Μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανάπτυξη ο στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου

Μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανάπτυξη ο στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου

«Αλλαγή φρουράς» στην Οικονομία - Τα «αγκάθια» που καλούνται να αντιμετωπίσουν Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και οι «μάχιμοι» υφυπουργοί τους - «Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για αλλαγές στο φορολογικό και μη μείωση του αφορολόγητου

adonis-xartz
Φυγή προς τα εμπρός και άμεσα, για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από την υπανάπτυξη και τα «βαρίδια» που κληροδότησε η τελευταία περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει το νέο οικονομικό επιτελείο που παραλαμβάνει αύριο στα τρία κρίσιμα υπουργεία.

Όχι τυχαία ίσως, στα δύο από αυτά αναλαμβάνουν την ευθύνη οι δύο αντιπρόεδροι του κυβερνώντος κόμματος: στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης (άνθρωπος της αγοράς και ο ίδιος με άμεση γνώση των προβλημάτων), αλλά και ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης στον ευαίσθητο τομέα της Ενέργειας με «ειδική αποστολή» να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά προβλήματα που κρύβονται «κάτω από το χαλί».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ήδη χθες το απόγευμα η πρώτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, για να δώσει τις πρώτες κατευθύνσεις στους οικονομικούς υπουργούς, πριν καν ορκιστούν και αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Τα πρόσωπα και οι ευθύνες

Το βάρος πέφτει πρωτίστως στον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους τρεις υφυπουργούς του (κ.κ. Βεσυρόπουλο, Σκυλακάκη, Ζαββό) καθώς εχθές ακούγονταν μέχρι την Αθήνα οι «καμπάνες» του Eurogroup και του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM από τις Βρυξέλλες, για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις παροχές της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι νέοι υπουργοί θα έχουν ένα κεκλεισμένων των θυρών «τετ α τετ» με τους προκατόχους τους. Μετά και την κατ' ιδίαν ενημέρωση που θα έχουν οι νέοι υπουργοί Οικονομικών, θα δώσουν το πρώτο στίγμα της νέας πολιτικής, με λιγότερη φορολογία και χαλάρωση της λιτότητας (και των στόχων για τα πρωτογενή πλεoνάσματα), ουσιαστική Ανάπτυξη πάνω από 2% για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, αλλά κυρίως δράσεις και μεταρρυθμίσεις για εξυγίανση των τραπεζών, των ΔΕΚΟ -και ειδικά της ΔΕΗ.

Όλα όμως πρέπει να γίνουν ταχύτατα, καθώς το μήνυμα που έλαβε εχθές από το Eurogroup η Αθήνα ήταν τριπλό:

- οι ευρωπαίοι εταίροι «το έχουν δέσει» για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με βάση τη δέσμευση Τσίπρα
- ο στόχος αυτός για φέτος κινδυνεύει
- τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για χαλάρωση της λιτότητας είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Κλείσιμο
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο (ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) για να δώσει νέο δείγμα γραφής, να διαλύσει την δυσπιστία για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους των προκατόχων της, αλλά και να πείσει για το σχέδιο που εφαρμόζει και την αποτελεσματικότητά του. Εκ των πραγμάτων έτσι, αν τα καταφέρει, με τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο θα εξασφαλίσει και το περιθώριο για αλλαγή μείγματος πολιτικής (εξοικονόμηση δαπανών για μείωση της φορολογίας) ή και μείωση των στόχων στα πλεονάσματα –που τώρα οι Βρυξέλλες την απορρίπτουν- χωρίς θυσίες και «εκπτώσεις» όμως στην προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

«Αγκάθια»

Τα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι:

- να συγκρατήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού εφέτος σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό άνω του 3% (ή ιδανικά 3,2%) του ΑΕΠ, παρότι ήδη οι θεσμοί μιλούν ήδη για 2,9% αντί 3,5%. Και μάλιστα, πριν μετρηθεί καν το τελικό κόστος των –μέχρι τελευταία στιγμή- προεκλογικών παροχών. Ερωτηματικό παραμένουν και οι ανατροπές που θα επιφέρουν αναδρομικά με παλαιές ή νέες δικαστικές αποφάσεις (ύψους 4-5 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστον ή πολλαπλάσιο ανάλογα με τα έτη αναδρομικότητος που αυτές προσδιορίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη το 2020 (με τον νέο προϋπολογισμό) και την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φόρων στα χαμηλόμισθους των 715-750 ευρώ ή συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους των 830-850 ευρώ. Το δύσκολο έργο της κατάρτισης των φορολογικών νομοσχεδίων έχει αναλάβει ο έμπειρος (και πρώην εφοριακός) βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης -που διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες και οικονομικές προτάσεις που συχνά-πυκνά έχει παρουσιάσει ως επικεφαλής της "Δράσης".

- ισχυρή ανάπτυξη άνω του 2% που έχει μείνει «στα χαρτιά» εδώ και 4 χρόνια. Αυτό είναι όχι μόνον προεκλογική υπόσχεση, αλλά και «κλειδί» για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων και της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Στην παράδοση-παραλαβή μεταξύ Δραγασάκη – Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα ακουστούν πολλά για τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το μείζον είναι να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που τορπιλίστηκαν μέχρι τέλους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα η νέα ηγεσία θα επιχειρήσει να άρει τα εμπόδια που ανέκυψαν για το Ελληνικό, τους αυτοκινητοδρόμους και άλλες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει ορίσει ειδικούς «μάχιμους» υφυπουργούς ανά τομέα: για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ τον κύριο Γιάννη Τσακίρη, για την τεχνολογική σύνδεση των κ. Χρίστο Δήμα αλλά και τον κ. Νίκο Παπαθανάση για βιομηχανία και εμπόριο.

- Στον Τομέα της Ενέργειας, ο χρόνος πιέζει για να ολοκληρωθούν δράσεις που εκκρεμούν, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ΔΕΗ. Ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αναδείξει τα προβλήματα, οπότε αναμένονται και οι λύσεις.

- Τράπεζες και «κόκκινα δάνεια» αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως σηματοδοτεί και η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Ζαββού στο υπουργείο Οικονομικών ως υφυπουργού ειδικού για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Φλέγον ζήτημα αναδεικνύεται στο β΄εξάμηνο της χρονιάς η προστασία της α΄κατοικίας, λόγω και των παρατάσεων που δόθηκαν εξαιτίας των απανωτών εκλογών και της κατάργησης φέτος της προστασίας του Ν. Κατσέλη. Αλλαγές εξετάζονται και στις 120 δόσεις ενώ άμεσα επιχειρείται επίσης να αξιοποιηθούν τα σχέδια εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, με βάση το «ιταλικό μοντέλο» αλλά και τη «φόρμουλα» της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης