Ταμεία: Με αργούς ρυθμούς η ρύθμιση χρεών

eforia

Τα «αγκάθια» στη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία 

Τις 43.000 έφτασαν οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της. 

Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί οφειλές 765 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 72.000 έχουν υποβάλει αίτηση και άλλοι 72.000 βρίσκονται σε αναμονή ένταξης. Οι 18.000 από αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι εργοδότες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Καθημερινή», η καθυστέρηση στη μεταφορά του συνόλου των οφειλών στο ΚΕΑΟ(Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), ο υπολογισμός των δόσεων με βάση τα εισοδήματα του 2016 και ο προβληματισμός για το εάν συμφέρει ο επανυπολογισμός των χρεών αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. 

Κατά τις ίδιες πηγές, περιορισμένος είναι και ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οριστικοποιήσει την ένταξή τους στις 120 δόσεις, ρυθμίζοντας χρέη ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ.  Ακόμη μικρότερη η συμμετοχή των αγροτών, καθώς μόλις 3.800 έχουν  ενταχθεί στη ρύθμιση που θα παραμείνει ανοιχτή, αν δε δοθεί παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΑΝΔΡΕΑΣ

Οι "120 δόσεις" -για τα ταμεία τουλάχιστον- είναι ανεπαρκής πλέον. Ο δε "επανυπολογισμός" ασύμφορος σε αρκετές περιπτώσεις (ανάλογα το ποιό ήταν το παλιό ταμείο ασφάλισης του οφειλέτη). Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι σε περιπτώσεις ενεργών ρυθμίσεων επανέρχονται στο σύνολό τους οι πρασαυξήσεις που είχαν κοπεί (για να ξανακοπούν βέβαια κατά 85%) αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι δελεαστικό. Δεν πρόκειται να τραβήξει. Ήρθε πολύ αργά. Too little too late που λένε για μια ακόμα φορά...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης