LIVE

Κορωνοϊός

Η άγρια κόντρα για τα κλειστά επαγγέλματα!

Η άγρια κόντρα για τα κλειστά επαγγέλματα!

Οι φαρμακοποιοί προγραμματίζουν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες με ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα

Επιχείρηση «κλειστά επαγγέλματα» για την κυβέρνηση που θέλει να κλείσει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες το φάκελο. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από φαρμακοποιούς, δικηγόρους και μηχανικούς η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και επιμένει στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί απειλούν με 48ώρες κυλιόμενες απεργίες.

Φαρμακοποιοί
Βαθύ χάσμα χωρίζει πλέον τους φαρμακοποιούς με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η αυλαία στον διάλογο που διεξαγόταν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος «έπεσε» οριστικά με τους φαρμακοποιούς να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και τη μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείων.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών προγραμματίζουν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες με ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία ενώ παράλληλα παύουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση από τα φαρμακεία για τους ασφαλισμένους των ταμείων - «κακοπληρωτών». Επίσης, όπως ανακοίνωσαν προσανατολίζονται σε προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς ήταν η τελευταία πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου –θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη- στο οποίο θα περιέχονται όλες οι ρυθμίσεις για το άνοιγμα του συγκεκριμένου κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιά και άλλων μεγάλων πόλεων ότι έχει καταλήξει σε πέντε ρυθμίσεις, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου «με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» και από την τρόικα, και ιδίως από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Σερβάς Ντερούς, σε ό,τι αφορά αυτές τις ρυθμίσεις. «Η απάντηση ήρθε χτες. Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να αξιολογηθούν οι κινήσεις μας με το καλύτερο τρόπο. Τα σχόλια της ΕΕ δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της Κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι πέντε επίμαχες ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος

1ον
Τι προβλέπεται με το άνοιγμα
Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ισχύουν φραγμοί και περιορισμοί σε ό,τι αφορά την άδεια του φαρμακείου και τη μεταβίβασή της.
Τι ισχύει σήμερα
«Κληρονομική» μεταβίβαση. Η άδεια του φαρμακείου (μπορεί και να) μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά φαρμακοποιούς. Από τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 8.000 είναι τα λεγόμενα «κληρονομικά».

2ον
Τι προβλέπεται
Μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση φαρμακείου. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κριτήριο αυτό θα ισχύσει κατ’ εξαίρεση με σκοπό τη διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Έτσι, άδεια λειτουργίας θα δίδεται σε αναλογία ένα φαρμακείο προς 1.000 κατοίκους
Τι ισχύει σήμερα
Πληθυσμιακό κριτήριο. Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δίδεται βάσει του πληθυσμού. Λειτουργεί ένα φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους. Επίσης, ισχύει παράλληλα γεωγραφικό κριτήριο καθώς ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο φαρμακείων ορίζονται τα 250 μέτρα.

3ον
Τι προβλέπεται
Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο – Δευτέρα – Τετάρτη. Το υπουργείο Υγείας ζητεί να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των φαρμακοποιών κάθε περιοχής εάν θα ανοίξουν τα φαρμακεία τους και το Σάββατο.
Τι ισχύει σήμερα
Τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά Σάββατο- Δευτέρα- Τετάρτη. Εξαιρούνται τα εφημερεύοντα που (πρέπει να) αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου των φαρμακείων μιας περιοχής. Στην πράξη, ωστόσο, δεν εφημερεύει , ιδίως στα αστικά κέντρα, ούτε το 5% των φαρμακείων.

4ον
Τι προβλέπεται
 Μεσοσταθμική έκπτωση κάθε φαρμακείου προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανέρχεται στο 4,5% επί του τζίρου του. Είναι γνωστό ως rebate, επί το ελληνικότερον, κλιμακούμενη έκπτωση. Προϋποθέτει την εξόφληση των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία εντός 45 ημερών.
Τι ισχύει σήμερα
Ισχύει ελάχιστο ποσοστό κέρδους επί της πώλησης των προϊόντων, ανέρχεται στο 35%.

5ον
Τι προβλέπεται
Επιτρέπονται οι συμπράξεις / συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η λειτουργία ενός φαρμακείου αποσυνδέεται από τη μία και μοναδική άδεια φαρμακοποιού και δίδεται έτσι η δυνατότητα σε δύο ή και περισσότερους φαρμακοποιούς να ασκούν το επάγγελμά τους μέσω ενός φαρμακείου
Τι ισχύει σήμερα
Νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την κληρονομική μεταβίβαση ή την αγορά άδειας από τον φαρμακοποιό που συνταξιοδοτείται. Η άδεια κοστίζει από 300.000 έως 500.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή του φαρμακείου.

Δικηγόροι
Τα πάνω – κάτω στον κλάδο των δικηγόρων φέρνουν οι επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προβλέπουν πλήρη κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών που ισχύουν για τους δικηγόρους αλλά και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών τους.

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έχουν ήδη στα χέρια τους το σχετικό προσχέδιο νόμου και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν για τις αλλαγές, στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό που φαίνεται να «καίει» περισσότερο είναι το ζήτημα των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων και των γραμματειών προείσπραξης. Για αυτό το λόγοι πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και αποχή διαρκείας των δικηγόρων.

Τι αλλάζει
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που δόθηκε στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας κατά τη συνάντησή τους με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Χαρ. Καστανίδη, οι αμοιβές των δικηγόρων θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία που θα συνάπτει ο δικηγόρος με τον εντολέα του.

Ακόμη, προβλέπεται κατάργηση του εδαφικού περιορισμού για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων. Επιτρέπεται, δηλαδή η δημιουργία και δεύτερης έδρας δικηγόρου σε περιφέρεια άλλη εκτός από αυτήν που ο δικηγόρος είναι εγγεγραμμένος.

Στην άρση αυτή ο κλάδος αντιδρά και προβλέπει ότι δικηγόροι που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες πόλεις θα «επεκταθούν» επαγγελματικά και σε επαρχιακές πόλεις, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στους εκεί συναδέλφους τους

Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα για τους δικηγόρους ισχύει ο εδαφικός περιορισμός, οι οποίος τους υποχρεώνει να έχουν επαγγελματική έδρα και να απασχολούνται στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου, του οποίου έχουν διοριστεί.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, οι δικηγόροι αμείβονται με κατώτατα όρια, τα οποία καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Τα κατώτατα όρια στις αμοιβές των δικηγόρων στοχεύουν στον υγιή ανταγωνισμό, στην προστασία του πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του από το δικηγόρο.

Με το άνοιγμα του επαγγέλματος τους προβλέπεται γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη για το θέμα της αμοιβής. Αν δεν υπάρξει έγγραφη συμφωνία για την αμοιβή, τότε θα ισχύουν οι κατώτερες νόμιμες αμοιβές, οι οποίες αντικαθιστούν τις ισχύουσες ελάχιστες αμοιβές.

Οι νόμιμες αμοιβές θα αναπροσαρμόζονται με υπουργική απόφαση κατόπιν γνώμης των Δικηγορικών Συλλόγων. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι δικηγόροι στην πρόσκληση υπουργού για αναπροσαρμογή των κατώτερων αμοιβών μέσα σε δυο μήνες, τότε θα αναπροσαρμόζονται χωρίς τη γνώμη των δικηγόρων.

Μηχανικοί
Αμετακίνητοι παραμένουν οι μηχανικοί στο άνοιγμα του επαγγέλματος, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θέτει ζητήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και ασφάλειας των έργων. Πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί, παραμένει το επιχείρημα του κλάδου ότι με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι απώλειες δημόσιων εσόδων θα φτάσουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κλάδος των μηχανικών μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προσανατολίζεται σε μπλόκο όλων των διαγωνισμών την προσεχή Τρίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν νοείται άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με διατήρηση των κατώτερων αμοιβών, εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα συμφωνήσει ούτε η Τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει κείμενο με τις προτάσεις του στο ΤΕΕ και αναμένεται και δεύτερη συνάντηση τις επόμενες μέρες, με στόχο να υπάρξει μια τελική συμφωνία.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να καθοριστεί μία ενδεικτική τιμή, με βάση την οποία θα γίνονται οι κρατήσεις στα ταμεία των μηχανικών και θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των έργων. Μένει να φανεί εάν η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τον τεχνικό κόσμο της χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

kon/nos

 Γιατί δεν αναρτήσατε το σχόλιο μου για τις φοβερές ανακρίβειες-σφάλματα του άρθρου σας? Μήπως ντρέπεστε?

kon/nos

Είναι απαράδεκτο, άδικο και επικίνδυνο δημοσιογράφοι να αρθρογραφούν σε θέματα στα οποία εχουν τόσο μεγάλη άγνοια. Και εξηγούμαι όσον αφορά τους φαρμακοποιούς. 1ον δεν μεταβιβάζεται καμμία άδεια αφού αυτό είναι αδύνατον να γίνει, μεταβιβάζεται η επιχείρηση είτε στο παιδί του φαρμακοποιού είτε σε κάποιον τρίτο ενδιαφερόμενο εφ οσον αυτοί πληρούν τις απαιτούμενες απο τον νόμο προυποθέσεις. 2ον Οι αποστάσεις που ισχύουν σήμερα είναι 100 μέτρα από ηδη λειτουργούν φαρμακείο και φθάνει τα 250 μέτρα απόσταση μόνο από φαρμακείο στο οποίο συστεγάζονται 5 φαρμακοποιοί! (ο υπεύθυνος και έγκυρος δημοσιογράφος νομίζω θα έκανε τον κόπο να ρίξει μια ματιά στην φαρμακευτική νομοθεσία) 3ον Τα φαρμακεία παραμένουν κλειστά Σάββατο και Δευτέρα- Τετάρτη απόγευμα (πολύ προχειροδουλειά ρε παιδιά για ένα τόσο σοβαρό θέμα). 4ον Οσον αφορά το ποσοστό κέρδους αυτό είναι 24,8% επί της πώλησης και όχι 35% όπως λέτε. Για να καταλάβετε τι εννοώ, το φάρμακο που αγοράζει ο φαρμακοποιός 100 ευρώ το πουλάει 135, πόσο κερδίζει στα 100 ευρώ? μαθηματικά δευτέρας δημοτικού νομίζω! 5ον Η άδεια κοστίζει 300.000 έως 500.000 ευρώ! Ε ! όχι ρε παιδιά έλεος ήμουν τόσο πλουσιος και δεν το ήξερα. Κατανοήστει το επιτέλους σας παρακαλώ η επιχείρηση κοστολογείται ανάλογα με τον τζίρο της και όχι η άδεια. Για να το κάνω λιανά μια και είστε δημοσιογράφοι,άλλα χρήματα κοστίζει μια εκδοτική επιχείρηση που εκδίδει εφημερίδα που πουλάει 150.000 φύλλα και αλλα μια που πουλάει 10.000 φύλλα. Δυστυχώς μετά απο όλα αυτά που διαβάζω και ακούω στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο οι δημοσιαγράφοι πριν ελαχίστων περιπτώσεων στο όνομα της κρίσης και του μνημονίου εξυπηρετούν τους σκοπούς της υποδουλομένης μας κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν με προκατάληψη, καχυποψία και αναλγησία την κάθε δεινοπαθούσα κοινωνική ομάδα και το χειρότερο με την ασχετοσύνη τους και την άδικη περιγραφή της κάθε κατάστασης στρέφουν την μια κοινωνικη ομάδα εναντίον της άλλης!

Ilias

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΑΤΡΙΕΣ.

Dranova

 Επιτέλους να σταματήσουμε να πληρώνουμε χρήματα σε κάποιους με το έτσι θέλω. Οι δικηγόροι φοβούνται επίσης οτι θα χάσουν τα χρήματα από την παράστασή τους στα συμβόλαια. Σε κάθε συμβόλαιο ο δικηγορικός σύλλογος παίρνει το 2% της αξίας του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει σε ένα συμβόλαιο 100.000 € πληρώνεις 2.000 δικηγορικά έξοδα για μία δουλειά που αν σε άφηναν να την διαπραγματευτείς ελεύθερα δεν θα πλήρωνες πάνω από 100-200 €. Γράφει στο άρθρο "Τα κατώτατα όρια στις αμοιβές των δικηγόρων στοχεύουν στον υγιή ανταγωνισμό, στην προστασία του πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του από το δικηγόρο. " Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς πως γίνεται τα κατώτατα όρια να προστατεύουν τον πολίτη ;;; Αν δεν υπήρχαν τα κατώτερα όρια ο πολίτης θα πλήρωνε λιγότερα. Πως έχει τώρα ο πολίτης καλύτερη εξυπηρέτηση ;;; Μα εφόσον ο πολίτης τα ίδια θα πληρώσει όπου και να πάει ποιος ο λόγος να τον εξυπηρετήσει καλύτερα ο δικηγόρος ; Ενώ αν η αμοιβή είναι διαπραγματεύσιμη ο δικηγόρος θα σκιστεί να εξυπηρετήσει τον πελάτη και θα του δώσει καλύτερη τιμή γιατί θα ξέρει οτι αν δεν τα κάνει θα πάει να τα βρει αλλού όπως γίνεται με κάθε άλλο επάγγελμα . Επίσης αναφέρεται στους μηχανικούς "Αμετακίνητοι παραμένουν οι μηχανικοί στο άνοιγμα του επαγγέλματος, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θέτει ζητήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και ασφάλειας των έργων " και εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί η κατάργηση των αμοιβών θα κάνει ζημία στην ασφάλεια των έργων μια και δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Το να πληρώσω εγώ αέρα λεφτά επειδή έτσι ορίζει το ΤΕΕ δεν διασφαλίζει την ασφάλεια του κτιρίου. Αν ένας μηχανικός δεν κάνει καλά την δουλεία του δεν θα τον προτιμήσει ο κόσμος μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνός . Τώρα πληρώνονται υπέρογκα ποσά για έκδοση και επίβλεψη αδειών , ποσά που αν δεν υπήρχε η ελάχιστη αμοιβή και ειδικά στην περίπτωση της επίβλεψης, σε ελεύθερη διαπραγμάτευση δεν θα ξεπερνούσε το 20% της σημερινής αξίας.

oris

 ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΗ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΟΥΝ?ΤΙ ΣΟ'Ι' ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ.ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 70 ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ "ΜΑΓΑΖΙ"???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης