Τα «αγκάθια» που μπλοκάρουν την επαναφορά των συμβάσεων - Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις μισθών

office-work

Με το ενδεχόμενο να αποδειχθεί «πουκάμισο αδειανό» η «σημαία» της επαναφοράς των συμβάσεων βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυβέρνηση

Τα πρώτα βήματα για την επαναφορά του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων θα δρομολογήσει το Υπουργείο Εργασίας από αύριο 21η Αυγούστου, ημερομηνία που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια. Η επαναφορά των συμβάσεων, που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα στην αιχμή της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, θα εξαγγελθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ωστόσο οι δανειστές έχουν θέσει έναν απαράβατο όρο που ενδεχομένως να προκαλέσει εμπλοκή και κωλυσιεργία. Για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ το ύψος του μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδειχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του 51% είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα στοιχεία με το μητρώο των μελών τους.

Η υποβολή των μητρώων αποτελεί «αγκάθι» για τη διαδικασία καθώς οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις ακόμη κι αν δε το λένε ευθέως, θέλουν να αποφύγουν να εκθέσουν τα μέλη τους, υποβάλλοντας τα μητρώα. Στην πράξη , αν οι εργοδοτικοί φορείς δεν καταθέσουν τα μητρώα τους, η σχετική εγκύκλιος ορίζει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατή η επέκταση των συμβάσεων.
Κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς υποστηρίζουν ότι είναι πρακτικά δύσκολο να καταθέσουν τα μητρώα τους καθώς τα μέλη τους είναι ομοσπονδίες και σύλλογοι που έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρίες. Επιπλέον επικαλούνται την προστασία των προσωπικών δεδομένων για να μην υποβάλλουν τα στοιχεία. Στην ουσία ανησυχούν πως ο έλεγχος θα δείξει ότι δε συγκεντρώνουν το 51% με αποτέλεσμα η ισχύς τους να αποδυναμωθεί. Επιπλέον φοβούνται ότι τα μέλη τους θα αρχίσουν να φυλλοροούν για να μην υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τους όρους των συμβάσεων. Επίσης οι εργοδότες ζητούν οι επεκτάσεις να αφορούν συμβάσεις που θα υπογραφούν από δω και πέρα ενώ επιμένουν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία επέκτασης οι διαιτητικές αποφάσεις. Οι σημαντικότερες διαιτητικές αποφάσεις που αναμένονται αφορούν τις συμβάσεις στον επισιτισμό και τη βιομηχανία ζαχαρωδών

Το υπουργείο εργασίας θα ασκήσει πιέσεις σε φιλικές οργανώσεις να μπουν εμπροσθοφυλακή για μην αποδειχθεί «πουκάμισο αδειανό» η σημαία της επαναφοράς των συμβάσεων. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ελπίζουν ότι ο σκόπελος θα ξεπεραστεί αν οι συμβάσεις υπογράφονται από τις τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις ( ΣΕΒ,ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ) των οποίων δεν αμφισβητείται η αντιπροσωπευτικότητα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική εγκύκλιος , κάτι δύσκολο υπό το άγρυπνο μάτι των δανειστών.

Η διαδικασία προβλέπει τα εξής βήματα:

Η επιβεβαίωση της αντιπροσωπευτικότητας θα γίνει μέσω του συστήματος Εργάνη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα αναλάβει το ρόλο της έγκρισης των στοιχείων που θα λάβει από το «Εργάνη», έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική επικύρωση. Συγκεκριμένα προβλέπεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ( ΑΣΕ) , ίσως και τις επόμενες ημέρες, το οποίο θα καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει συμβάσεις να καταθέσουν στο ΣΕΠΕ το μητρώο των μελών τους.

Ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ θα ταυτοποιήσει τα στοιχεία από τα μητρώα και την Εργάνη για να διαπιστώσει αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο. Εν συνεχεία το ΑΣΕ θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά προκειμένου να σφραγίσει με την γνωμοδότησή του τις κλαδικές οι οποίες θα κηρυχθούν υποχρεωτικές. Η διαδικασία θα κλειδώσει με την υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δώσει το πράσινο φως για την επέκταση των συμβάσεων.

Το υπουργείο πάντως εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις θα κηρυχτούν υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου. Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες ,τα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ναυτικά πρακτορεία , τα ποντοπόρα πλοία και τα μεταλλεία. Οι εν λόγω συνολικά 25 κλάδοι έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας και καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης οι όροι των συμβάσεων ίσχυαν μόνο για όσους εργαζόμενους προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο συνδικαλιστικό τους φορέα. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες πολλοί εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων δεν αποκλείεται να δουν αυξήσεις μισθών.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Totenkopf

Οι μόνοι που θα δούν αυξήσεις ειναι τ κοπρόσκυλα οι δ.υ.

DIY

Όταν εγώ διάβαζα και δούλευα για ψωρομεροκάματο εσύ έκανες βόλτες τη γκόμενα από καφετέρια σε καφετέρια με το παπάκι που σου είχε πληρώσει ο ''γέρος'' σου. Φάε τα παπάκια (το κ με ρ) σου τώρα.

Ελληνας

Στην παρουσα φαση οχι. Αυτοι εντάσσονται στο Ενιαιο Μισθολογιο του Δημοσιου και μεχρι σημερα δεν εχει γινει καμια αυξηση σαυτο, αντιθέτως μειώθηκε 2 φορές από το 2010 εως σήμερα. Αλλα ετσι και αλλιως οι κατώτατοι μισθοί (μικτά τουλάχιστον) είναι σε γενικές γραμμές παραπανω των ιδιωτικών. Βεβαια τιποτα δεν αποκλειεται στο μελλον. Προσωπικα δεν θα ειχα θεμα δασκαλοι, νηπιαγωγοι, ιατροι, νοσηλευτες, εκαβιτες και αστυνομικοι, πυροσβεστες, λιμενικοι να επαιρναν μια αυξηση. Τωρα αλλοι ΔΥ δεν το αξιζουν απαραιτητα.... Οι Δημοτικοι Υπαλληλοι και αυτοι των ΔΕΚΟ απ την αλλη δεν χρειαζονται αυξηση, ειναι ακομα και σημερα σε καλυτερη μοιρα απ οτι οι Δημοσιοι Υπαλληλοι που υπεστησαν περισσοτερες μειωσεις. Τωρα απο εργασιακη νομοθεσια πολλά δεν ξερω αναλυτικα και εχω μια απορια βλεποντας το παραπανω αρθρο. Ωραια με βαση την ισχύουσα νομοθεσια εαν δεν δεχθουν τις συλλογικες συμβασεις εργασιας οι επιχειρησεις (ας πουμε πως ειναι 1.000 αυτές που απαιτουνται) που να απασχολουν τουλαχιστον το 51% των εργαζομενων του κλαδου τότε η Συλλογική δεν θα ωφελήσει και το συνολο των εργαζομενων του κλαδου. Καλα εως εδω. ΕΑΝ ομως δεχθουν μονο 400 επιχειρησεις που ας πουμε να αντικατοπτριζουν το 40% των εργαζομενων του κλαδου, ενταξει οκ, δεν θα ισχυσει για ολους τους εργαζομενους οπως ειπαμε. Αυτοι ομως αυτων των 400 επιχειρησεων, για αυτους θα ισχυουν οι όροι της Συλλογικής? Ή μιλάμε για φάση ή όλοι ή κανένας? Δεν ειμαι αντιθετος στην επαναφορα ουτε στους σκοπους της Υπουργου Εργασιας αλλα θεωρω δυσκολο τοσες επιχειρησεις να δεχτουν, εαν ναι τοτε οριακα (μακαρι ομως). Θα ηταν ολα πολυ απλα εαν εφτανε οι μεγαλες Ενωσεις να χρειαζεται απλα να πουν το Ναι οπως σκεφτηκαν εναλλακτικα. Το εαν δυναται να αλλαξει ομως η νομοθεσια είναι χλωμό διχως αντιδρασεις απο μεριας Ευρωπαιων διοτι μπορει να "τελειωσαμε" με τα Μνημονια αλλά φευγοντας προσυμφωνηθηκαν καποια πραγματα για την μετα-εποχη. Καλα στο τελος θα τα καταφερουν εν μερει και θαναι μονο αυτοι οι 200.000 που θα ωφεληθουν και αυτο ηταν, τελος μετα, θα ριχτει το φταιξιμο στις επιχειρησεις. Μακαρι να δεχθουν ωστε να επανελθουν. Δεν γινεται στην Γερμανια να υπαρχουν αλλά ταυτοχρονα στα χρονια της κρισης ηταν η ιδια που δεν τα επιθυμουσε σε εμας. Λες και εβλεπες ανακοινωση του ΣΕΒ ηταν.

Φιλε

Ελα να δεις κρατησεις και μειωσεις που μάς εχουν κανει που ειναι 40%, συν οτι οι Δ.Υ δεν φοροδιαφευγουνε, και μετα τα ξαναλεμε. Φυσικα κανεις δεν θα παρει αυξηση, η πολυπλοκότητα των εγκυκλιων ειναι επιτηδες για να μην γινει ποτε και να το ριξουν παλι στους δανειστές. Δεν πειραζει, τον αλεξ θελατε, φατε τον στα μούτρα να σάς κανει τον εξυπνο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

8
petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

22