LIVE

Κορωνοϊός

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Αναστολή με όρους για όλους πλην Ρουπακιά πρότεινε η εισαγγελέας

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής, τηρούν όλους τους όρους» υπογράμμισε η εισαγγελέας - Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο, η εισαγγελική πρόταση δεν είναι δεσμευτική - Διέκοψε για τις 10 το πρωί της Τρίτης το δικαστήριο

Αναστολή με όρους στην εκτέλεση των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο, καθώς η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική.

«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο» επιχειρηματολόγησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο των περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας.

Και συνέχισε: «Μάλιστα, τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία... Όλοι ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι ίσοι, ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι, αν αφεθούν ελεύθεροι, θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα... Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις».

«Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς η διαδικασία μέχρι το Εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους» είπε ακόμη.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, Τρίτη, στις 10 το πρωί, οπότε και θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Νωρίτερα, στη δίκη σημειώθηκε ένταση με αφορμή τις δηλώσεις της πολιτικής αγωγής αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση. «Εχουν δικαιωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά αυτά δεν αφορουν στο δικαστήριο. Σας προσβάλλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» είπε ο συνηγορος Ματθαιόπουλου και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλωσεις.

Η πολιτική αγωγή απαντησε με το σχόλιο «Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση», προκαλώντας αναστάτωση

Τι λένε οι δικηγόροι

Παναγιώτης Σαπουντζακης (Δικηγόρος ΠΑΜΕ)

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρότασή της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις, παρόλο που καταδικάστηκε το '79 (σ.σ. ο Νίκος Μιχαλολιάκος) σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με την στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα».

Κώστας Παπαδάκης (Συνήγορος Αιγυπτίων αλιεργατών)
 
«Τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Την θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωωθηκαν. Όμως, δεν αναμασά μόνο τα νομικά, αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας, που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Θανάσης Καμπαγιάννης (Συνήγορος Αιγυπτίων αλιεργατών) 

«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην Εισαγγελία της χώρας, όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξιας. Αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Πλέον, μετά τη διακοπή της δίκης για μισή ώρα, τον λόγο εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης, δευτερολογώντας επί της εισαγγελικής πρότασης.

Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή αύριο Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για όσους κριθεί ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έφεση και δεν είναι παρόντες στο ακροατήριο η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Απόσπασμα της σχετικής απόφασης των τριών δικαστών θα σταλεί στο τμήμα εκτελέσεων και ακολούθως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία και θα αναλάβει να αναζητήσει όσους θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, εκτός φυσικά και αν κάποιοι επιλέξουν να εμφανιστούν μόνοι τους στις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και έχει επιβάλλει στο διευθυντήριο της οργάνωσης ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες (πλην του Γ. Ρουπακιά), οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τώρα, πλέον και μετά την επιβολή των παραπάνω ποινών οι δικαστές αποφασίζουν για το εάν θα δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι. Αν δώσουν, τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο. Αν δεν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη, τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιο εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Δείτε βίντεο: Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή με όρους για όλους τους καταδικασθέντες -πλην Ρουπακιά - πρότεινε η εισαγγελέας
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή με όρους για τους καταδικασθέντες -πλην Ρουπακιά -πρότεινε η εισαγγελέαςΕιδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή με τραυματίες στο Ηράκλειο

ΗΠΑ: Απειλεί να πέσει από τον «Πύργο Τραμπ» αν δεν μιλήσει με τον Αμερικανό Προέδρο (βίντεο)

Πανδημία-Καναδάς: Πλησιάζουν τα 200.000 τα κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (255)

Nick

Μαλλον θα εφαγε καλα η εισαγγελεας για να παρει τετοια αποφαση. Θα ειχε ενδιαφερον να μαθουμε ποιο κομμα ψηφιζει και εαν αλλαξε κατι στα οικονομικα της τα τελευταια χρονια.

Mari

Μαζεύτηκε τόσος κόσμος για να διαμαρτυρηθεί στη δική της Χρυσής Αυγής...αλλά...βρε παιδιά...δεν έχω δει ποτέ κανέναν να περιμένει την απόφαση έξω από το δικαστήριο για...έναν παιδεραστή...έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών...κάνεις δε νοιάστηκε αν βγήκαν με αναστολή ή αν αθωώθηκαν... Γιατί??? Αναρωτιέμαι???

και το ..... χτενιζεται

Οι τουρκοι εχουν φτασει στο καστελοριζο και εδω ραπανακια για την ορεξη!!!!!

Κλασιδιαρης

Αγαπητά μου τέκνα μή πανηγυρίζετε. Η ίδια εισαγγελέας πρίν μήνες μας είχε βγάλει αθώους και είδατε τί καμπάνα έπεσε!!! Περιμένετε να βγεί η απόφαση. Εάν μπω φυλακή, παρακαλώ μην φέρετε δώρο τσιγάρα γιατί έκοψα το κάπνισμα εδώ και πολύ καιρό, σάν ηγήτορας των ταγμάτων εφόδου, πρέπει να είμαι σε φόρμα και γυμνασμένος!!! Δεκτά μπισκοτολούκουμα..... και γλειφιτζούρια...

oecum

έχετε εξαιρετικούς εισαγγελείς, δεν χρειάζονται συνήγοροι

Ιωαννης

Η δικαιοσυνη που αποτυγχανει να συνταχθει με το 'κοινο περι δικαιου αισθημα' εχει αποτυχει να αποδωσει δικαιοσυνη. Η εισαγγελικη αρχη παραβλεπει αισχη καταγεγγραμμενα απο εφημεριδες και τηλεορασεις για χρονια σαν να ειναι ανεξαρτητα απο την υποθεση αυτη και ετσι προτεινει αναστολη. Αυτη η εισαγγελικη αρχη πληρωνεται απο ολους εμας γιατι μας προστατευει οπως επισης προστατευει το συνταγμα και τους νομους δηλαδη τη δημοκρατια. Ολα αυτα δεν συναδουν με καμια λογικη. Αυτη η πατριδα εχει καταδικαστει απο αυτα και αυτους.

Μ

Η πατρίδα έχει καταδικαστεί από εσένα και τους ομοίους σου. Μη μιλάς για κοινό περί δικαίου αίσθημα εσύ. Δεν έχεις επαφή με το τι θέλει η κοινωνία, ούτε και με το δίκαιο, επίσης. Αυτά, και βάζε και κανέναν τόνο.

Εδώ γελάμε

Ποιο είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, εγώ είμαι αριστερός χωρίς παρωπίδες και σε πλήρη αντίθεση με πράξεις βίας είτε προέρχονται από δεξιά είτε από αριστερά. Με τη δική σου λογική έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ή δε ξέρω ποιο άλλο κόμμα να ήταν στη φυλακή για τα θύματα της Μαρφίν ή παλιότερα η νδ για το θάνατο του Τεμπονέρα. Η δικαιοσύνη πρέπει να δικάζει με στοιχεία και όχι με αισθήματα κατάλαβες και στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν στοιχεία, εννοώ τους πολιτικούς τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι οι ψήφοι που έπρεπε να πάνε στη νδ.

Μητσος

Το σχέση έχει η δικαιοσύνη με το κοινού περί δικαίου αίσθημα;; Ότι να ναι λες. Η δικαιοσύνη βασίζεται στη νομοθεσία και στη νομολογία, όχι σε ότι πιστεύει ο κάθε άσχετος επειδή έτσι του είπαν από το κόμμα να πιστεύει.

ΚΑΝΩΝ

Ποιος διαμορφώνει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα;" Η κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας από όλους τους θεσμούς και από τον αρχιθεσμό, το πεζοδρόμιο;

sertiko

Aisxos

χαχαχα

Τελικά το πιόνι θα την πληρωσει και οι εγκέφαλοι έξω!!!

μπρρρρρ.....

Ούτε ο εκ Καλαβρύτων δεν θα έκανε τέτοια πρόταση.....

Πάνος

Οι νοσταλγοί του συμμοριτοπόλεμου ενοχλήθηκαν, η δικαιοσύνη μπορεί να είναι ανεξάρτητη, αλλά μέχρι του σημείου που δεν θίγονται οι μισαλλοδοξίες τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης