Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για τη φυλάκιση ή όχι των καταδικασθέντων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για τη φυλάκιση ή όχι των καταδικασθέντων

Στις 11 ξεκινά εκ νέου η δίκη - Τι αναμένεται στη σημερινή διαδικασία - Γιατί είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση επί των αναστολών

4860294
Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση της απόφασή τους επί των αναστολών ή μη στις ποινές που έχουν επιβληθεί στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, βρίσκονται πλέον οι τρεις τακτικοί δικαστές μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση επί 5,5 έτη.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το δικαστήριο να αποφασίσει σήμερα για το θέμα των αναστολών, κρίνοντας έτσι για το ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι όχι.

Χθες, στη δίκη ολοκλήρωσαν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων, οι οποίοι ζήτησαν από την έδρα να χορηγήσει αναστολές στις ποινές των εντολέων τους, έως ότου εκδικασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στο σύνολό τους οι συνήγοροι συντάχθηκαν με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία είχε προτείνει αναστολή για όλους τους καταδικασθέντες στην έκτιση των ποινών τους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά. Όπως είχε επισημάνει η εισαγγελέας όσοι κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές, θα πρέπει να τύχουν αναστολής καθώς δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.

Επανερχόμενη στο θέμα των αναστολών και απαντώντας, χθες στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και στην επισήμανσή της ότι η εισαγγελική πρόταση ίσως να πρέπει να συμπληρωθεί γιατί δεν έλαβε υπόψη της ότι στα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων καταγράφονται καταδίκες τους για άλλες υποθέσεις, η εισαγγελέας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με τη νέα ποινική νομοθεσία αναστολές χορηγούνται πιο εύκολα.

Ακόμη η κυρία Οικονόμου επισήμανε, δε, πως ουδεμία παραπλάνηση υπήρξε από την πλευρά της προς το δικαστήριο ως προς το θέμα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά στον Ιωάννη Λαγο σημείωσε πως δεν αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος κατάδικος έκανε προπαρασκευαστική πράξη φυγής από τη χώρα. Επιπλέον, η εισαγγελέας επισήμανε πως το 2019 ο Ι. Λαγός είχε κριθεί ως μη φυγόδικος από δικαστικό συμβούλιο.

Κλείσιμο
«Το 2019 το συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και ήρε τον περιοριστικό όρο και του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι κρίθηκε ότι δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους. Από το 2015 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς…» τόνισε η εισαγγελέας για τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή που έχει κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών. «Σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν τους παραβίασε από πρόθεση; » διερωτήθηκε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, φανερά ενοχλημένη από την αμφισβήτηση που δέχθηκε ως προς την ορθότητα της πρότασης της για τις αναστολές τόσο από την πρόεδρο του δικαστηρίου όσο από συνηγόρους της πολιτικής αγωγής.

Η σημερινή διαδικασία

Σήμερα το δικαστήριο θα ανέβει στην έδρα στις 11:00 π.μ. και τον λόγο αναμένεται να λάβει πρώτη η εισαγγελέας προκειμένου να υποβάλλει τη πρότασή της προς το δικαστήριο επί δυο αιτημάτων που υποβλήθηκαν χθες στη δίκη.

Το πρώτο αίτημα κατατέθηκε από την υπεράσπιση Λαγου και με αυτό ζητείται από την έδρα να προβεί σε ανάγνωση και των άλλων δυο βουλευμάτων σχετικών με το θέμα των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή. Από τα βουλευμάτα αυτά, όπως ανέφερε χθες και η εισαγγελέας φαίνεται πως ο Ι. Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί εν γνώσει του.

Το άλλο αίτημα κατατέθηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος προκειμένου να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ότι με εντολή Σαμαρά διώχθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε πως δυο ημέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα πρόσωπο, «εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού», εμφανίζεται να συνομιλεί τηλεφωνικά με άλλο πρόσωπα που επικοινωνεί με το Γ. Ρουπακιά.

Ο καταδικασθείς πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής επικαλέστηκε στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, τα 24ωρα πριν τη δολοφονία Φύσσα και ζήτησε από το δικαστήριο να τα εξετάσει δηλώνοντας πως η ζωή του έχει καταστραφεί για ένα έγκλημα που ο ίδιος έχει καταδικάσει εξ αρχής. Η πολιτική αγωγή πάντως χαρακτηρίζει το αίτημα Κασιδιάρη πυροτέχνημα που κατατίθεται αφού έχει ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία. Αποτελεί, δε, όπως επισημάνθηκε, μια ύστατη προσπάθεια να πεισθούν οι δικαστές να του χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.

Επί των δυο αυτών αιτημάτων την τελική απόφαση θα την λάβει τα δικαστήριο, αφού πρώτα ακούσει σήμερα την εισαγγελική αγόρευση όπως και τις αγορεύσεις των υπερασπιστών των καταδικασσθέντων. Στη συνέχεια, η έδρα δεν αποκλείεται να αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφασίσει επί των αναστολών, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για το θέμα αυτό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να ανακοινωθεί και σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε στον νέο επιδημιολογικό χάρτη το επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ κοντά στη Ζάκυνθο - Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αχαΐα

Λάουρα Νάργες: Δεν είναι πια ξανθιά - Έγινε ίδια η Κιμ Καρντάσιαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης