ΣτΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Κουτσολιούτσος και διευθυντικά στελέχη του για λαθρεμπορία μέσω των ΚΑΕ

ΣτΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Κουτσολιούτσος και διευθυντικά στελέχη του για λαθρεμπορία μέσω των ΚΑΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναίρεσαν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που δικαίωναν την Folli Follie και τον   Κουτσολιούτσο

koutsolioutsos-0
Σύμφωνα με πέντε αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας η Folli Follie, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του, φέρουν το βάρος να αποδείξουν ότι δεν διέπραξαν λαθρεμπορία αφορολογήτων και αδασμολογήτων ειδών (αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων, αρωμάτων, καλλυντικών, κ.λπ.) που τους καταλόγισαν οι τελωνιακές αρχές της Θεσσαλονίκης και τους επέβαλαν πολλαπλά τέλη και διαφυγόντα κέρδη 581.794 ευρώ.

Επισημαίνουν μάλιστα οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι για το βάρος της απόδειξης της λαθρεμπορίας δεν είναι αρμόδιες οι τελωνειακές αρχές και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσου και η σύζυγος του Καίτη, κατά τα έτη 1998 -1999, συνέστησαν Ανώνυμη Εταιρεία καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, υπό τον διακριτικό τίτλο ΚΑΕ Folli Follie GROUP, η οποία διατηρούσε σε αεροδρόμια και λιμάνια διαφόρων πόλεων καταστήματα αφορολογήτων ειδών, με κεντρικό κατάστημα αυτό του αεροδρομίου «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη.

Όταν ξεκίνησε η κατιούσα για την Folli Follie ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στο τέλος του 2012 πώλησε το 51% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ) στην ελβετική Dufry και στο τέλος του 2013 πώλησε και το υπόλοιπο ποσοστό.

Από τις τελωνειακές αρχές υπολογίσθηκε ότι «περισσότερο του 90% των αφορολόγητων αποδείξεων ήταν εικονικές» 

Τα ΚΑΕ διενεργούν πωλήσεις αδασμοφορολογήτων ειδών σε επιβάτες εξερχομένους από τη χώρα ή διερχομένους με προορισμό άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιβάτες «transit»), όπως και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων.
Όμως, την 1η Μαίου 2004 εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέα κράτη – μέλη, με αποτέλεσμα οι πτήσεις προς τρίτες χώρες να μειωθούν σημαντικά. Παρ΄ όλα αυτά ο αριθμός των αφορολογήτων πωλουμένων ειδών δεν μειώθηκε, σύμφωνα με έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι του Ε΄ Τελωνείου του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ότι στις ταμειακές μηχανές της ΚΑΕ Folli Folli Θεσσαλονίκης είχαν καταγραφεί ανύπαρκτες πτήσεις, είχαν εκδοθεί αποδείξεις μετά την αναχώρηση της πτήσης, κάτι που απαγορεύεται, ενώ υπήρχαν αποδείξεις με εσφαλμένη αναγραφή του κωδικού πτήσης, δηλαδή αναγραφόντουσαν κωδικοί που δεν αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένη πτήση. Σε άλλες περιπτώσεις αναγραφόταν ώρα έκδοσης των αποδείξεων μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους και σε άλλες, υπήρχε ανακολουθία της ώρας έκδοσης της απόδειξης σε σχέση με την ώρα αναχώρησης της πτήσης.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που καταγραφουσών πτήσεις χαρακτηρισμένες με την ένδειξη «Τ», δηλαδή «τεχνική πτήση», που είναι για ανεφοδιασμό, μεταφορά ασθενούς κ.λπ. και δεν επιβιβάζονται ούτε αποβιβάζονται επιβάτες στις πτήσεις αυτές.

Από τις τελωνειακές αρχές υπολογίσθηκε ότι «περισσότερο του 90% των αφορολόγητων αποδείξεων ήταν εικονικές» και «η μη απόδοση στο Δημόσιο των φόρων άγγιζε τα 20.000 ευρώ μαζί με τον ΕΦΚ». Η δε ζημία του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 1-5-2004 έως 31-5-2005 εκτιμήθηκε ότι υπερέβαινε τα 6.000.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στον διευθύνοντα σύμβουλο της την Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, στον γενικό διευθυντή, στον οικονομικό διευθυντή, στον υπεύθυνο του καταστήματος της Θεσσαλονίκης και στην ίδια την εταιρεία το ποσό των 581.794 ευρώ, για λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα για πώληση από το   αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αφορολόγητων ειδών «σε πρόσωπα μη δικαιούμενα, με αποτέλεσμα τη διαφυγή φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων».


Από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλοι δικαιώθηκαν, καθώς έκριναν οι εφέτες ότι «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί εις βάρος τους λαθρεμπορική παράβαση» επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή σε λαθρεμπορία προϋποθέτει δόλο, κάτι που δεν προκύπτει.

Στην συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις.  Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης) με μια σειρά 5 αποφάσεών του ανέτρεψε-αναίρεσε τις εφετειακές αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η μέριμνα για την ορθή τήρηση των νόμιμων διατυπώσεων για την πώληση αδασμοφορολόγητων προϊόντων ανήκει στην σφαίρα ευθύνης της εταιρείας Κ.Α.Ε. Α.Ε., που διενεργεί τις εν λόγω πωλήσεις, υποχρεούμενης να διαμορφώνει και να ακολουθεί την κατάλληλη διαδικασία, προκειμένου να είναι σε θέση να αποδεικνύει την νομιμότητα των πωλήσεων αδασμοφορολόγητων ειδών σε περίπτωση ελέγχου».

 Υπογραμμίζουν μάλιστα οι δικαστές ότι «το βάρος της αποδείξεως της νομιμότητας των πωλήσεων αφορολόγητων ειδών στην περίπτωση που στις σχετικές αποδείξεις αναγράφονται τα στοιχεία ανύπαρκτων πτήσεων, φέρει η Κ.Α.Ε. Α.Ε. και τα συνδεόμενα με αυτήν φυσικά πρόσωπα».

Επομένως, συνεχίζει το ΣτΕ, εφ’ όσον εν προκειμένω, «όπως προκύπτει, η τελωνειακή αρχή απέδειξε το ανύπαρκτο των πτήσεων στις περιπτώσεις που αφορούσαν οι αποδοθείσες παραβάσεις» η Folli Follie και τα διευθυντικά στελέχη της φέρουν «το βάρος αποδείξεως»,   το δε Εφετείο, εσφαλμένα ερμήνευσε την νομοθεσία (Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό το ΣτΕ αναίρεσε μερικά τις πέντε εφετειακές αποφάσεις, τις οποίες ανέπεμψε στο Εφετείο για νέα κρίση, ενώ επισημαίνει ότι υπόθεση, χρήζει διευκρινίσεως ως προς τα πραγματικά περιστατικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης