Σαρλότ Κασιράγκι: H Πριγκίπισσα του Μονακό στον θρόνο της μόδας

Σαρλότ Κασιράγκι: H Πριγκίπισσα του Μονακό στον θρόνο της μόδας

Στο πρόσωπο της καλλονής εγγονής της Γκρέις Κέλι, η Chanel βρήκε τη σύγχρονη πρέσβειρά της. Μια γυναίκα τού σήμερα, με την οποία μοιράζεται την αγάπη για τη μόδα, το προσωπικό στυλ και τη λογοτεχνία.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
CHARLOTTE_CASHIRAGHI_2
Στον αριθμό 31 της οδού Cambon, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η εμβληματική μπουτίκ του οίκου Chanel, η Βιρζινί Βιάρντ, επί χρόνια δεξί χέρι του Καρλ Λάγκερφελντ και πλέον καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, δεν παραιτείται. Παρά την πανδημία που έχει θέσει σε παύση ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη, η δημιουργικότητα δεν υποκύπτει σε αυτόν τον ιδιότυπο εκβιασμό. Απεναντίας, στις δύσκολες εποχές είναι που οι τέχνη, η δημιουργικότητα και η φαντασία ανθούν και αποτελούν τη μόνη διέξοδο.

«Η σχέση μου με τη Chanel ξεκινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», δήλωσε η εγγονή της Γκρέις Κέλι και κόρη της Καρολίνας του Μονακό, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μόλις πήρε το χρίσμα της πρέσβειρας του οίκου. «Βλέπω φωτογραφίες με τη μητέρα μου όταν ήταν έγκυος σε μένα, υπέροχες φωτογραφίες του Καρλ Λάγκερφελντ, όπου φορούσε Chanel. Θυμάμαι τη μητέρα μου ντυμένη πάντα με Chanel».

000_Par7919405
000_I87A1
1. Με τον θείο της, πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό 2. Με τους γιους της Ραφαέλ και Μπαλτάζαρ
Στην ίδια συνέντευξη το κορίτσι που έχει ποζάρει για τα εξώφυλλα σημαντικών περιοδικών σε Γαλλία, Μονακό και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμπλήρωσε: «Και στη δεξίωση του γάμου μου φόρεσα νυφικό του οίκου στο οποίο, μάλιστα, η Βιρζινί Βιάρντ είχε κάνει τις δικές της παρεμβάσεις. Η σχέση μου με τη Βιρζινί μετρά πολλά χρόνια. Στις επισκέψεις μου στον οίκο και στις πρόβες δημιουργιών για διάφορες εκδηλώσεις στο παρελθόν, εκείνη ήταν πάντοτε παρούσα. Εχει έναν μοναδικό τρόπο να κάνει κάθε γυναίκα να νιώθει το ρούχο δικό της. Η μεγαλύτερη δύναμή της είναι ότι γνωρίζει τους κώδικες της Chanel και την Ιστορία του οίκου από την αρχή μέχρι σήμερα. Και τη σέβεται. Εχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις σχεδιαστές να δίνουν το δικό τους στίγμα, παίζοντας με τα σύμβολα του οίκου που έχουν αναλάβει και αλλάζοντάς τα. Η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel δεν έχει λόγους να το κάνει. Συνεχίζει ακολουθώντας την προϋπάρχουσα ιστορία και αισθητική, αποφεύγοντας να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομά της».

Πριν από λίγες ημέρες ο εμβληματικός οίκος που έχει ταυτιστεί με τη μινιμαλιστική κομψότητα, απέδειξε ότι -παρά το γεγονός ότι οι εβδομάδες μόδας και τα ντεφιλέ έχουν αλλάξει μέσα παρουσίασης και επικοινωνίας με το κοινό- έχει τον τρόπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γυναικών. Αυτή τη φορά το έκανε ανακοινώνοντας ότι πρέσβειρά του για το 2021 είναι η Σαρλότ Κασιράγκι. Η πρέσβειρα ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα με την καμπάνια για τη συλλογή ready-to-wear Ανοιξη/Καλοκαίρι 2021, όπως την εμπνεύστηκε η Βιρζινί Βιάρντ. Τη φωτογράφηση έκαναν οι Inez van Lamsweerde και Vinoodh Matadin.

«Ηταν τόσο όμορφο να φορώ τα ρούχα του οίκου για τη συγκεκριμένη φωτογράφηση. Υπήρχε αναμφισβήτητα συναισθηματική φόρτιση, καθώς τα πλάνα της καμπάνιας τραβήχτηκαν στην περιοχή Λα Βιζί, σε ένα σπίτι πάνω σε έναν λόφο με θέα το Μονακό, ένα μέρος με τεράστια ιστορία και προσωπικές αναμνήσεις για μένα καθώς εκεί βρισκόταν το παλιό σπίτι του Καρλ Λάγκερφελντ. Η συμβολή μου ως πρέσβειρα και όχι μόνο ως μούσα του οίκου μού προσφέρει τη δυνατότητα να εκφράζω τις αξίες της Chanel στο σύνολό τους και να τις μεταφέρω».

Κλείσιμο
000_Par7512938
000_1HO9R7
1. Για χάρη του πρώτου της συζύγου Γκαντ Ελμαλέχ είχε μετακομίσει στη Γαλλία 2. Σαρλότ και Καρολίνα στην εκδήλωση στη μνήμης του Καρλ Λάγκερφελντ
Η μόδα ωστόσο αποτελεί τμήμα μόνο των ενδιαφερόντων της. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τα σπορ -υπήρξε επί σειρά ετών πρωταθλήτρια ιππασίας- και είναι λάτρης της ποίησης και της λογοτεχνίας. Με πτυχίο Φιλοσοφίας από τη Σορβόννη είναι επίσης πρόεδρος του Συλλόγου «Rencontres Philosophiques de Monaco». Μέσω ενός νέου project του οίκου με τον τίτλο «Les Rendez-vous littéraires rue Cambon» φέτος θα συνδυάσει τα δυο της μεγάλα πάθη: την υψηλή ραπτική και τη λογοτεχνία. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Η Κοκό Σανέλ αγαπούσε τη λογοτεχνία και δεχόταν συχνά στο ατελιέ της ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών. Η κουλτούρα και η τέχνη ήταν μέρος της καθημερινότητάς της. Υπήρξαν γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των γυναικών και την προοδευτικότητα. Η μόδα σήμερα διαθέτει τη δύναμη της έκφρασης και επομένως μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό να προχωρήσει, να πάει παρακάτω».

Εχοντας ως αφετηρία τη μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία τόσο της ιδρύτριας του οίκου Κοκό Σανέλ όσο και του Καρλ Λάγκερφελντ, η Βιρζινί Βιάρντ και η Σαρλότ Κασιράγκι αποφάσισαν να εγκαινιάσουν έναν νέο θεσμό διοργανώνοντας διαδικτυακές συζητήσεις με διακεκριμένες γυναίκες της εποχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, στις θεματικές συναντήσεις που θα μεταδίδονται στον ιστότοπο και τα κοινωνικά δίκτυα της Chanel, άνθρωποι του οίκου θα υποδέχονται γυναίκες συγγραφείς και ηθοποιούς για να διαβάσουν, να συζητήσουν και να μοιραστούν την οπτική τους για το προσωπικό τους έργο, αλλά και να αναλύσουν το έργο άλλων προσωπικοτήτων της τέχνης που παραμένουν δημοφιλείς μέχρι σήμερα.

Η Σαρλότ Κασιράγκι παραδέχεται ότι αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του οίκου. Εχοντας μάλιστα φορέσει πρώτη τα μοναδικά κομμάτια της Chanel σχολίασε ότι πρόκειται για μια ιδανική συλλογή που δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να ζουν με κομψότητα κάθε στιγμή της ζωής τους. «Η Βιρζινί Βιάρντ είχε στο μυαλό της τη σύγχρονη, υπερδραστήρια γυναίκα. Τα κομμάτια της συλλογής είναι πολύ όμορφα και ένιωσα υπέροχα φορώντας τα», δήλωσε στον διεθνή Τύπο.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο δυναμικών γυναικών επισφραγίζει μια μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας που ξεκίνησε από την εποχή του Καρλ Λάγκερφελντ. Εχοντας υπάρξει κοντά στον οίκο από τα εφηβικά της χρόνια, η Σαρλότ Κασιράγκι επιλέγει συχνά δημιουργίες Chanel, ενώ έχει παρευρεθεί σε πολυάριθμα events και επιδείξεις του οίκου.

65034635_2053286051639778_4212934625396572168_n_002
Ο δεύτερος σύζυγός της Ντιμίτρι Ράσαμ είναι γιος της της ηθοποιού Καρόλ Μπουκέ
Η πρωτοποριακή Κοκό Σανέλ και η δυναμική γόνος

Η Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ, που έμεινε στην Ιστορία της παγκόσμιας μόδας ως Κοκό, ήταν μια επαναστάτρια με ελεύθερη βούληση που δύσκολα τιθασευόταν, καινοτόμες ιδέες, τόλμη και πίστη στο ένστικτό της. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να επιβάλει τις τάσεις της στην ανδροκρατούμενη μέχρι τότε βιομηχανία της μόδας, να φέρει μια πραγματική επανάσταση και να τοποθετήσει το όνομά της με χρυσά γράμματα δίπλα σε εκείνα του Dior και του Yves Saint Laurent. Παρά την κακοδαιμονία της ταπεινής καταγωγής της, κατάφερε με το αστείρευτο ταλέντο της, το απαράμιλλο στυλ και το χαρακτηριστικό ύφος των σχεδίων της, που προσέδιδαν δυναμισμό, να κάνει τις γυναίκες όλης της υφηλίου να τη λατρέψουν. Στην είσοδο του διαμερίσματός της υπήρχε μια κοντή καρέκλα που τη διευκόλυνε στο ράψιμο και της επέτρεπε να «συνομιλεί» με το στρίφωμα και το ραφινάτο φινίρισμα που θεωρούσε κομβικής σημασίας. Στο ατελιέ της στην οδό Cambon το βλέμμα μαγνητίζουν η μεγάλη αρχοντική σκάλα και ο εξ ολοκλήρου καλυμμένος με καθρέφτη τοίχος στον οποίο εφάπτεται. Η εικόνα της να απολαμβάνει το τσιγάρο της και με ονειροπόλο ύφος να εμπνέεται τα επόμενα σχέδιά της αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο της γυναικείας απελευθέρωσης. Υπήρξε η «μητέρα» του androgynous στυλ και του little black dress. Θιασώτης ενός πρώιμου μινιμαλισμού, ήταν γνωστή για τα παντελόνια που φορούσε, σε μια εποχή που η γυναίκα με μυαλό και άποψη ήταν μια γυναίκα «επικίνδυνη». Τη δική του ιστορία έχει γράψει το άρωμα που λάνσαρε το 1921, το Chanel No.5, που τη δεκαετία του ’60 συνδέθηκε στενά με το απόλυτο και διαχρονικό σύμβολο του αβίαστου sexiness, τη Mέριλιν Μονρό. Είχε δε την έμπνευση να βγάλει το άνθος της καμέλιας από το ντεκόρ και να το μετατρέψει σε σήμα-κατατεθέν της που πλέον στόλιζε πέτα, μαλλιά, περιδέραια με πέρλες, αλλά και τις συσκευασίες που έφευγαν από την μπουτίκ της.

Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα φορέματα. Υπάρχει στον ουρανό, στον δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε, παντού. Και είχε δίκιο. Την ίδια φιλοσοφία ασπάζεται και η Σαρλότ Κασιράγκι. Εξάλλου, τη Chanel δεν τη λάτρευε μόνο η μητέρα της, αλλά και η γιαγιά της, η Γκρέις Κέλι.

Γόνος βασιλικής οικογένειας, η Σαρλότ χαρακτηριζόταν από πνεύμα ανεξαρτησίας από μικρή. Κόρη της Καρολίνας του Μονακό και του αδικοχαμένου Ιταλού βιομηχάνου Στέφανο Κασιράγκι, τράβηξε νωρίς τη δική της αυτόνομη πορεία. Σπούδασε Φιλοσοφία και Τέχνες, πήρε μέρος στα μεγαλύτερα events ιππασίας και αποτέλεσε την ψυχή κοσμικών πάρτυ, όπως αυτά που διοργάνωνε με την Ευγενία Νιάρχου και την εγγονή Μισόνι. Είχε πάντα έναν δικό της διακριτικό τρόπο να ξεπερνά το comme-il-faut πρωτόκολλο. Τον Ιανουάριο του 2008 ξεκίνησε να εργάζεται στο περιοδικό «AnOther», ενώ τον επόμενο χρόνο εξέδωσε το περιοδικό «Above». Τότε γνώρισε τη σχεδιάστρια μόδας Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ. Εγιναν στενές φίλες και την προέτρεψε να λανσάρει το free-press οικολογικό περιοδικό μόδας «EVER Manifesto». Το 2011 γνωρίστηκε με τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο ηθοποιό Γκαντ Ελμαλέχ. Παρά τα δεκαπέντε χρόνια που τους χωρίζουν -είναι μεγαλύτερός της-, δεν δίστασε να τον παντρευτεί. Για χάρη του μάλιστα άφησε την ασφάλεια του πριγκιπάτου και μετακόμισε στη Γαλλία, κάποια χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Αγαπημένη της ασχολία την περίοδο εκείνη ήταν η ιππασία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο οίκος Gucci την έχει χρίσει πρόσωπο για τα ρούχα και αξεσουάρ του που σχετίζονται με το ευγενές αυτό άθλημα.

GettyImages-467909822
Με την μητέρα της Καρολίνα (δεξιά) και τον αείμνηστο Καρλ Λάγκερφελντ στον Χορό των Ρόδων, τον Μάρτιο του 2015, στο Μονακό
GettyImages-1147458355
Αν και το 2014 απέκτησαν μαζί έναν γιο, το 2016 οι δρόμοι τους χώρισαν. Σύντομα ερωτεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά τον κινηματογραφικό παραγωγό Ντιμίτρι Ράσαμ, γιο της Γαλλίδας ηθοποιού Καρόλ Μπουκέ. Επέστρεψε μόνιμα στο Μονακό. Λίγες εβδομάδες μετά τον πολιτικό τους γάμο, που έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Μονακό, ακολούθησε ο θρησκευτικός στο αβαείο Sainte-Marie de Pierredon έξω από το Σεν Ρεμί της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία.

Μητέρα πλέον δύο παιδιών, του εξάχρονου Ραφαέλ από τον γάμο της με τον Ελμαλέχ και ενός ακόμη αγοριού, του Μπαλτάζαρ, που απέκτησε με τον δεύτερο σύζυγό της, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, λογοτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις και -φυσικά- μόδα. O oίκος Chanel ήταν πάντα αυτός που πρωταγωνιστούσε στην γκαρνταρόμπα της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη γαμήλια δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στη Villa La Vigie στο Μονακό, μετά τον πολιτικό της γάμο, η Σαρλότ επέλεξε μια λευκή τουαλέτα Chanel, ενώ έδωσε λάμψη στο σύνολό της με το διαμαντένιο περιδέραιο Cartier που είχε χαρίσει ο πρίγκιπας Ρενιέ στη γιαγιά της. Η Σαρλότ Κασιράγκι είναι αναμφισβήτητα το πιο κομψό σύγχρονο fashion icon.

Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός στα 24 του ο γιος του supermodel Στέφανι Σέιμουρ και του μεγιστάνα Πίτερ Μπραντ

Μπελ Ντελφίν: Σάλος με πρόσφατες αναρτήσεις μοντέλου του OnlyFans που «προωθούν τον βιασμό»

Έγκλημα στα Χανιά: Την δολοφόνησε με 14 μαχαιριές - Της έκοψε την καρωτίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK