Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»

Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»

«Επί 14 ημέρες ήμασταν κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο με κάγκελα στα παράθυρα» - Στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών που ταξίδεψαν στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου εν μέσω πανδημίας διηγούνται την εμπειρία τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»
«Οδοιπορικό» στην Κίνα εν καιρώ πανδημίας παρουσίασε το «business stories» στο ΘΕΜΑ μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία ταξίδεψαν στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να επιβλέψουν κυρίως επισκευές πλοίων.

Οι συνθήκες που συνάντησαν και συναντούν οι λιγοστοί πλέον Ελληνες είναι πρωτοφανείς, αφού οι Κινέζοι συνεχίζουν να τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Αν δεν είναι 100% σίγουροι ότι ο επιβάτης δεν έχει COVID-19 δεν τoν αφήνουν να εισέλθει στη χώρα.

Ωστόσο, όταν αντικρίζεις δωμάτια ξενοδοχείου με κάγκελα στα παράθυρα, όπου o ξένος που μπαίνει στη χώρα πρέπει να παραμείνει για 14 ημέρες, σε πιάνει μια ανατριχίλα, πόσο μάλλον όταν το ζεις...

Η αφήγηση των Ελλήνων, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, είναι από μόνη της συγκλονιστική.

Οπως λένε οι ίδιοι, η περιπέτεια ξεκινάει όταν προσπαθείς να βρεις αεροπορικό εισιτήριο: «Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσεις αεροπορικά εισιτήρια. Εμείς βρήκαμε δύο μόνο βάζοντας μεγάλο μέσον. Μας τα έδωσε στο χέρι στο αεροδρόμιο υψηλόβαθμο στέλεχος του αεροπορικού κλάδου και κόστισαν 4.950 ευρώ το ένα.

Μέσα στο αεροπλάνο οι αεροσυνοδοί με αυτά που φοράνε θυμίζουν μελισσοκόμους... Το φαγητό είναι ατομικό και σφραγισμένο. Στο αεροδρόμιο άπαντες ντυμένοι με τις ειδικές στολές θυμίζουν σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μόλις προσγειωθείς σε παραλαμβάνει ειδικό κλιμάκιο και σου κάνει γενική απολύμανση. Μετά περνάς από γιατρούς για θερμομέτρηση και κάνεις εξετάσεις για COVID, αλλά και αίματος. Συμπληρώνεις ένα ιστορικό για το αν έχεις περάσει κάποιες ασθένειες και ποιες χώρες έχεις επισκεφθεί πρόσφατα.

Μετά περνάς κανονικά από τα διαβατήρια, με συνοδεία πάντα από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, και βγαίνεις έξω από τις εγκαταστάσεις».

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα: «Μπαίνεις κατευθείαν σε πούλμαν και πας στο ξενοδοχείο που είναι δίπλα στα αεροδρόμιο, όπου θα μείνεις για 14 μέρες σε καραντίνα. Ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήριο σ’ τα παίρνουν και σ’ τα δίνουν όταν βγαίνεις από την καραντίνα».

Η περίοδος του εγκλεισμού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με τα καγκελόφραχτα παράθυρα είναι μια δύσκολη εμπειρία: «Ζήσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Δεκατέσσερις ημέρες καραντίνα κόψαμε φλέβες... Απραξία, μόνο ύπνος, φαγητό και Ιντερνετ. Η συμπεριφορά των υπευθύνων ήταν πολύ καλή - ειδικά από το προσωπικό του αεροδρομίου. Στο δωμάτιο καραντίνας τα σίδερα στα παράθυρα θύμιζαν κελί. Επί 24ώρου βάσεως έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονταν άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Στο δωμάτιο γινόταν καθημερινά απολύμανση - και μάλιστα δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον, κάθε τρεις ημέρες μάς έκαναν διπλό τεστ για τον COVID. Μας περνούσαν δύο σωλήνες από τη μύτη μέχρι κάτω για δείγματα. Επίσης, μας έκαναν τρεις φορές εξετάσεις αίματος για να δουν αν είχαμε περάσει την ασθένεια και έχουμε αντισώματα. Στο τέλος μάς έκαναν και αξονική τομογραφία για να ελέγξουν σε τι κατάσταση είναι οι πνεύμονές μας. Ολόκληρη ιστορία...».

Τα σύνορα για τους ναυτικούς είναι κλειστά, οπότε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή πληρώματος σε κινεζικά λιμάνια: «Ναυτικοί για αλλαγή πληρωμάτων δεν μπορούν να έρθουν στην Κίνα. Δεν δίνουν βίζα. Ερχεσαι μόνο για ειδικό σκοπό. Για να εκδοθεί η βίζα πρέπει το ναυπηγείο στο οποίο θα πας -ή όποια άλλη υπηρεσία- να πάρει κάποιο επίσημο έγγραφο από την κυβέρνηση της Κίνας, να το στείλει στην πρεσβεία και η πρεσβεία να εκδώσει βίζα. Η βίζα είναι τρίμηνης ισχύος και σου επιτρέπει να μείνεις στη χώρα για 60 ημέρες. Μετά σ’ την ανανεώνουν στην Ελλάδα. Το θέμα είναι είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην Κίνα αν δεν σιγουρευτούν ότι είσαι 100% COVID free».

Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»


Μετά την καραντίνα

Στη συνέχεια τα στελέχη των ναυτιλιακών μάς περιέγραψαν την καθημερινότητά τους: «Μετά την καραντίνα πήγαμε σε κανονικό ξενοδοχείο χωρίς να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Απλώς στο ξενοδοχείο έχει θερμική κάμερα στην είσοδο.

Κυκλοφορούμε ελεύθερα παντού. Επιπλέον, όταν είσαι ελεύθερος και βγεις από την καραντίνα, σου δίνουν ένα barcode στο κινητό, το οποίο όταν αλλάζεις περιοχή ή ξενοδοχείο σ’ το ζητάνε και ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού είσαι. Το συγκεκριμένο barcode, ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής όπου βρίσκεσαι, αλλάζει χρώμα (κίτρινο - πορτοκαλί - κόκκινο), οπότε σε εντοπίζουν με τη μία και πας για τεστ».

Για τη ζωή στο ναυπηγείο και στα λιμάνια είπαν: «Οταν μπαίνουμε στο ναυπηγείο κάθε πρωί έχει θερμομέτρηση. Τα ναυπηγεία λειτουργούν όπως παλιά, μόνο που φοράμε μάσκες. Χαλαρά βέβαια, όχι με αστυνόμευση. Οι εκφορτώσεις φορτηγών πλοίων capesize σε όλα τα terminal της Κίνας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και χωρίς καθυστερήσεις. Προτού επιβιβαστεί κάποιος σε πλοίο γίνεται αυστηρώς έλεγχος - boarding control. Οι δεξαμενισμοί των πλοίων γίνονται κανονικά. Τα ναυπηγεία δουλεύουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών».

«Ελληνες δεν υπάρχουν πολλοί, είναι μάλλον ελάχιστοι. Τα ναυπηγεία και γενικά όλη η εγχώρια παραγωγή δουλεύει στο 100%. Οταν σε κάποια περιοχή εμφανιστούν κρούσματα, μη φανταστείς κάνα τεράστιο αριθμό, το πολύ 100, γίνεται αυτομάτως lockdown και το σταματάνε εκεί. Υπάρχουν μπλόκα για ελέγχους σε περιοχές με μερικό lockdown.

Θανάτους δεν έχουν γιατί έχουν βρει κάτι δικά τους φάρμακα, τα οποία είναι αποτελεσματικά, όπως λένε. Πάντως τα μέτρα που πήρανε εδώ δεν έχουν προηγούμενο. Δεν παίζουν οι Κινέζοι.

Επίσης, με ειδικά αυτοκίνητα γίνονται συνεχώς απολυμάνσεις στους δρόμους. Η παραγωγή τους δουλεύει στο 100%. Η Κίνα δεν έχει τουρισμό, οπότε δεν τη νοιάζει αν θα ανοίξουν τα σύνορα για τους ξένους. Θα είναι μάλλον το τελευταίο κράτος που θα ανοίξει τα σύνορά του».

Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»


Οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, οι συνθήκες για τους ναυτικούς, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία, είναι πολύ δύσκολες. Οι ναυτικοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία ξεπερνούν πλέον τους 250.000. Εχει προκληθεί ανθρωπιστική κρίση, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν το εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία, αφού με κουρασμένους ναυτικούς δημιουργούνται θέματα ασφάλειας. Πολλοί ναυλωτές αποφεύγουν πλέον να ναυλώσουν πλοία που έχουν πλήρωμα το οποίο ταξιδεύει συνεχώς για πάνω από 10 μήνες.

«Στη ναυτιλία δουλεύουν 1.700.000 ναυτικοί με συνήθεις συμβάσεις εργασίας 4-6 μηνών. Αυτό συνεπάγεται ότι οι μισοί βρίσκονται στα πλοία και οι άλλοι μισοί παραμένουν άνεργοι στην ξηρά εν αναμονή εργασίας. Λόγω της πανδημίας η παραμονή του μεγαλύτερου ποσοστού των ναυτικών στα πλοία έχει ξεπεράσει κατά πολύ το συμβατικό όριο. Αυτό προκαλεί ανθρωπιστική κρίση. Το πρόβλημα αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα συζήτησης διεθνώς. Σε όλους τους ναυτιλιακούς οργανισμούς και τις ενώσεις.

Η ναυτιλία κινδυνεύει εάν δεν υπάρξει άμεση λύση. Θα δημιουργηθεί μία κατάσταση άνευ προηγουμένου που θα επηρεάσει τις παγκόσμιες συναλλαγές με ολέθρια αποτελέσματα», επισημαίνουν στελέχη της βιομηχανίας.

Και προσθέτουν: «Βασική απαίτηση της ναυτιλιακής κοινότητας είναι να ενταχθούν οι ναυτικοί στην κατηγορία εργαζομένων πρώτης γραμμής, έχοντας την ίδια μεταχείριση, τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αναγνώριση με αντίστοιχους εργαζομένους σε άλλους κλάδους μεταφορών, αεροπορικές και οδικές μεταφορές.

Οι ναυτικοί δεν μπορούν να παραμείνουν στα πλοία επ’ άπειρον. Θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διακίνηση των αγαθών, ειδικά σε αυτή την εποχή κρίσης και οικονομικής αβεβαιότητας».

Στην ευρύτερη προσπάθεια να βρεθεί ουσιαστική λύση για το θέμα αλλαγής πληρωμάτων, πριν από λίγες εβδομάδες έγινε συντονισμένη κίνηση από διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, θεσμικούς εφοπλιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι συνέταξαν από κοινού επιστολές τις οποίες απηύθυναν σε πρωθυπουργούς κρατών που έχουν σημαντικά λιμάνια-κόμβους, ζητώντας τους να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέτρα.

Κορωνοϊός - Συγκλονιστικές αφηγήσεις από στελέχη ναυτιλιακών: «Έτσι ζήσαμε την καραντίνα στην Κίνα»


Μία από αυτές τις επιστολές εστάλη και στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν οι διεθνείς φορείς, αφού αναγνωρίζουν και υπογραμμίζουν τον ηγετικό ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας, η οποία, όπως αναφέρουν, ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54% του ευρωπαϊκού στόλου, του ζητούν η Ελλάδα να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος αυτού και να εντείνει τις ενέργειές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα βασικά αιτήματα είναι δύο:

Πρώτον, να διευκολυνθεί η έκδοση προσωρινής visa στους ναυτικούς που έρχονται για να μπαρκάρουν ή να ξεμπαρκάρουν.

Δεύτερον, η Ελλάδα να επιτρέπει σε ναυτικούς με μη κοινοτική υπηκοότητα να παραμένουν στη χώρα για 10 ημέρες σε ξενοδοχεία ή σε ειδικούς χώρους ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο να βρίσκουν πτήσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μαρία Μιχαλοπούλου: Η αγρότισσα του GNTM μοιράζει εγκεφαλικά

Αναστάσης Γκαρίπης: Ο 16χρονος ιστιοπλόος που «δαμάζει» τα κύματα

Ο «Γκόρντον» εντόπισε δέμα με τέσσερα κιλά κάνναβης στη Ρόδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης