ΔΕΗ: Πού αναζητούνται οι «σανίδες σωτηρίας» στις διαβουλεύσεις με Κομισιόν-τράπεζες

ΔΕΗ: Πού αναζητούνται οι «σανίδες σωτηρίας» στις διαβουλεύσεις με Κομισιόν-τράπεζες

Στις καλένδες η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, μπαίνουν και τα υδροηλεκτρικά στο μείγμα των παγίων για πώληση, επανέρχονται τα σχέδια για την αξιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

dei-ne1
Την τελική μορφή στο σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις στις 21 και 22 Ιουλίου, αναμένεται να δώσει την τρέχουσα εβδομάδα η κυβέρνηση αφού ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών με στελέχη της Κομισιόν αλλά και των τραπεζών.

Μολονότι τα χαρτιά του υπουργείου ως προς τον σχεδιασμό επισήμως παραμένουν κλειστά, η γραμμή της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες αλλά και στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Μια πρώτη γεύση θα δώσει το υπουργείο σήμερα, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η αγορά έδειξε την δυσπιστία της για το λιγνίτη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, στον οποίο οι επενδυτές προσήλθαν κατά τρόπο που κήρυξαν άγονη την διαδικασία.

Η νέα πολιτική ηγεσία δεν θα συνεχίσει τον διαγωνισμό και ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αναζητώντας την δομή ενός συνολικού σχεδιασμού, ικανού να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, να βάλει λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ και, ταυτόχρονα, να υπηρετήσει τους στόχους για το άνοιγμα της αγοράς που έως σήμερα γίνεται με στρεβλό τρόπο (ΝΟΜΕ) και αποτελεί μία από τις μεγάλες πηγές κακού για τις ζημιές της επιχείρησης.

Ένας από τους κύριους άξονες αυτής της στρατηγικής θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η πώληση παγίων της ΔΕΗ με τη συμμετοχή λιγνίτη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων και σε βάθος χρόνου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα. Παρά την ισχυρή βούληση και δεδομένης της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος που λειτουργεί με τη ραγδαία αύξηση των CO2, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης