LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα παρά τις «δεύτερες σκέψεις» - «Ενεργά» ανά πάσα στιγμή νέα μέτρα

sxoleio-dimotiko3434

Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής - «Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το κάνουμε», τονίζει ο  υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης - Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τις περιοχές με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και πιθανή η εξαίρεσή τους από το άνοιγμα των σχολείων

Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άναψαν τελικά σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που είχαν λάβει την περασμένη Δευτέρα, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τους από το πρωί και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.  Λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα όμως, οι ειδικοί συνήλθαν εκτάκτως προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία στι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι αν τα σχολεία αυτών των περιοχών θα εξαιρεθούν από την επιστροφή στην εκπαίδευση δια ζώσης. 

Στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκονται σήμερα η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Φλώρινα, το Κιλκίς, η Ροδόπη, ο Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.  Πάντως, περίπου 15 είναι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία.

Με τους επιστήμονες να συναινούν στην  επαναφορά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικαιροποιώντας το σχέδιό τους, την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν:

· Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης.

· Επιπλέον, αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου προσέρχονται (σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο) στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

· Επίσης, εκκινούν αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια), αλλά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Την απόφαση της Επιτροπής γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, θέτοντας οριστικά τέλος στο ενδεχόμενο να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 του μήνα, ως απόρροια της επιδείνωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λόγω της συλλογικής χαλάρωσης των γιορτών.

Και αυτό γιατί οι χθεσινές εικόνες από τον εορτασμό των Θεοφανίων, σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων κρουσμάτων -η οποία είναι ορατή τις τελευταίες ημέρες- έχουν προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης άμεσα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. «Φοβάμαι να μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξηγώντας πως «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα». Ακόμη πιο θορυβημένος από τις χθες σκηνές έξω από τις εκκλησίες εμφανίστηκε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Έρχεται τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» προανήγγειλε ο κ. Καπραβέλος, προσθέτοντας πως το Φεβρουάριο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη στις ΜΕΘ λόγω έλλειψης κρεβατιών. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε το λογαριασμό από τα Θεοφάνια δήλωσε από πλευράς του και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας πως «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει βελτίωση θα χαλαρώνουν».

Η οπτική αυτή των επιστημόνων αντανακλάται και σε σημερινές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του αυστηρού lockdown, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί ήδη αρκετοί επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, προσδιορίζοντας ως ικανό διάστημα αυτό των 2 εβδομάδων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αιφνιδιαστικά. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Με την κυβέρνηση να αφήνει τον πρώτο λόγο στην Επιτροπή, «αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών» επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας σχετικά πως «η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία - νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πελώνη: Τίποτα δεδομένο

Με τους ειδικούς να κρατούν ανά χείρας το τελικό χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των σχολείων, «τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», δήλωσε σήμερα το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη. Πολύ περισσότερο, όταν η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει άμεσα και για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με την μορφή της παράδοσης στην είσοδο, το οποίο ανεστάλη κατά μία εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας περνά από μια επιπρόσθετη δέσμη μέτρων προστασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Ειδήσεις σήμερα

Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Ο κερασφόρος, ο hater της Πελόζι και ο... γελαστός κλέφτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 52χρονος δραπέτης φυλακών

Ρωσία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από κατάρρευση πάγου σε καταρράκτη στην Καμτσάτκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (71)

Τον Υιό σίγουρα δεν τον μεταδίδουν!

Εσύ που πήγες σχολείο δεν τα έμαθες και τόσο καλά βλέπω...

Πολίτης Πατέρας

Ο ένας διαφημίζει ότι μπορεί να δεί στο κινητό του ταινίες από ιδιωτική εταιρεία στο ίντερνετ , οι άλλοι στηρίζουν ολόκληρο υπουργείο σε εφαρμογή επικοινωνίας ίντερνετ ιδιωτικής εταιρείας κ υποχρεώνουν τους πολίτες να την χρησιμοποιήσουν κάνοντας αποδοχή των όρων της , εκ των οποίων ένας είναι να έχει δικαιώματα στις επαφές κ στα τηλέφωνα των χρηστών . Μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα . Τόση είναι η αξία τους ! Τώρα πρέπει να προωθήσουν τα εμβόλια κ γι'αυτό ξανανοιγουν τα σχολεία . Κ ποιός θα έχει την ευθύνη για μία παρενέργεια του εμβολίου ; Ο πολίτης που " εμβολιστηκε " κ όχι αυτός που πουλάει το εμβόλιο ούτε αυτός που δημιούργησε τον ιό ! ...... Υ.Γ. ένας λόγος που γουστάρω αυτήν την σελίδα είναι ότι δεν έχει υποχρεωτικό το πεδίο συμπλήρωσης Email με αστερίσκο !

φρικαρανε οι μπομπιρες

και θα τα βγαλουν ΑΤΑ για καμια βδομαδα..δεν κρατιουνται μεσα με τιποτα.

Νεα βεβαιωση και σμς

Λεει ξανα για τη νετακινηση το πρωι στο σχολειο! Μηπως το παραξηλωσατε;

Εμείς δεν θα παμε

Εντελώς παράλογη απόφαση το άνοιγμα μετά τις σκηνές απείρου κάλλους των Θεοφανείων. Δεν θα κλείσω το παιδί μου 5 ώρες με αλλά είκοσι άτομα όταν το εμβόλιο είναι τόσο κοντά, δεν βλέπω τον λογο. Homeschooling και σε όποιον αρέσουμε

Αντε χαθειτε

Πειράματα στου κασιδι το κεφάλι κάνετε

Ονοματα

Ολοι οι γιατροι λενε να μην ανοιξουν! Πεστε μας ποιοι της επιτροπης γνωμοδοτησαν υπερ! Να ξερουμε ποιος εχει την ευθθνη

Iatros

Ποιος ιατρός , τεμπελάκο ΔΥ, λέει να μην ανοίξουν ?

Σε 10 μέρες

Υπεύθυνοι για ισα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ενώ η Ευρώπη έχει κλείσει κ τα κρούσματα είναι χιλιάδες, ενώ κανουν λίγα τεστ. 5.000 νεκροί ως τώρα, ποσοστό πολύ μεγάλο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας.

Μητσοτάκη είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων και θα πιστωθεί σε σένα

Είναι κλειστό το λιανεμπόριο , δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 0,000001 του ελληνικού πληθυσμού και θα ανοίξουν τα σχολεία ; Γιατί ; Για να τρέχουν πάνω κάτω γιαγιάδες και παππούδες και να γίνει της τρελής ; Σας παρακαλώ ! Αφήστε τον λαϊκισμο για τον Τσίπρα !

Με ποια λογική ανοίγουν????

Ξέρουμε ότι θέλει περίπου μισό μήνα για να δούμε τις επιπτώσεις, οπότε από την πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια ήδη η συζήτηση έπρεπε να αφορά τα τέλη του Γενάρη, ώστε να ξέρουμε τί μας γίνεται. Μαθητευόμενος μάγος είσαι μια φορά, στην πρώτη καραντίνα. Μετά όταν είσαι σε θέση εξουσίας και ευθύνης, δεν γίνεται να παίζεις έτσι αβασάνιστα. Και η Κεραμέως στη θέση της, λες και δεν φέρει καμία ευθύνη για τίποτα όλο το προηγούμενο διάστημα με τις ακατάλληλες μάσκες, τα παγουρίνα κοροϊδίας, τις πολυπληθείς αίθουσες, το υπέργηρο καθηγητικό προσωπικό, τις ελάχιστες καθαρίστριες και πάει λέγοντας. Κάπου λίγο στοπ στην τρέλα. Φτάνει. Αρκετά.

Στο μαγαζί μου μπαινει ένας κάθε μια ώρα με μάσκα κιόλας

Αλλά εγώ έχω κατεβασει ρολά με εντολή του Κούλη. Στα σχολεία μπαίνουν 35 παιδιά σε μια τάξη για 6 ώρες και δεν τρέχει τίποτα. Μας κυβερνούν άσχετοι και επικίνδυνοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης