Κλιματική κρίση: Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές

Κλιματική κρίση: Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές

Σε νέο υψηλό επίπεδο η μέση θερμοκρασία στον κόσμο τη Δευτέρα – Ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου 

heatwave2
Σε νέο υψηλό επίπεδο έφτασε η μέση θερμοκρασία στον κόσμο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το νέο ρεκόρ ήταν το υψηλότερο σε οποιαδήποτε ενόργανη καταγραφή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ζέστη οφείλεται σε έναν συνδυασμό του Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια ώρα, ο περασμένος μήνας επιβεβαιώθηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στον κόσμο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε στους 17,01 βαθμούς Κελσίου στις 3 Ιουλίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου που είχε καταγρφεί τον Αύγουστο του 2016.

Άνοδος της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα

Έντονη ανησυχία εκφράζεται από τους ερευνητές για την άνοδο της θερμοκρασίας στην ξηρά και στη θάλασσα από την αρχή του 2023. Μετά τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας, υπήρξαν και θαλάσσια κύματα καύσωνα σε μέρη που δεν συνηθίζεται, όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Κλείσιμο
Αυτήν την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει ένα διαρκές κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Ασφυκτικές ήταν οι συνθήκες και στις νότιες ΗΠΑ.

Η μέγιστη θερμοκρασία της Δευτέρας είναι η θερμότερη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα δεδομένα της δορυφορικής παρακολούθησης το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισαν οι ευρείες καταγραφές με όργανα προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Αναμένονται νέα ρεκόρ τον επόμενο 1,5 χρόνο

Για «σημαντικό ορόσημο στον κόσμο μας που θερμαίνεται», έκανε λόγο ο ερευνητής του κλίματος Λέον Σίμονς, ενώ προειδοποίησε ότι «τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα ημερήσια, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ, που μπορούν να σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».

Παράλληλα, τον Ιούνιο, που ήταν ο θερμότερος στα παγκόσμια ρεκόρ, οι μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1850-1900.

Αναμένουν και τον θερμότερο Ιούλιο όλων των εποχών

Με το Ελ Νίνιο να ενισχύεται οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ο φετινός Ιούλιος ως ο θερμότερος όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Karsten Haustein, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με τον όρο «όλων των εποχών» εννοεί από την εποχή του Ηεμίου, δηλαδή πριν περίπου 120.000 χρόνια.

Τις επόμενες ημέρες, οι θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο θα πέσουν λίγο. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε ακόμη πιο ζεστές ημέρες.




Ειδήσεις σήμερα:

«Μας είπαν ότι δεν άντεξε η καρδούλα του μικρού» - Θρήνος για τα αδέλφια που «έφυγαν» σε 6 ώρες

Τα πρώτα 24ωρα της νέας Βουλής: H ορκωμοσία, η εκλογή προέδρου, οι κόντρες και τα... στυλιστικά

Σάλος στην Ιταλία για τον υφυπουργό Πολιτισμού: Έχω κοιμηθεί με 1.500 γυναίκες, «όργανο γνώσης» το ανδρικό μόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης