Το πρόσωπο της Gap μιλάει ελληνικά

Το πρόσωπο της Gap μιλάει ελληνικά

Πάνε έξι χρόνια από τότε που άφησε το κρεοπωλείο του πατέρα του για τις πασαρέλες της Νέας Υόρκης. Πλέον ο Ηλίας Αβαντήρας είναι το πρόσωπο σε καμπάνιες οίκων όπως ο Armani, ο Ralph Lauren και η Gap.

lalala
Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που ο Ηλίας Αβαντήρας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη με σκοπό να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επέτρεπαν να την αποκαλεί «σπίτι». Είναι όμως σίγουρα η τελευταία, αφού οι κόποι του, η αισιόδοξη στάση του και η επιμονή του φαίνεται πως ευδοκίμησαν. «Τις πρώτες τρεις φορές που επιχείρησα να μετοικήσω στις ΗΠΑ αντιμετώπιζα δυσκολίες. Εκανα δουλειές αλλά σε μια διεθνή αγορά με τέτοιον ανταγωνισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσεις. Δεν το έβαλα κάτω όμως. Είχα πεισμώσει. Με προσπάθεια και επιμονή ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα», αποκαλύπτει χωρίς δισταγμό στο «Gala», από τη Νέα Υόρκη όπου πλέον ζει.

Πρόσφατα, ο «Ελληνας θεός», όπως τον αποκαλούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έγινε το πρόσωπο της διεθνούς καμπάνιας της Gap. Ενα αφιέρωμα στο extra τεύχος της αμερικανικής «Vogue» έλυσε κάθε απορία για το ποιος είναι ο Ελληνας «Αδωνις» με τους ανάγλυφους μυς και το λάγνο βλέμμα που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως κρεοπώλης προτού καταλήξει να ποζάρει με άνεση στα studio των σημαντικότερων φωτογράφων της βιομηχανίας της μόδας.

«Δεν έκρυψα ποτέ, ούτε στην Ελλάδα ούτε εδώ, ότι η δεύτερή μου δουλειά είναι κρεοπώλης. Είναι μια δουλειά που μου αρέσει και δεν ντρέπομαι γι’ αυτή. Διατηρώ ακόμη το κρεοπωλείο μου στην Αθήνα, αν και τώρα πια μου το δουλεύουν υπάλληλοι. Οι ξένοι μόλις ανακαλύπτουν και τη δεύτερη επαγγελματική μου ιδιότητά δείχνουν έκπληξη αλλά και θαυμασμό. Πόσα μοντέλα μπορεί να υπάρχουν, άλλωστε, που είναι ταυτόχρονα και επαγγελματίες χασάπηδες;» λέει γελώντας. Αυτή την εποχή η εικόνα του Ηλία Αβαντήρα, όπως πλέον συστήνεται, αφού το πραγματικό του όνομα, το Αβασκαντήρας, ήταν δύσκολο για τους casting directors των μεγάλων οίκων, βρίσκεται παντού: σε σελίδες περιοδικών, στις στάσεις λεωφορείων, σε αφίσες στους δρόμους... «Οταν κάνεις μια διεθνή καμπάνια αυτό συμβαίνει. Η Gap μού άνοιξε την πόρτα για καλές δουλειές στην Αμερική.

Με το που κυκλοφόρησε η δουλειά μου το πρακτορείο μου άρχισε να δέχεται πληθώρα προτάσεων και πηγαίνω συνεχώς σε κάστινγκ».

avavava02
vavava


Ο Ηλίας Αβαντήρας νιώθει πλέον πλήρης και ευτυχής, αφού κατάφερε να μπορεί να ζει άνετα στη μητρόπολη της μόδας με τα χρήματα που αποκομίζει αποκλειστικά από το μόντελινγκ. «Εχω νοικιάσει δικό μου σπίτι σε μια όμορφη γειτονιά της Νέας Υόρκης. Δεν έχω πλέον ανάγκη από κάποια άλλη πηγή εισοδήματος», εξομολογείται στο «Gala». «Κερδίζω καλά χρήματα, αν και τα κασέ στους άνδρες δεν είναι αντίστοιχα των γυναικών σταρ. Σου επιτρέπουν όμως να ζεις αξιοπρεπώς».

Το καθημερινό πρόγραμμά του είναι σχεδόν σπαρτιάτικο: «Ξυπνάω σχετικά νωρίς, απολαμβάνω τον καφέ μου και την υπέροχη θέα της Νέας Υόρκης και όλη την ημέρα είμαι στον δρόμο για τις ανάγκες της δουλειάς. Εχω σχεδόν καθημερινά φωτογραφήσεις για καταλόγους, περιοδικά και καμπάνιες. Το βράδυ θα απολαύσω δείπνο μαζί με την παρέα μου σε κάποιο από τα μοδάτα στέκια της πόλης. Συνήθως, όμως, κοιμάμαι νωρίς. Αυτή την εποχή κάνω focus μόνο στη μόδα, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητά μου». Και όλα όσα ακούγονται για ξέφρενα parties στη Νέα Υόρκη, όπου μοντέλα πρωταγωνιστούν σε ιστορίες με sex, drugs και rock 'n roll; «Υπάρχουν τα πάντα σε όλους τους χώρους», λέει. «Εσύ επιλέγεις ποιον δρόμο θα διαλέξεις και με ποια ζωή θα είσαι ευτυχισμένος. Πέρα απ’ όσα ακούγονται, πάντως, ο χώρος της μόδας είναι ένας χώρος που προσφέρεται για υπέροχες εμπειρίες και γνωριμία με ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ανθρώπους».

Η Νέα Υόρκη προσφέρει μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες και ο Ηλίας είναι αποφασισμένος να τις κυνηγήσει και να αξιοποιήσει κάθε επαφή που αποκτά στο έπακρο. «Με το που πάτησα αυτή τη φορά το πόδι μου στην Αμερική, λες και άνοιξαν οι δρόμοι. Ακριβώς πριν από την παγκόσμια καμπάνια της Gap είχα κάνει και την καμπάνια της Polo. Και τα δύο brands είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους Αμερικανούς».

Στην Αμερική με άλλον αέρα
Κλείσιμο
Κι όμως, παρά τη δημοτικότητά του, πριν από κάποια χρόνια το εντυπωσιακό μοντέλο δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη μόδα και τον λαμπερό κόσμο της. Δεν είναι άλλωστε κάτι το σπάνιο καθώς πολλά μεγάλα ονόματα που μεσουρανούν στον χάρτη της παγκόσμιας μόδας ανακαλύφθηκαν από κάποιον scout εντελώς τυχαία. Σε παλαιότερη συνέντευξή του μας είχε δηλώσει: «Ο πατέρας μου ανέκαθεν ήθελε να με χρίσει βοηθό του στο κρεοπωλείο που διατηρεί εδώ και χρόνια στο Νέο Ηράκλειο. Την εποχή όπου οι συμμαθητές μου μελετούσαν για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, εγώ γράφτηκα στη Σχολή Κρεοπωλών της Αθήνας. Ετσι έμαθα να ξεχωρίζω το καλό κρέας και έγινα εξπέρ στο λεπτό κόψιμο της μπριζόλας».

xaxa


Μια τυχαία συνάντηση με ανθρώπους της μόδας θα τον κάνει να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί από την οικογενειακή επαγγελματική εστία.
«Η μόδα με ενδιέφερε πάντοτε, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά σε αυτόν τον χώρο. Από μικρός αγόραζα ρούχα σαν τρελός και παρακολουθούσα τάσεις και στυλ. Παρά το όνειρο του πατέρα μου να κρατήσω το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, αποφάσισα να ακολουθήσω τον δικό μου ανεξάρτητο δρόμο. Οι γονείς μου αρχικά σοκαρίστηκαν με την απόφασή μου», εξομολογείται και συνεχίζει: «Δεν είχα προλάβει να ολοκληρώσω τα μαθήματα στη Σχολή Κρεοπωλών, όταν μπήκα στο μαγαζί μας για να τους ενημερώσω ότι σε λίγες ημέρες θα άλλαζα επαγγελματικό προσανατολισμό κάνοντας την πρώτη μου φωτογράφηση. Ο πατέρας μου με κοιτούσε για ώρα άφωνος και εμφανώς σοκαρισμένος. Ενιωσα την απόγνωσή του την ώρα που έβαζε τα εμπορεύματα στο ψυγείο».

Παρά την αρχική έκπληξη, ξεπέρασαν το θέμα σχετικά γρήγορα. Οι γονείς του με τη στάση τους απέδειξαν ότι είναι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, καθώς δέχθηκαν ότι καθένας οφείλει να επιλέγει στη ζωή του αυτό που πιστεύει ότι θα τον κάνει ευτυχισμένο. «Αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι δεν αντιμετώπιζα το μόντελινγκ ως μια νεανική τρέλα αλλά ως ένα νέο πάθος. Από εκείνη τη στιγμή έγιναν δυο ευτυχισμένοι άνθρωποι».

Σήμερα, έχοντας κατακτήσει την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα, ο Ηλίας Αβαντήρας σκέφτεται να ξανασυστηθεί στο κοινό της Νέας Υόρκης και με την άλλη του ιδιότητα. «Σκέφτομαι σύντομα να ανοίξω ένα δικό μου εστιατόριο σε κάποιο δημοφιλές σημείο της Νέας Υόρκης. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσω την αγάπη μου για το καλό κρέας και τις γνώσεις μου γύρω από αυτό. Οι Αμερικανοί αγαπούν το κρέας κι εγώ διαθέτω γνώση τόσο για τις ποιότητες όσο και για τα σωστά κοψίματα». Ενώ ήδη ετοιμάζεται για τη φετινή Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης που θα ξεκινήσει σύντομα, πιστεύει ότι η ενασχόληση με τη μόδα έχει ημερομηνία λήξης. «Θα ανοίξω το εστιατόριό μου ως διάδοχη κατάσταση της σημερινής. Οσο καλά και να πηγαίνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οφείλεις να προνοείς. Πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, να έχουμε σχεδιάσει το επόμενο βήμα», καταλήγει.

xaxa02

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ