ανά 100.000. Στη Θεσσαλονίκη, αναλογούν 5,85 κρούσματα ανά 100.000.

Με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκονται στον χθεσινό επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Αργολίδα (26), Αχαϊα (14), Βοιωτία (12), Έβρος (10), Κιλκίς (11), Λάρισα (31), Λέσβος 10), Πιερία (12) και Σέρρες (11). Συνολικά, αναφέρονται κρούσματα κορωνοϊού σε 42 περιοχές της επικράτειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου»

Χάος στις ΗΠΑ: Αστυνομικός ο 5ος νεκρός της εισβολής στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώνεται στην επίκληση της 25ης τροπολογίας για να παυθεί ο Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης