Εως και 16 μέρες νωρίτερα απ' ό,τι πριν 10 χρόνια έρχεται η άνοιξη στις αρκτικές περιοχές!

Εως και 16 μέρες νωρίτερα απ' ό,τι πριν 10 χρόνια έρχεται η άνοιξη στις αρκτικές περιοχές!

Το φαινόμενο αυτό έχει προκληθεί από την κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη

Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», υπολόγισαν ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της άνοιξης, όσο κανείς «ανεβαίνει» γεωγραφικό πλάτος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

Από αστρονομική άποψη, η άνοιξη φέτος τυπικά ξεκινά στις 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Κωστας

Και πολύ καλά κάνει. Άντε να λείψει ο κωλοχειμώνας σαν εποχή.

Απορία

Οι μέλισσες πότε έρχονται??

Είναι εδώ από τα μέσα του Γενάρη

Φέτος σε πολλά νότια μέρη οι παπαρούνες άνθισαν από τα μέσα του Γενάρη

ice age

Αστο εναλλακτικε απλυτε φετος η ευρωπη παγωσε απο το κυμα ψυχους το χαος η παγωνια.

ICE AGE?

Εφόσον έχουμε Ice age όπως νομίζεις, τότε το τεράστιο αυτό κομμάτι πάγου γιατί αποκολλήθηκε απο την Ανταρκτική? Βαρέθηκε την παρέα της? Τα ακραία φαινόμενα ψύχους, πλημμυρών κλπ. που βλέπεις είναι αποτέλεσμα των ζημιών που έχει υποστεί η ισορροπία του παγκόσμιου κλίματος. Όταν χάνετε η ισορροπία τότε το κλίμα συμπεριφέρεται όπως εσύ...

ΕΣΥτης

Αγαπητέ στρουθοκάμηλε. Χώσε το κεφάλι σου στην άμμο και πες ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Σου υπενθυμίζω ότι άλλο το κλίμα και άλλο ο καιρός. Η συστηματική καταγραφή των ετήσιων θερμοκρασιών δίνει τα παραπάνω συμπεράσματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που διαρκούν λίγο, επηρεάζουν, αλλά δεν καθορίζουν το κλίμα.

spring

nice photo !

Τένια

Αυτό ήθελα να πω κι εγώ. Όμορφη φωτογραφία!

σε

λιγα χρονάκια θα πηγαίνουμε κρουαζιέρα σα ερωτευμενοι πιγκουίνοι στα νησάκια της Βαλτικής για μπανάκι καλοκαιρινό.

Μετανάστες

θα πηγαίνουμε οχι κρουαζιέρα διότι εδώ δεν θα μπορούμε να ανασάνουμε απο τον λίβα. Όταν φτάσει η βαλτική να γίνει ιδανική για μπανάκι καλοκαιρινό, εδω στις ηδη ζεστές χώρες θα τηγανίζεις αυγό στην άσφαλτο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης