Άρση μέτρων - Παραλίες: Με τη μεζούρα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ

PARALIA-ORGANWMENH--ARTHROU

Μπάνιο με 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. - Οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας για τις 515 οργανωμένες πλαζ που ανοίγουν το Σαββατοκύριακο εν μέσω καύσωνα

Σε αστάθμητη μεταβλητή για το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των μέτρων αναδεικνύονται οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμετρήθηκαν μετωπικά τις τελευταίες ώρες με τις απόψεις των λοιμωξιολόγων, με αποτέλεσμα την επίσπευση της αποκλιμάκωσης των περιορισμών, τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο.

Αν και καθημερινή οι Αθηναίοι γέμισαν τις παραλίες - Κεντρικό Δελτίο 13/5/2020 | OPEN TV


Ο επικείμενος καύσωνας παράκαμψε προς το παρόν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες ότι ανοίγουν «από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας». Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν ήταν μέχρι πρότινος ορατή στη «γέφυρα ασφάλειας» που έχει στήσει η κυβέρνηση για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, ήρθε να προστεθεί στο «καυτό» δεκαήμερο για την Πολιτική Προστασία, αλλά και την ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σημεία εκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, θέτοντας σε «κόκκινο» συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό (ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ) για τους κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων πλαζ. Στον οδηγό περιλαμβάνεται, μάλιστα, και σχεδιάγραμμα για το πώς πρέπει να στήνονται οι ομπρέλες.

foto-obreles


Αιτήματα από όλη τη χώρα

Επειδή, ωστόσο, «κόκκινο» θα δείξει και το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο, θετικά αποφάνθηκαν τελικά οι λοιμωξιολόγοι απέναντι στις εκκλήσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επαναλειτουργήσουν τις οργανωμένες παραλίες, με το επιχείρημα της ανεξέλεγκτης προσέλευσης των πολιτών σε υπαίθριους χώρους και παραλίες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η υποχώρηση προς την κοινωνική απαίτηση, για την οποία μεσολάβησαν σειρά δημάρχων κυρίως προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, συνοδεύεται από μια αυστηρή δέσμη μέτρων για το άνοιγμα των οργανωμένων ακτών, η οποία περιλαμβάνει και επανεκκίνηση επιχειρήσεων (που υπάγονται σε τρεις ΚΑΔ), σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ.

paralia-kafsonas-2


Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση των ΚΑΔ:

29.11.00 - μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες)
29.11.02 - υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών)
29.11.05 - υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)
συνθέτει ένα σκηνικό κανονικότητας μεν στις παραλίες, αφού θα υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και προσωπικό εξυπηρέτησης των λουόμενων, αλλά αυστηρές προδιαγραφές έρχονται την ίδια ώρα να υπενθυμίσουν την παρουσία του κορωνοϊού και την πρωτόγνωρη κατάσταση που η πανδημία έχει επιβάλλει. Με αυτά τα δεδομένα, στο πρώτο μπάνιο για το φετινό καλοκαίρι ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι «οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες»:

· Είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
· Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
· Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
· Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
· Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
· Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
· Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

paralia-kafsonas-1


· Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
· Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
· Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.


Με την σκιά του κορωνοϊού να απλώνεται νοερά πάνω από την αμμουδιά, στα μέτρα προστασίας για την παραλία προβλέπονται ακόμη η υποχρεωτική απολύμανση στις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεωτική είναι η απολύμανση και στις εγκαταστάσεις υγιεινής, με τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης να αναρτά υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα, εμφανές σε περίπτωση ελέγχου. Στην ίδια κατεύθυνση:

· Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
· Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
· Είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Από την παραλία, στη λειτουργία

Ακόμη και αν το Σάββατο μονοπωλεί η πρώτη βουτιά σε οργανωμένη παραλία για φέτος, με απόσταση δώδεκα ωρών ανοίγουν την επομένη, δηλαδή την Κυριακή 17 Μάϊου για το κοινό και οι εκκλησίες, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γιατρούς και δημόσιες υπηρεσίες, για την ευλαβική τήρηση των κανόνων. Μολονότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει προσαρμοστεί με τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, προχωρώντας πανελλαδικά στη λήψη μέτρων αποφυγής του συνωστισμού, επαφίεται στο ποίμνιο να κάνει πράξη την «αγάπη προς τον πλησίον», εφόσον δεν τον πλησιάζει. Παρόλα αυτά, στην πρώτη ανοιχτή για τους πιστούς θεία λειτουργία την Κυριακή, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

· Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει, καθορίζεται από την αναλογία, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
· Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα.
· Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.
· Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Δευτέρα με σχολεία και… ενδοχώρα

Εξίσου κρίσιμη ως προς τις πιθανές συνέπειες στην εθνική επιδημιολογική καμπύλη είναι και η Δευτέρα 18 Μάϊου, καθώς:

· Εκκινούν τα μαθήματα σχεδόν σε όλες σχεδόν τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στην Α και Β Λυκείου - και Α, Β και Γ Γυμνασίου αντίστοιχα, όπως και στα Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με ισχυρή σύσταση, ωστόσο, για τηλεκπαίδευση.
· Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού -για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- σε όλη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Μάλιστα, η μετάβαση στην Κρήτη θα είναι εφικτή και αεροπορικώς, εκτός από τις ακτοπλοϊκές γραμμές, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των πολιτών που θα μετακινηθούν από τις εστίες τους την επόμενη εβδομάδα, με την ευχή όλων να μην φέρουν τον ιό προς τον προορισμό που έχουν επιλέξει.

25 του μηνός νησιά και malls

Σύμφωνα με πληροφορίες, και αεροπορικά και ακτοπλοϊκά θα συνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα νησιά στις 25 Μάϊου με την τελική απόφαση να «κλειδώνει» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 25 μηνός προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο να μεταφέρει και την επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall), καθώς τη σχετική ενδοκυβερνητική συζήτηση αποκάλυψε χθες στον Θέμα 104,6 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «κουμπώνει» για την 1η Ιουνίου η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, με την κυβέρνηση να καταλήγει τελικά στην τήρηση του αρχικού της σχεδιασμού για τα εστιατόρια και τα καφέ, παρά τις σθεναρές πιέσεις των εκπροσώπων του κλάδου για επίσπευση της επαναφοράς τους στην κανονικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Κύπρο: Είχε κόψει και τα φρένα του αυτοκινήτου της αδελφής του ο αδελφοκτόνος στη Λάρνακα

Η CIA βάζει φωτιά στον «πόλεμο» Κίνας-ΗΠΑ: Το Πεκίνο μάζεψε 56 εκατ. μάσκες και αναπνευστήρες ενώ «έκρυβε» τον κορωνοϊό

Το δράμα συνεχίζεται στις ΗΠΑ: Πάνω από 1.800 νεκροί σε μία ημέρα λόγω της πανδημίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Δεν θα λειτουργησει

το μετρο. Θα ειναι ο ενας πανω στον αλλον στις παραλιες. Θα το δειτε. Και ποτα θα πινουν απο τα ανοιχτα μαγαζια και μουσικη θα υπαρχει.

Στις εκλογές θα το φάς με το χιλιόμετρο

.

Γριπη που τη λέμε κορωνοιό

Ωραια ανάπτυξη

Dr.

Ώσπου να νοσήσεις εσύ, ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο.

xάχάχάάά

όλοι με μάσκες θαλάσσης και αναπνευστήρα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα,άϊντε όλα εγω θα σας τα λέω ,βάλτε και σείς λίγο το μυαλουδάκι σας να δουλέψει,τι το έχετε μόνο για μόστρα?

123

Θα έχει 40 βαθμούς το ΣΚ, ο ιός θα εξαφανιστεί. Αφήστε τον κόσμο να κάνει τα μπάνια του.

L

Κάποιος να μου εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης και στις μη οργανωμένες παραλίες, αν θες να βάλεις τη δική σου ομπρέλα-και στις οργανωμένες δηλαδή-, αν δε θες να πληρώσεις τα τρελλά που ζητάνε κάποιοι και έχεις τον δικό σου εξοπλισμό.Μην μου πείτε ότι θα υπάρχουν αστυνομικοί σε όλες τις παραλίες ανά την Ελλάδα, είναι αδύνατο!Και ωραία εγώ τοποθετώ την ομπρέλα μου σε απόσταση ασφαλείας, φροντίζω να πάω νωρίς για μπάνιο με τα παιδιά μου, όταν αρχίσουν να σκάνε μύτη οι μη ευσυνείδητοι που θα απλώσουν ακόμα και πάνω μας, εκεί τι θα γίνει;;Θα τσακώνομαι με τον κάθε ασυνείδητο; Και μη μου πείτε κάτσε σπίτι σου, δεν είναι λύση αυτή.

......

Εντάξει το δούλεμα συνεχίζεται και όσο πάει αυξάνεται. Αφήστε τον κόσμο να ηρεμήσει έστω για λίγες μέρες να χαρεί τα παιδιά του. Έτσι και αλλιώς από Σεπτέμβριο πάλι φυλακή θα μας έχετε φτάνει πια!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΟΔΡΑ

Ένα ερώτημα που μένει αναπάντητο και απασχολεί πολύ κόσμο είναι γιατί ενώ για τις παραλίες (εξωτερικός χώρος) ορίζονται 40 άτομα ανά 1.000 τμ (δηλαδή 25 τ.μ. ανά άτομο), για τις εκκλησίες (εσωτερικός χώρος) ορίζονται τα 30 άτομα στα 300 τ.μ. (δηλαδή 10 τ.μ. ανά άτομο) στα σχολεία επιτρέπονται τα 10-15 άτομα ανά αίθουσα των 30 τ.μ. (δηλαδή 2-3 τ.μ. ανά άτομο) και μάλιστα χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ή υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης και θα πρέπει να φυλαγόμαστε ή δεν υπάρχει και επομένως το μέτρο που ισχύει στα σχολεία μπορεί να εφαρμοστεί και στις εκκλησίες (επομένως να μπαίνουν 150 πιστοί) και φυσικά στις παραλίες που είναι και ανοιχτός χώρος. Θα θέλαμε να γνωρίζαμε τα κριτήρια.

troy

Ειπαμε υπαρχει παραλογισμος στα μετρα μονο και μονο για να υποθετουμε οτι η επιτροπη σοφων οντως ξερει τι κανει.... Διαβαζει καποιος πχ 40 ατομα ανα 1000τμ και αν δεν εισαι εσυ που το εψαξες, σκεφτεται μαθηματικους τυπους και μοντελα και λεει ψψψψψψψψψ ποσο "επιστημονες" ειναι αυτης της επιτροπης. Μετα βεβαια ερχεται καποιος σαν και εσενα, κανει τις απλες μαθηματικες πραξεις και ξεφτυλιζει το συμπαν. Γιατι ρε φιλε?

Ερώτημα

γιατί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν τηρείται κανένα μέτρο και σάς ενδιαφέρει πόσοι θά μπουν στην εκκλησία.

Μπαρμπά Σωτήρης

Εγώ κάνω κουμμάντο! Ο,τι θέλω λέω και εσείς απλά.....το κάνετε! Εγώ ενισχύω διεθνώς το προφίλ μου ( α ρε 'κονόμα που έρχεται του χρόνου!...) και αυτοί που ψηφίσατε δεν εισπράττουν κανένα πολιτικό κόστος! Win-win situation!!!!

Τρολ

Εδώ δεν μπαίνουμε για ενημέρωση , μόνο για να διαβάζουμε σχόλια και να περνάμε ωραία. Σου προτείνω για αρχή , Αγύριστο κεφάλι ,ΤΕΛΑΜΩΝ και φυσικά Άλεξ Κατσαπλιας με ή χωρίς ΣΙΑ ... Αν και τώρα τελευταία χάθηκε ο τελευταίος , μπορεί και να ήρθε επιτέλους ο διορισμός του, αλλά μην ανησυχείς έχει αρκετούς ανερχόμενους το σάιτ μας !!!

Δέσποινα

Δλδ οι Αθηναίοι θα παίρνουν σβάρνα τις παραλίες κ θα ψάχνουν που έχει μια θέση να κάτσουν να κάνουν ένα μπάνιο; κ να φανταστώ θα τρώνε πόρτα κ θα δουλεύει το ρεζερβε αβέρτα. Κ θα γυρίζετε με ένα αυτοκίνητο κ τις αποσκευές για να βρείτε να κάνετε μια βουτιά. Κ μετά από 3-4 ώρες κ -20 ευρώ βενζίνη θα γυρίζετε σπίτι χωρίς να έχετε δει θάλασσα για να καθίσετε στο a/c. Ωραία ζωή κάνετε εκεί. Σας χαίρομαι.

@Δέσποινα

πολλή τηλεόραση βλέπεις, ξεκόλλα λίγο, και δεν μας είπες σέ ποιο νομό μένεις, γιατί ντρέπεσαι.

Μπακάλης

Αγοραστε ολοι αδιαβροχες μεζουρες για να ειστε σιγουροι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης