Η «μάχη της Αττικής» καθοριστική για τις εντυπώσεις

Η ΝΔ έχει να κερδίσει δήμο και περιφέρεια εδώ και 21 χρόνια - Φέτος οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στους υποψηφίους της Πειραιώς και με μεγάλη διαφορά

ekloges-kalpi-ena
Δεν είναι μόνο οι ευρωεκλογές που θα κρίνουν σήμερα το αποτέλεσμα και θα διαμορφώσουν τις εντυπώσεις.

Είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις οποίες θα εξαχθούν καθοριστικά πολιτικά συμπεράσματα για το αν θα έχουμε πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα συσχετισμών. Και κυρίως το αν θα επιβεβαιωθεί ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει το αίτημα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής την οποία επιδιώκει η ΝΔ ή αν θα επιβεβαιωθεί το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το δεδομένο έχει βέβαια ενδιαφέρον σε πόσες περιφέρειες θα πάρει από σήμερα το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και κυρίως βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής στην οποία ψηφίζει το ⅓ του εκλογικού σώματος (2,8 εκατ. πολίτες).

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τη ΝΔ ήδη από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε τότε 24% έναντι 14% και η συντριπτική αυτή νίκη καθόρισε τις εντυπώσεις της πρώτης Κυριακής, διαμορφώνοντας την πεποίθηση της πολιτικής αλλαγής που ερχόταν. Ηταν δε τέτοιο το τσουνάμι που προκάλεσε η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική που μια εβδομάδα αργότερα που η Ρένα Δούρου επικράτησε οριακά του Γιάννη Σγουρού (50,8% έναντι 49,2%) επισκίασε πλήρως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις ευρωεκλογές 26,5%. Ποσοστό δηλαδή που ήταν χαμηλότερο ακόμη και από αυτό που είχε λάβει πανελλαδικά στις εθνικές εκλογές (26,9%).

Η μάχη όμως της Αττικής είναι καθοριστική για τη ΝΔ για έναν επιπλέον λόγο. Λίγοι θυμούνται ότι η ΝΔ εδώ και 21 χρόνια δεν έχει κερδίσει ποτέ την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Το 2014 την πήρε η Ρένα Δούρου, το 2010 ο Γιάννης Σγουρός, ενώ το 2006 και το 2002 την κέρδισε η Φώφη Γεννηματά, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ.

Με απλά λόγια, όσο και να ακούγεται παράδοξο, η ΝΔ έχει να κερδίσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1998 που είχε επικρατήσει στην ο Θόδωρος Κατριβάνος - ο οποίος μάλιστα σημειώνεται ότι δεν ήταν υποψήφιος της ΝΔ, αλλά ανεξάρτητος καθώς προερχόταν από την Αριστερά και είχε απλώς τη στήριξη της ΝΔ, ενώ το δήμο είχε κερδίσει από τον α' γύρο ο Δημήρης Αβραμόπουλος, στην δεύτερη εκλογή του.


Η ΝΔ έχει να κερδίσει από το 2006 στους Δήμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Κλείσιμο
Δεν είναι όμως μόνο η μάχη των περιφερειών. Παραδοσιακά τις πολιτικές εντύπωσεις κλέβουν και οι μεγάλοι Δήμοι και κυρίως αυτοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του νικητή και του χαμένου.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν μπορεί να βρει κανείς από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1986. Τότε, στην εποχή της παντοκρατορίας του Ανδρέα Παπανδρέου, οι ταυτόχρονες νίκες του Μιλτιάδη Εβερτ, του Σωτήρη Κούβελα και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά επισκίασαν όλες τις εντυπώσεις, γιατί πολύ απλά θεωρήθηκαν προάγγελοι της πολιτικής ανατροπής που ερχόταν.

Με αυτό το δεδομένο έχει ενδιαφέρον ότι λίγοι θυμούνται ότι η τελευταία φορά που κέρδισε η ΝΔ το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 13 ολόκληρα χρόνια πριν. Εκτοτε, δηλαδή το 2010 και το 2014, η ΝΔ, όχι μόνον έχασε και τους δύο μεγάλους δήμους από τον Γιώργο Καμίνη και το Γιάννη Μπουτάρη, αλλά ειδικά στην Αθήνα έμεινε την προηγούμενη φορά και εκτός Β’ γύρου με τον δηλώνοντα προσφάτως “νεοαριστερό” Αρη Σπηλιωτόπουλο να μένει τρίτος πίσω από τον υποψήφιο με το ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελαρόπουλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε επίσης