LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: Πώς θα μετράνε τις απουσίες - «Όπλο» η τηλεκπαίδευση για να σπάσουν οι καταλήψεις

katalipsi_1d_3

Δέσμη τεσσάρων μέτρων - Οι εκπαιδευτικοί τηρούν απουσιολόγιο και οι διευθυντές καταχωρίζουν τα στοιχεία στο σύστημα - Κεραμέως: Ο διάλογος δεν μπορεί, παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία

Νέους όρους για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, όσο και για εκπαιδευτικές δομές υπό αναστολή λειτουργίας.

Στα υπό κατάληψη σχολεία προβλέπονται απουσίες. Οι εκπαιδευτικοί τηρούν απουσιολόγιο και οι διευθυντές καταχωρίζουν τα στοιχεία στο σύστημα.

«Τα σχολεία μας ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις» προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση, που εξέδωσαν σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Την ίδια ώρα, μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση παρεμπόδισης του εκπαιδευτικού έργου.

Η τηλεκπαίδευση «όπλο» για να «σπάσουν» οι καταλήψεις

Με «όπλο» την τηλεκπαίδευση, επιχειρεί να «σπάσει» τις καταλήψεις το υπουργείο Παιδείας, αλλά και με μαθήματα τα Σάββατα και περικοπή περιπάτων, για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Οποιος μαθητής δεν συμμετέχει στην τηλεδιαδασκαλία, θα παίρνει απουσία.

Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, η τηλεκπαίδευση ξεκινά σήμερα από όλα τα σχολεία, με υποχρεωτική συμμετοχή και ο διευθυντής καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποίο γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες. Οπως είπε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους».

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία. «Κατανοώ τους προβληματισμούς, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί, παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία».

Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε ότι δεν νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία: «Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Νέοι όροι

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Η κυρία Κεραμέως δήλωσε: «Η δια ζώσης διδασκαλία των παιδιών μας από τους εκπαιδευτικούς μας είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και στην απευκταία -αλλά αναμενόμενη- περίπτωση αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών και απουσίας εκπαιδευτικών και/ή μαθητών εξ αιτίας του κορωνοϊού. Ξεκινάμε, έτσι, τη νέα σχολική χρονιά, έχοντας εξασφαλίσει και όλα εκείνα τα τεχνολογικά και άλλα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παροχή εκπαίδευσης και σε αυτές τις περιπτώσεις στο πλαίσιο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς!»

Απουσίες

Με χθεσινή απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, προβλέπονται:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στην Αθήνα - Από τα 70 τεστ τα 35 βγήκαν θετικά

Κορωνοϊός: Στα 354 τα νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική - 78 διασωληνωμένοι

Julia Garner: Στα 26 της θα ενσαρκώσει τον μύθο της Μαντόνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Επιτέλους

εμφανίστηκε η υπουργός έστω στο και πέντε! Ουδέποτε μίλησε κανείς για 15 μαθητές μέσα στην τάξη ούτε για αυξημένο κίνδυνο Covid σε περίπτωση που η τάξη γίνει 16 ή 17 ή 27. Αυτό που είχε ειπωθεί στην αρχική συνέντευξη της Κεραμέως ήταν ότι στην επικράτεια ο μέσος όρος ανά τάξη είναι 15 μαθητές που σημαίνει για όποιον ξέρει απλά μαθηματικά ότι αν στο Διδυμότειχο μία τάξη έχει 7 μαθητές και στην Αθήνα άλλη μία 23, ο μέσος όρος των 2 είναι 15. Η απόλυτη υποκρισία των καταληψιών έγκειται και στο γεγονός ότι ενώ κόπτονται για τη δημόσια υγεία στο περιβάλλον του δημόσιου σχολείου, αντίθετα δεν λένε κουβέντα για την κατάσταση στα φροντιστήρια, που βέβαια είναι επί πληρωμή κάθε μήνα (όπως και το δημόσιο σχολείο μέσω των φόρων, ωστόσο είναι τόσο γκάου που δεν το καταλαβαίνουν). Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική των καταλήψεων στη βάση παράλογων αιτημάτων. Αν όλοι τηρούν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή) όλα θα πάνε μια χαρά. Ας αφήσουν και τα παιδιά των πιο φτωχών τάξεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο, να ονειρεύονται ότι κάποτε θα έχουν μία καλύτερη ζωή μέσα από το σχολείο και τις σπουδές τους. Ας σταματήσει αυτή η κατρακύλα που το μόνο της αποτέλεσμα είναι να γεννά ανειδίκευτους των €400 (αν είναι τυχεροί), χωρίς καμία προοπτική και μέλλον, θεατές/οπαδούς του big brother, του GNTM, του bachelor και οποιουδήποτε άλλου reality της κλειδαρότρυπας. Μπράβο στην υπουργό έστω και αργά!!

Mimis

Εντάξει καλέ, μη βάλεις και τα κλάματα.

joe

Η πιο άχρηστη υπουργός ever, ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου.... Ούτε ένα υπόδειγμα απουσιολογίου δεν μπόρεσαν να στήσουν σωστά (στο αντίστοιχο ΦΕΚ)....!

Kostas Assimakopoulos

Ρε πατε καλα, που ξερετε αν εχουν ολοι οι μαθητες προσβαση σε υπολογιστες και στο internet; Επισης ακομα και για οσους εχουν εχετε εικονα των παρεχομενων υπηρεσιων και της αξιοπιστιας των παροχων ειδικα στην επαρχια; Απο την ναφθαλινη στην τρελα.

κάνε αναβάθμιση

στο iPhone και έλα να μας ξαναπείς το ποίημα σου....

Είναι πάρα πολύ απλό, κυρία Κεραμέως μου.

Λέγεται εφαρμογή του νόμου και είναι το φάρμακο διά πάσαν παραβατικήν νόσον. H αστυνομία έπρεπε να είχε συλλάβει τους καταληψίες των σχολείων στο πρώτο μισάωρο των "αγωνιστικών κινητοποιήσεων" και να είχε προωθήσει τους μεν ενήλικες στον εισαγγελέα για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου τους δε ανηλίκους στον εισαγγελέα ανηλίκων. Ο εισαγγελέας να ασκούσε δίωξη και κατά των γονέων των ανηλίκων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, στέλνοντάς τους παράλληλα των λογαριασμό των όποιων καταστροφών. Αλλά, ξέχασα, εσείς τιμάτε τους αγώνες της αριστεράς και εμείς οι φορολογούμενοι θα κληθούμε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε καρέκλες, θρανία, τζαμαρίες, πίνακες και ότι άλλο κατέστρεψαν οι ''μαθητές'', για να ξαναρχίσει η σχολική χρονιά.

Σωστα

Επισης αλλαγη του νομου για μη μονιμοτητα στο δημοσιο κ καθε χαμενη εργατοωρα να αφαιρειται απο το μισθο των καθηγητων αφου η ολμε στηριζει τις καταληψεις...

Συμφωνώ

και επαυξάνω.... και απολύσεις τεμπέληδων και επιδότηση παιδιών για να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία.... εκεί που δεν υπάρχουν καταλήψεις αλλά μορφωμένοι καθηγητές που αξιολογούνται καθημερινά από τον εργοδότη τους και τους γονείς που πληρώνουν.....

κα

Στις πολιτισμένες χώρες τηλεεκπαίδευση σημαίνει δια βίου μάθηση. Στο Ελλαδιστάν της Κεραμέως τηλεεκπαίδευση θα σημαίνει ψηφιακός δοσίλογος.

Apos

Το προφίλ των μαθητών - καταληψιών ποιό είναι; Στα δικά μου χρόνια αυτοί ήταν η πλέμπα του Λυκείου...Σήμερα από αυτούς υπάρχουν Δύο τρείς νεκροί λόγω ουσιών και οι άλλοι επαγγελματίες άεργοι..

Χαμουτζης

Τα ίδια κάνουν και στα πανεπιστήμια , δεν υπάρχει βέβαια κανένας λόγος να είναι δωρεάν τα πανεπιστήμια που δεν είναι δωρεάν γιατί τα πληρώνουν οι πολίτες . Η Ανώτατη εκπαίδευση είναι επιλογή για αυτό πρέπει να πληρώνεται από αυτούς που φοιτούν για να έχουν και αυτοί την ευθύνη ως ενήλικες πλέον . Στα σχολεία οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται με ανοιχτά σχολεία , κατάληψη σε Δημόσια περιουσία και φθορές σύλληψη των κηδεμόνων και τέλος . Όσοι θέλουν αγώνες ας κάνουν αποχή και οποίος θέλει να κάνει μάθημα .

Καπιταλιστής

Ευχαριστούμε την αριστερά που μας προσφέρει απλόχερα το μελλοντικό, χαμηλών αποδοχών και μόρφωσης εργατικό δυναμικό.

Κου-κου-ες

χιχιχιχιχιχι! Ξαμοληθειτε ρε σύντροφοι μπας και βρούμε κάνα χαϊβάνι να του πιπιλισουμε το μυαλό, ώστε να το κάνουμε αβουλο στρατιωτάκι μας! Αντε τώρα που γυρίζει! Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται που θα έλεγε και ο χαριλαος. χιχιχιχιχιχι

Αλήθειες

Θα έχει πολύ γέλιο... από αύριο θα βλέπουμε τους μαθητές με καλυμμένα τα πρόσωπα πίσω από τα κάγκελα του σχολείου και με ένα κινητό στο χέρι να συνδέονται στην τηλεεκπαίδευση χωρίς εικόνα. Μπράβο Κεραμέως, πιστεύεις πως έλυσες λοιπόν το πρόβλημα. Γιατί κορίτσι μου τότε δεν άφηνες τα σχολεία κλειστά λόγω covid και με υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση από την πρώτη μέρα; Α, ξέχασα, είναι και τα ιδιωτικά στη μέση...

ΜΚ

Αριστεριστικες μπούρδες εν έτη 2020, στείλτε τα ματ και σπάστε τους στο ξύλο να ησυχάσουμε.. Κάντε επιτελούς την δουλειά σος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης