LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί - Ποια νέα μέτρα σκέφτονται αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

athina-maskes434

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με τον Σύψα - Θα επεκταθούν τα μέτρα, λέει ο Γώγος - Μάσκες μέχρι και στον δρόμο προτείνει ο Παναγιωτόπουλος - Στο «κόκκινο» η Αττική - «Στριμώχνονται» οι ΜΕΘ

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί, ακόμα και μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς περιμένουν εναγωνίως να δουν αν τα μέτρα αυτά θα αποδόσουν σε βαθμό τέτοιο ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε σημαντική μείωση στα ημερήσια κρούσματα. Ανοιχτό αφήνουν, βέβαια, το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα, μέχρι και lockdown, αν δεν παρατηρηθεί καμία αισθητή μείωση.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας ολοένα και επιβαρύνεται και οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντοχή του συστήματος υγείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση 529 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους 161 να χρειάζονται εντατική νοσηλεία σε ειδική μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ).

Σύψας: Θα πάμε σε lockdown στην Αττική αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ήταν κάθετος. «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ειδικά στην Αττική, θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν την απόδοση των νέων μέτρων πριν την εφαρμογή άλλων, ωστόσο ανέφερε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown, αυτό θα είναι εβδομαδιαίο. «Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα σοβαρεύουν» τόνισε ο κ. Σύψας και για αυτό έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με ευλάβεια, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο ορισμένων σχολείων υπογράμμισε ότι «οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Η εμεπιρία από την Αγγλία τον Ιούνιο έδειξε ότι περισσότερο κινδύνευαν οι καθηγητές παρά οι μαθητές. Ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε εκεί. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν».

Τέλος, όσον αφορά τα τεστ για τον κορωνοϊό σε δασκάλους και καθηγητές, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «δεν είναι πανάκεια» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε σήμερα να ελέγξουμε όλους τους καθηγητές της Ελλάδας και αύριο κάποιος από αυτούς να μολυνθεί. Δεν έχουμε να κερδίσουμε πολλά, εκτός αν κάνουμε τεστ κάθε εβδομάδα, πράγμα αδύνατο. Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις. Αν τα τηρούν ακόμη κι ένας μολυσμένος καθηγητής δεν θα κάνει διασπορά μεγάλη στο σχολείο και θα το ελέγξουμε πιο εύκολα».

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θεωρεί πως θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Ο κ. 
Γώγος μίλησε επίσης και για τις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο».

«Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού», υποστήριξε.

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» και πως «πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς». «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Όσο για την 
τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, ο καθηγητής ανέφερε πως είναι ένα απόκτημα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως «τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, αλλά έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή».

Σε περίπτωση κρουσμάτων, «η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών».

Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως «μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα».Παναγιωτόπουλος: Να φοράμε μάσκες ακόμα και στους δρόμους

«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλαμ εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».

«Στο κόκκινο» η Αττική 

Χθες, για τέταρτη ημέρα μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Ειδικότερα, χθες ο αριθμός των κρουσμάτων «έκλεισε» στα 312 και προχθές, Τρίτη, είχαν καταγραφεί 310. Άλλα 302 κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο και 372 -αριθμός ρεκόρ που...ευτυχώς δεν έχει καταρριφθεί – επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Πέμπτη. Στην Αττική δε, που βρίσκεται στο... αρνητικό βάθρο συγκεντρώνοντας επί εβδομάδες τον μεγαλύτερο αριθμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καταγράφηκε χθες για τρίτη ημέρα μέσα στον Σεπτέμβριο πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Από τα 284 εγχώρια κρούσματα τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 110 σε άλλες 24 περιοχές της χώρας.

Η πίεση στις Εντατικές

Το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκε η σταθερή εισαγωγή επιβαρυμένων ασθενών σε Μονάδες. Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid-19. Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 71 διασωληνωμένοι. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή, από την ανακοίνωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ όπου αναφέρονταν 67 διασωληνωμένοι, μέχρι τις βραδινές ώρες άλλοι 4 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες όλων των Μονάδων για ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στην Αττική έχουν πληρότητα περίπου στο 70%.
Συγκεκριμένα, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές). Οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ του λεκανοπεδίου, έχουν διατεθεί 255 κλίνες για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές. Από τις 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, είναι κατειλημμένες οι 53 και 22 οι κενές (ποσοστό πληρότητας 70,5%).


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το υπουργείο δρομολογεί την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο κρούσμα σε γυμνάσιο στο Κερατσίνι - Σε καραντίνα ο μαθητής, απολυμάνθηκε το σχολείο

Πώς βοηθάνε τα γυαλιά στη... μάχη με τον κορωνοϊό

Μεγάλη επιχείρηση της Europol με την Αντιτρομοκρατική στο κέντρο της Αθήνας - Τρεις συλλήψεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (114)

στ

πραγματικα δεν ειμαι κατα των παρασιτων και των δειλων ανθρωπων.ειναι ανθρωποι και αναγκαστικα πρεπει να υπαρχουν.ειμαι υπερ ολων αυτων των μετρων με τη προυποθεση οτι συνταξιουχοι και δημοσιοι υπαλληλοι πληρωθουν στα μισα και κατω.τοτε μονο θα τους αντιμετωπισω ως μη εμετικους.διοτι οσο καταστρεφομαι εγω και η οικογενεια μου και αυτοι ειναι ολοι μηνας μπαινει μηνας βγαινει με αναγκαζουν στο κυνισμο που με αντιμετωπιζουν οι ιδιοι..να ευχομαι τα χειροτερα για αυτους και να ξερναω πανω τους και στα μετρα.αν ειμουν σαν και αυτους φυσικα το ιδιο θα υποστηριζα τα μετρα.αλλα δεν ειμαι και δεν ειμουν ποτε

Παμε καρφί

για μαζικές αυτοκτονίες. Η ανεύθυνη κυβέρνηση θα τα κλείσει πάλι όλα. Κρατιστές, αποτελείωσαν την οικονομία την περίοδο 2004-2009 επί μπούλη Καραμανλή και τώρα τα ίδια. Οι νέοι στην κοσμάρα τους με τα κινητά. Κοινωνία πιθήκων

Διάσημος από κούνια

Ναι έχεις δίκιο. Πρέπει να σε ακούσουν οι νέοι και να αφήσουν τα κινητά η και να τα σπάσουν ακόμα και να σε ακολουθήσουν στην επανάσταση. Δεν κοιτάτε τις ζωές σας λέω εγώ και να σταματήσετε τις κατινιες και τις υποδείξεις? Ποιός και τί σας έχουν χρήσει μερικούς και μερικές ποτέ δεν κατάλαβα. Με τον ιό δεν παίζεις και δεν ξέρεις αν θα την βγάλεις. Με λιγότερη ματαιοδοξία και περισσότερη λιτότητα υπάρχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Οπότε #μενουμεσπιτακι

συγνώμη

αλλά έχετε δει τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται οι μαθητές από το γυμνάσιο ; Λοιπόν στην περιοχή μας (κοζάνη) με υψηλό ιικό φορτίο βγαίνουν κοπάδι, κανείς δεν φορά μάσκα παρά 2 ή 3 παιδιά που έχουν ευπαθείς ομάδες στο σπίτι...όλοι οι άλλοι χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκα ... οπότε τίποτε δεν λειτουργεί... κανένα μέτρο , απλά περιμένουμε στωικά τον ιό στο σπίτι μας! Δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην έξοδο του σχολείου κάποιος που να φροντίζει την τήρηση των μέτρων; τόσο δύσκολο είναι ;

Τελικά δεν υπάρχει σωσμος

Ακόμη ασχολείστε με το κωρονοσυναχι ενώ οι Τούρκοι αλωνιζουν στο Αιγαίο και στον εβρο

Chris

Για να τελειώνουμε επιτέλους με τις ανοησίες της μάσκας. Ας βγούνε επώνυμα και να πούνε. 1) Οι μάσκες δεν προστατεύουν αυτόν που τη φοράει, 2) τον ιό θα τον κολλήσουμε όλοι μας! απλά τον ρυθμό θέλουμε να ελέξουμε. Όποιος είναι να πάει από κορωνοϊό, τελικά θα πάει (είτε φοράμε μάσκα είτε όχι), εκτός αν απομονωθεί σε κάποιο καταφύγιο, 100 μέτρα κάτω από τη γη. Δεν μπορεί το παιδί μου 8 ετών να φοβάται ότι θα πεθάνει από κορωνοϊό. Και να μου λέει, ότι φοράει τη μάσκα γιατί έτσι δεν θα πεθάνει! καλλιεργείτε μια νοοτροπία φοβική ως προς τον άλλον άνθρωπο. Κόφτε το τώρα! Δεν μπορεί να βγαίνει ο κος που πήγε με τη μισή Αθήνα και να μας κάνει τον κήνσορα της σωστής και ηθικής συμπεριφοράς! μαζέψτε τον Σκαϊ, μαζέψτε και τα μπουλντόγκ σας.

Ο Κλαύδιος Φρόλλο δεν κρατιέται για νέο lockdown

Η οικονομία στο ναδίρ, η τρομοκρατία κι η παράκρουση στο απόγειο και καθώς φαίνεται στην πράξη, οι μάσκες για τα σκουπίδια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν συμβεί τέτοια τέρατα που, οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ, θα τρώνε φάπα και γιαούρτι περισσότερο κι από τους μετεωρολόγους στις ΗΠΑ.

Zagklos

Η μάσκα για να έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, διαφορετικά όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μας εκθέτει περισσότερο στον ιό. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και αν δυνατόν, κάπου κάπου και μια γαργάρα με τσιπουράκι, βοηθάη!

χψω

Η πείνα , οι αυτοκτονίες και τα ψυχικά νοσήματα θα στείλουν πολλούς στον άλλο κόσμο. Ο «ϊός» όχι !

Αθηναίος

Στο κέντρο γίνεται χαμός με τον κορωνοϊό. Κατέβηκα χθές Ομόνοια και όλοι γύρω μου έβηχαν. Lockdown να τελειώνουμε με την αρρώστεια.

roula

Το lockdown συνεπάγεται οικονομική καταστροφή στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση ...καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει...το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας ισοδυναμεί με Ουγκάντα γι αυτό τους έπιασε η τρεμούλα τώρα .....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης