Ακατάσχετος λογαριασμός: Αυξάνεται το όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες

Ακατάσχετος λογαριασμός: Αυξάνεται το όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες

Υπεγράφη η απόφαση για τον ακατάσχετο λογαριασμό για χρέη στην εφορία - Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται

akata12
Την δημιουργία συστήματος «μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο όσο πληρώνεις τα χρέη σου» για 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, προωθεί απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί -την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα- στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ενεργοποιεί την διάταξη (ν.4611/2019) για το «χτίσιμο» ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες της εφορίας. Ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 2 μήνες ακόμη για να είναι πλήρως λειτουργική η ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζεται και να τεθεί σε λειτουργία.

Άγνωστο παραμένει όμως αν το νέο σύστημα θα ισχύσει αυτομάτως και για όσους ήδη πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους εδώ και μήνες πριν ξεκινήσει το νέο καθεστώς, αλλά ενδεχομένως να βρεθούν σε δυσκολία στο β΄εξάμηνο και να τις χάσουν, όταν θα έρθουν και τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Με το νέο σύστημα, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ αυξάνεται για οφειλέτες με δεσμευμένο λογαριασμό, αφού πρώτα φροντίσουν να βάλουν σε ρύθμιση κάθε οφειλή τους και τις τηρήσουν με συνέπεια για τουλάχιστον δύο συνεχόμενους μήνες. Αν όμως χάσουν ξανά κάποια ρύθμιση, το ακατάσχετο θα μειώνεται και πάλι στα 1.250 ευρώ και δεν θα μπορούν ποτέ ξανά να απολαύσουν αυτό το ευεργέτημα.

Επιπλέον, ο τρόπος αύξησης του ακατάσχετου ορίου ευνοεί όσους έχουν να πληρώνουν μεγάλες δόσεις και χρέη. Αντιθέτως όσοι εξυπηρετούν ρυθμίσεις οφειλών με το ελάχιστο των 30 ευρώ τον μήνα ή οι δόσεις του είναι μικρότερες από 400 ευρώ, δεν θα δουν να αυξάνεται το όριο των 1.250 ευρώ, το οποίο ισχύει για όλους όσους έχουν δηλώσει σαν ακατάσχετο τον λογαριασμό τους.

Δείτε πώς αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης