«Όχι» Στουρνάρα στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM

«Όχι» Στουρνάρα στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM

«Η στήριξη πρέπει να γίνει με άλλους όρους - Η από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές» αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat

stournaras-Has
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων αλλά κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) επιχειρηματολογεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «η από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές (στο παρελθόν ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησαν με κοινές εκδόσεις 800 δισ. ευρώ) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Ο ESM μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL)».

Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες και οι όροι έχουν θεσπιστεί για άλλους σκοπούς (ασύμμετροι, ιδιοσυγκρασιακοί κλυδωνισμοί) και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στις σημερινές περιστάσεις. Ο ίδιος προτείνει την προσωρινή τροποποίηση τους ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους του ESM.

Για τις επιπτώσεις στο Δημόσιο Χρέος, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα προκύψουν ζητήματα βιωσιμότητας, εκτιμώντας ότι κατά μέσο όρο το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 10 έως 40 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση το 2020. Συνεπώς, όπως υπογραμμίζει, απαιτείται μία ισχυρή συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κοινό εχθρό. Συμμαχία τουλάχιστον όλων εκείνων που έχουν κοινό νόμισμά τους το ευρώ. «Συμμαχία σημαίνει κοινή δράση. Αυτή τη δράση μπορούμε να την ονομάσουμε προσωρινή αμοιβαιοποίηση της έκδοσης ομολόγων ή όπως αλλιώς θέλουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εκτίναξη των κόκκινων δανείων αποτελεί επίσης παράγοντα ανησυχίας σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ.

Παρότι οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν, κατά μέσο όρο, επαρκή κεφάλαια που μπορούν να τα αποδεσμεύσουν για να χορηγήσουν νέες πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να εφαρμόσουν προσωρινή αναστολή των δόσεων δανείων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EΑΤ), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν σημαντικά. Για το λόγο αυτό θα χρειαστούμε πλήρη, αν και προσωρινή, ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων προς τον τραπεζικό τομέα, καθώς και τη χρήση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Companies) σε ευρωπαϊκό ή/και εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία - Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν 10-12 εβδομάδες

Παπαχελάς για τη μάχη με τον κορωνοϊό: Πάρτε το πράγμα σοβαρά, μην ξεχνάτε τους ήρωες πίσω από τις μάσκες

Από το νοσοκομείο ασκεί τα καθήκοντά του ο Μπόρις Τζόνσον, λέει ο υπουργός Εξωτερικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης