Κλιματική αλλαγή - Οι φωτιές επηρεάζουν το κλίμα στον πλανήτη: 4,7 γιγατόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα μέσα στο 2021

Κλιματική αλλαγή - Οι φωτιές επηρεάζουν το κλίμα στον πλανήτη: 4,7 γιγατόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα μέσα στο 2021

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απελευθερώθηκαν 2,7 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα – Στον Αμαζόνιο με 267 μεγάλες φωτιές, κάηκε έκταση ίση με το Λος Άντζελες - ΗΠΑ, Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μαυροβούνιο στη λίστα των μεγάλων καταστροφών

fwties-klimatiki-allagi3_2
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις τεράστιες φωτιές που ξέσπασαν μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τον Μάρκ Πάρινγκτον, ανώτερο επιστήμονα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, οι πυρκαγιές έχουν απελευθερώσει 4,7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα έως τις 16 Αυγούστου του 2021.

Τα στοιχεία γεννούν προβληματισμό σε επιστήμονες και ειδικούς, λόγω των επιπτώσεων του διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παράξει φέτος 2,7 γιγατόνους, σύμφωνα με το κέντρο πολιτικής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη, καθώς η περίοδος των πυρκαγιών στη Βόρεια Καλιφόρνια πλέον δεν ολοκληρώνεται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πού οφείλονται τα επίπεδα ρεκόρ στην εκπομπή CO2

Το φετινό ρεκόρ στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πάνω από 190 δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τμήματα της Σιβηρίας. Από τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τη NASA, 505 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμφθηκαν πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία, στην απομακρυσμένη Δημοκρατία της Σάχα.

Devastating wildfires sweep through Europe  - BBC News


Κλείσιμο
Οι τεράστιοι μαύροι, πυκνοί καπνοί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές διασκορπίστηκαν 2.000 μίλια από ανατολικά προς δυτικά και 2.000 μίλια από βορρά προς νότο. Ο καπνός έφτασε στον Βόρειο Πόλο και εξαπλώθηκε σε μέρη της Μογγολίας, σε απόσταση 1.200 μιλίων.

Siberian wildfires now bigger than all other fires in world combined


Ο Πάρινγκτον είχε αναφέρει ότι μόνο τον Ιούλιο, από τις φλόγες εκλύθηκαν 350 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ήτοι σε επίπεδα ρεκόρ μήνα από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να καταγράφουν τα επίπεδα CO2. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι οι εκπομπές τροφοδοτήθηκαν από τον καύσωνα και τις παρατεταμένες ξηρασίες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. «Έχουμε δει μεγάλες περιοχές πυρκαγιών στο παρελθόν», είπε στο New Scientist, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν συχνά πυρκαγιές να διαρκούν για δύο μήνες.


Πλέον της ΗΠΑ και της Ρωσίας, φέτος έχουν εκδηλωθεί τεράστιες πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, όπως και στη Μέση Ανατολή η Αλγερία, ο Λίβανος και η Τυνησία.

Firefighters struggle to contain California’s Caldor wildfire scorching over 100,000 acres


Στον Αμαζόνιο κάηκε έκταση ίση με το Λος Άντζελες


Το πρόβλημα παρέμεινε έντονο και στο δάσος του Αμαζονίου, όπου μέχρι στιγμής το 2021 έχουν εκδηλωθεί 267 μεγάλες φωτιές καίγοντας 60.000 εκτάρια, μια περιοχή στο μέγεθος του Λος Άντζελες. Στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Βραζιλίας επέβαλε μορατόριουμ στις μη εγκεκριμένες φωτιές σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο οι παρελθούσες πολιτικές του Ζαΐχ Μπολσονάρου συνέβαλαν στην αύξηση των φωτιών στην Αμαζονία μεταξύ 2018-2019, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Διαστήματος της Βραζιλίας.

Ο Πάριγκτον εκτίμησε στις 20 Αυγούστου ότι τις επόμενες ημέρες, οι υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα από τους καπνούς των πυρκαγιών από Βόρεια Αμεριή και Σιβηρία θα φτάσουν έως και σε ύψος έως και 18.000 πόδια πάνω από την Ευρώπη.



Ειδήσεις σήμερα:

«Μαύρο» ρεκόρ με 4.608 κρούσματα - 326 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

Ο Πολάκης έβγαλε παγκόσμια ιατρική γνωμάτευση: Το AstraZeneca και το Johnson δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Ηλεία: Πέθανε στην αυλή του και τον κατασπάραξαν ζώα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης