LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: «Δεύτερες σκέψεις» για το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου - Μειώνεται η ύλη των Πανελλαδικών

sxoleia

Οι ειδικοί επανεξετάζουν την κατάσταση, με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία - Εάν τελικά ανοίξουν τη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία, σειρά θα πάρει η Γ' Λυκείου - Την  Παρασκευή ξεκινά η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια - Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown - Επιφυλακτικός με το λιανεμπόριο

Υπό το φόβο του συνωστισμού έξω από τα σχολεία και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Οι ειδικοί που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα επανεξετάσουν από σήμερα την κατάσταση με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας εν όψει του ανοίγματος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κονωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ' Λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά, ενώ εκτιμούν ότι, αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Ερχεται μείωση της ύλης των Πανελλαδικών

Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, έως αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας εν όψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, διαφορετικά διαλείμματα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Τι λένε οι ειδικοί

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι συνέπειες της κινητικότητας των γιορτών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την άρση του lockdown, αλλά και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Ούτως ή άλλως, για το θέμα αυτό υπήρχε ήδη διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στα θρανία, ενώ δεν ενέκριναν το οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά μόνο των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία είναι ο βασικός φόβος των ειδικών καθώς όπως εκτίμησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» υπογράμμισε.

Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά» λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα, ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς αυτό είναι πιο ασφαλές, από το να είναι στις παιδικές χαρές και τα πάρκα «χύμα».

Αύριο η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια

Μετά τη θετική εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στη διαδικτυακή σύσκεψη, με την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση αύριο Παρασκευή και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε στο Καπιτώλιο

Διαδηλώσεις οπαδών του Τραμπ και σε άλλες πολιτείες - Βίντεο

Παραιτήθηκε η εκπρόσωπος της Μελάνια Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

AJHON

Γιατί δεν περιμένετε δυο βδομάδες να δούμε που θα φθάσουμε μετά το φιάσκο με τα ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.

Αχαχα

Κόβω το κεφάλι μου ότι θα ξανακλεισουν Η lady Gaga με πείθει περισσότερο από τη Μίνα Γκαγκα.

Γονέας

Κοροϊδεύετε τον κόσμο με ήξεις-αφήξεις και έχετε αποτύχει παταγωδώς στο δεύτερο κύμα. Θα φάτε ξύλο.

κρις

σιγά τα σχολεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δεν ξέρω αν είδε κανείς σας τον ακροδεξιό Μπολσονάρου στη Βραζιλία που βάρεσε κανόνι...Μαντέψτε βρε κουτά πού μας οδηγεί ο ολετήρας Μωυσής!!! Έχει παραλύσει την οικονομία, μοιράζει επιδόματα και φοροαπαλλαγές έχοντας κολοσσιαία ελείμματα γιατί προσβλέπει σε πρόωρες εκλογές, το εξωτερικό χρέος έχει εκτοξευτεί σε διαπλανητικά επίπεδα, απο την άλλη φουλάρει για εξοπλιστικά (αναγκαία βέβαια) χωρίς να έχει τους απαραίτητους πόρους αλλά με δανεισμό... Νομίζουν οι αδαείς ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν χωρίς σκληρότατους όρους ???? Έρχεται ολοταχώς νέα μνημονιάρα και τα αδηφάγα τσακάλια του ΔΝΤ...

Ρεαλιστής

Μα πως είναι δυνατόν με αυτά τα νούμερα να σκέφτεται κάποιος να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία ; Εαν τα κρούσματα ανέβουν θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις αυτές

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει αύριο

και όποιον του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει, που λέει κι ο σοφός λαός. Δηλαδή αν κάποιος σκοτωθεί σε τροχαίο, θα πρέπει να μην ξαναμπούμε σε αυτοκίνητο μέχρι να εξασφαλιστεί ότι δεν υφίσταται πλέον κανένας κίνδυνος τροχαίου;;;;;;!!!!! Στο θάνατο, όπως και στη γέννηση, οφείλει να είναι κανείς μοιρολάτρης... Κι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την επιστήμη και την προσφορά της.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΟΘΟΡΣ ΣΑΙΤ ΒΟΘΡΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΕΤΕ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΟΥΑ ΛΙΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ι ΡΙΤΑ ΟΡΑ ΟΥΛΑ ΟΥΛΑ ΔΕΙΞΤΑ ΜΟΥ ΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΟΛΙΟ Η ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟ. ΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΕΖΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΙΚΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΜΑ ΧΑΓΙΕΚ? ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ Χ.Α Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΡΑΛΛΗ? ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 6/ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΝΑ Η ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ?????????????????????????????????????? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ Η ΚΑΡΒΕΛΑ Η ΚΑΡΑΜΠΑΖΟΛΑ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΠΟΥ ΣΝΙΦΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΤΟΥ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ?

Κατι σνιφαρει η κυβερνηση δεν εξηγειται αλλιως

Κουλη με τους λοιμωξιολογους σου πινετε χλωρινη ή καπνιζετε τριφυλλα στα κρυφα και μας τα λετε την μια ετσι την αλλη γιουβετσι ?

Mpaa

Αν κάπνιζαν τριφυλα θα τους ερχόταν κ καμία ιδέα δε θα έκαναν ότι βλέπουν απέξω ταιριάζει δε ταιριάζει

......

Για τα ειδικά σχολεία δεν μιλάει κανείς..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης