Επιστροφή του Ελ Νίνιο το 2023 - Για πρωτοφανή κύματα καύσωνα προειδοποιούν οι επιστήμονες

Επιστροφή του Ελ Νίνιο το 2023 - Για πρωτοφανή κύματα καύσωνα προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι θα επιστρέψει αργότερα το 2023, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο

ksirasia
Η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο αργότερα αυτό το έτος θα προκαλέσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και πρωτοφανή κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επιστρέψει αργότερα το 2023, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και καθιστώντας «πολύ πιθανό» να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η φετινή χρονιά προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο παγκόσμια σύνολα δεδομένων κατατάσσουν ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Αλλά το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 C μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από τους καύσωνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία.

«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής των μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Κλείσιμο
«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες και πρέπει να το προσθέσουμε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς», είπε. «Αν βάλεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο».

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε».

Ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του τόνισαν πρόσφατα: «Πιστεύουμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνα να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση του Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη υπερθέρμανση, είπε.

Ενώ το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, ο βαθμός της έξαρσης ήταν υπό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων.

Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκουάιρ, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Όταν το Ελ Νίνιο φτάσει, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα είναι μηδενικής σημασίας μπροστά του».

Ενώ ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή αλλά οι θερμοδυναμικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν τις ανωμαλίες που έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο μόλις τόσο πιο ακραίο».

Τα αποτελέσματα της κλιματικής μοντελοποίησης που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο, σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καύσωνων, ξηρασίας και πυρκαγιών.

Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.

Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.

Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023».

Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές.

Στα έτη της Λα Νίνα, οι άνεμοι από ανατολικά προς δυτικά στον Ειρηνικό είναι ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς τα δυτικά και αντλώντας βαθύτερα, πιο δροσερά νερά στα ανατολικά.

Τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο συμβαίνουν όταν οι άνεμοι εξασθενούν, επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, καταπνίγοντας τα ψυχρότερα νερά και οδηγώντας σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τα έθνη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, αντιμετωπίζουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το «ύστατο χαίρε» στον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι 11 βασιλικές οικογένειες που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία

Δολοφονία στην Κυψέλη: Ισόβια στη μητέρα του 7χρονου Ανδρέα που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης