Ελληνικά ομόλογα: Γιατί σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

Το άλμα του χρηματιστηρίου προεξοφλεί την σταθερότητα   - Ευρωπαϊκές προσδοκίες της ποσοτικής χαλάρωσης

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ
Ένα βήμα από τις 900 μονάδες βρέθηκε χθες ο Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, θυμίζοντας άλλες εποχές εξαιτίας και του τζίρου των 107,4 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από το ράλυ των ελληνικών ομολόγων, των οποίων η απόδοση έφθασε σε ιστορικά επίπεδα 2,04%, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αγορά έκλεισε θετικά προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή στην οποία πόνταραν από τα μέσα Ιανουαρίου, ξένοι επενδυτές. Το ράλυ, όμως, στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στην ευρωπαϊκή προσδοκία ότι, τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα συνεχίσουν να αγοράζονται απο την ΕΚΤ μέσω προγράμματος, γι αυτό και οι τιμές στα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα ανεβαίνουν. Ενώ η άνοδος του χρηματιστηρίου τιμολογεί ξεκάθαρα την μείωση του ρίσκου της χώρας εξαιτίας της πολιτικής αλλαγής. Οι ξένοι επενδυτές, εδω και καιρό, αναμένουν μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την περιουσία των ελληνικών τραπεζών, όπως την μείωση των φόρων στα ακίνητα. Γι αυτό οι τραπεζικές μετοχές προηγούνται πάντα στην άνοδο των μετοχών, καθώς οι τιμές των ενεχύρων *ακίνητα* εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Εν μέσω δημοσκοπήσεων που οριοθετούν την διαφορά Ν.Δ- Σύριζα στις 9,50-13 μονάδες, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην πολιτική σταθερότητα. Εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών φέρει μια κυβέρνηση με πλειοψηφία 155-160 εδρών τότε το χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, όπως εκτιμά έγκυρος χρηματιστής.
Ελληνικά ομόλογα: Γιατί σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

Οι αγορές και οι επενδυτές δεν επιθυμούν αβεβαιότητες, αλλά ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωκλογών. Απο τις 27 Μαϊου ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 14,6% και η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 5,6 δις. ευρώ. Ο δε ελληνικός Δείκτης έχει σημειώσει την καλύτερη επίδοση διεθνώς με άνοδο 45,3% από τις αρχές του χρόνου.

Τι περιμένουν στην συνέχεια

Αρκετοί διορατικοί ξένοι επενδυτές κλείνουν από τώρα τις θέσεις τους για τα θεωρεία της βουλής στις 20 Ιουλίου, για να ακούσουν από κοντά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Τα όσα θα ειπωθούν αποτελούν ένα οδικό χάρτη για τους ξένους επενδυτές καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν τι κεφάλαια θα επενδύσουν τους επόμενους 12-14 μήνες. Ουσιαστικά, αρκετοί ξένοι επενδυτές θα αποφασίσουν να αυξήσουν τα ποσοστά επενδύσεων τους στην Ελλάδα προς όφελος των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων * μετοχές, ομόλογα, ακίνητα*. Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τα “καύσιμα΄” του χρηματιστηρίου. Άλλωστε, το σχέδιο που θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου χρειάζεται να αυξάνει το ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή να μεγαλώνει τον εθνικό πλούτο. Όσο πιο φιλόδοξο είναι τόσο καλύτερα.

Αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα, όμως, η Ελλάδα θα διεκδικήσει αναβαθμίσεις και το αργότερο σε 18-20 μήνες ενδέχεται να λάβει την επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή την διαβάθμιση investment grade που επιτρέπει σε ακόμη περισσότερους επενδυτές να ασχολούνται με την οικονομία της χώρας. Τους επόμενους μήνες και πιθανότατα το ερχόμενο Φθινόπωρο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να αποφασίσει την οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, τα capital controls, τα οποία ταλαιπώρησαν για αρκετό καιρό επιχειρήσεις και καταθέτες. Βεβαίως, και η άρση των ελέγχων δεν σημαίνει αυτόματη επιστροφή στην ανάπτυξη. Αποτελεί όμως μια τυπική ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε μια κανονικότητα, αλλά και στον διεθνή ανταγωνισμό για να διεκδικήσει την θέση της. Το ποια θα είναι αυτή η θέση και τι πλούτο *ΑΕΠ θα δημιουργήσουμε εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσπάθειες όλων μας.

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης