Πιέσεις για να κλείσουν οι «τρύπες» για το μαύρο χρήμα

Πιέσεις για να κλείσουν οι «τρύπες» για το μαύρο χρήμα

Η έκθεση της FATF στην Ελλάδα – Τα πρώτα συμπεράσματα

aade_fatf
Διάθεση συνεργασίας των ελληνικών αρχών και προώθηση νόμων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος» στη χώρα μας, διαπιστώνουν οι απεσταλμένοι της Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), η οποία αναμένεται να εκδώσει την έκθεσή της το καλοκαίρι και θεωρείται «πυξίδα» για τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολογήσεών της, η FATF πραγματοποίησε από τις 30/10 έως τις 16/11 επιτόπια επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τις Ελληνικές Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Την ομάδα αποτελούσαν αξιολογητές προερχόμενοι από χώρες μέλη του διεθνούς φορέα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λίβανο, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τρία μέλη της Γραμματείας της FATF.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ομάδα αξιολόγησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις Αρχές (Υπ. Οικονομικών, FIU, ΤτΕ, Υπ. Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία, ΑΑΔΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΕΛΤΕ, ΕΕΕΠ κ.α.) ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του εθνικού μηχανισμού ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα που αναφέρονται στην Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (NRA) που εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με στελέχη πολυάριθμων οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που αποτελεί κοινή πρακτική στις αξιολογήσεις της FATF.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου τέθηκαν σε γνώση της Γενικής Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της αξιολόγησης, κας Έλενας Παπαδοπούλου, και υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των αδικημάτων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα πρώτα ευρήματα της ομάδας αξιολόγησης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο υψηλός βαθμός συνεργασίας των ελληνικών αρχών, η οργάνωση, και η καλή ποιότητα του προσωπικού είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης των αξιολογητών που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Σε αυτό έχει συντελέσει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που υιοθετούν τις συστάσεις της FATF καθώς χρησιμοποιεί ένα πλήρες φάσμα νομικών εργαλείων μετά από συζητήσεις και με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο εντοπισμός παράνομων ενεργειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η παροχή, από τους έλληνες αρμόδιους φορείς,  πληροφοριών νομικής φύσης στους ξένους ομολόγους τους αποτελούν θετικά στοιχεία της αξιολόγησης.

Η επιτόπια επίσκεψη είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην πορεία προς την τελική αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της FATF τον Ιούνιο του 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης