«Πόλεμο» κήρυξαν οι εφοπλιστές στην κυβέρνηση

«Πόλεμο» κήρυξαν οι εφοπλιστές στην κυβέρνηση

«Η απόφαση του κ. Πρωθυπουργού για την επανασύσταση ενιαίου Διοικητικού φορέα για την Ναυτιλία θεωρείται ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του σε ό,τι αφορά την Ναυτιλία δεν θ’ απέχουν από αυτές του πρώην ΥΕΝ».

Νέα τάση η επαγγελματική  διαχείριση πλοίων στην κρίση
Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Ελληνικού εφοπλισμού και της κυβέρνησης. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που ζητά από την κυβέρνηση την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  και αναρωτιέται το « ποιος είναι  ο πραγματικός λόγος για την τρίτη μέσα σε 11 μήνες ανατροπή του διοικητικού πλαισίου της ναυτιλίας, που και αυτή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε χωρίς να ζητηθεί και να αξιοποιηθεί η εμπειρία ενός πολύπλοκου παραγωγικού κλάδου της εθνικής οικονομίας», θέση πήραν σήμερα το απόγευμα τόσο το Ναυτικό Επιμελητήριο όσο και το Committee από το Λονδίνο.

Ειδικότερα το Ν.Ε.Ε. «θεωρεί ότι για ν’ ανταποκριθεί το νέο Υπουργείο αποτελεσματικά στους λεπτούς χειρισμούς, τόσο των εσωτερικών, όσο και των διεθνών θεμάτων είναι ανάγκη να στελεχωθεί  και πάλι από το Λιμενικό Σώμα». Θεωρεί επίσης, ότι «οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αμαρτωλό παρελθόν του πρώην ΥΕΝ, έχουν δυσμενή αντίκτυπο, τόσο για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, όσο και για τους διατελέσαντες, με αξιόλογο έργο, τέως Υπουργούς, στελέχη άλλωστε σήμερα του Κυβερνητικού χώρου» και προσθέτει:

«Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) όπως επιτυχημένα λειτούργησε για πολλές 10ετίες, αποτελούσε υπόδειγμα κρατικού οργανισμού.  Η απόφαση της Πολιτείας να το καταργήσει και να μοιράσει τις αρμοδιότητες του σε τρία διαφορετικά Υπουργεία δημιούργησε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και διάχυτη ανασφάλεια στην ναυτιλιακή κοινότητα.
 
Η απόφαση του κ. Πρωθυπουργού για την επανασύσταση ενιαίου Διοικητικού φορέα για την Ναυτιλία θεωρείται ότι  είναι προς την σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του σε ό,τι αφορά την Ναυτιλία δεν θ’ απέχουν από αυτές του πρώην ΥΕΝ».

Από την πλευρά της η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου, το γνωστό Committee  συμφωνεί πλήρως με την χθεσινή ανακοίνωση τύπου της ΕΕΕ σχετικά με τη σύσταση του νέου Υπουργείου για τη ναυτιλία.
Κλείσιμο
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα μας και δεν επιτρέπουν πειραματισμούς   στον τόσο ζωτικό για την οικονομία της  τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Το κύριο και πρώτο που θίγεται άμεσα είναι η Ελληνική σημαία από την  απώλεια της εμπιστοσύνης και οι οικονομικές επιπτώσεις ακολουθούν ντόμινο προς όλους τους τομείς.
Τα ζημιογόνα αποτελέσματα παρόμοιων,  ολιγόμηνων, πειραματισμών  του παρελθόντος δικαιώνουν αυτή τη θέση. Η προ 11μήνου αιφνίδια μετάταξη του Λιμενικού στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, η κατάτμηση των υπηρεσιών του, σε συνδυασμό με τη διάλυση και διασπορά των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχαν πολύ  αρνητικές επιπτώσεις για το Εθνικό νηολόγιο, τη ναυτιλία και τη χώρα γενικότερα» και προσθέτει:  
«Είναι επιτακτική ανάγκη το νέο Υπουργείο  να υποστηριχτεί με την ένταξη σ’αυτό του υπάρχοντος έμπειρου και επιτυχημένου Λιμενικού Σώματος. Η ενέργεια αυτή είναι αναγκαία  για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης για πρόοδο και ανάπτυξη, που εκτός των άλλων, απαιτεί  συσπείρωση και υποστήριξη κάθε καλής και επιτυχούς Υπηρεσίας».

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στη σημερινή του συνεδρίαση, συζήτησε το θέμα της εξαγγελθείσας σύστασης του νέου Υπουργείου για τη Ναυτιλία και συμφώνησε ομόφωνα με το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών την 15 Σεπτεμβρίου 2010.
«Τονίστηκε για μία ακόμη φορά η αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας ενός διοικητικού φορέα – Υπουργείου, στο όποιο θα υπάγονται όλοι οι τομείς της ναυτιλίας , για να μπορεί να υπάρχει συνοχή στην πολιτική, αναγκαία σήμερα όσο ποτέ, λόγω και των μεγάλων εξελίξεων στον κοινοτικό και κυρίως στον διεθνή χώρο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση:
«Προκειμένου δε να μπορέσουν να διατυπωθούν άμεσα και εκτενέστερα, στο θέμα αυτό, οι απόψεις του ΣΕΕΝ, που εκπροσωπεί κλάδους της επιβατηγού ναυτιλίας, ζητήθηκε συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό άμεσα και πριν την έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων».

Ο Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τη σύσταση και τις «αρμοδιότητες» του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας:
«Πραγματικά είναι απίστευτο το τι γίνεται -ή καλύτερα δε γίνεται- για το ζωτικό τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.
Μέσα σε μόλις έντεκα (11) μήνες καταργήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,  με τις γνωστές σε όλους επιπτώσεις, και πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας με άγνωστες ακόμη αρμοδιότητες.
Πράγματι άξιοι απορίας είναι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης, εκτός και αν δεν ξέρει τι της γίνεται.
Άξιο, επίσης, απορίας είναι το γιατί κάποιοι συνεχίζουν να «παίζουν» με τη ναυτιλία, τη στιγμή που θα έπρεπε να επενδύουν σε αυτή, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε φλέγοντα ζητήματα τα οποία απαιτούν άμεση πρόνοια και όπου δε χωρούν αβλεψίες και αναβολές.

Παράλληλα πολλά παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα, όπως ενδεικτικά οι λόγοι της κυβερνητικής απαξίωσης για το καταργηθέν Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή της μη αξιοποίησης της γνώσης και εμπειρίας του Λιμενικού Σώματος, το οποίο –εκτός των άλλων- στελέχωνε σε ποσοστό 80% τις υπηρεσίες του».

Όταν έχεις ένα σχήμα –με διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο- το οποίο αποδίδει, οφείλεις να προβείς στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων του και στην περαιτέρω ενίσχυσή του, όχι στην απαξίωση και διάλυσή του.

Αλλά προφανώς το Πα.Σο.Κ και σε αυτή τη περίπτωση λαϊκίζει, πειραματιζόμενο αναίτια και αγνοώντας επιδεικτικά τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής του. Και το εύλογο ερώτημα είναι «γιατί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης