Οι συνέπειες στην αγορά ομολόγων από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

bonds

Οι πιέσεις στην αγορά αντανακλώνται στην αύξηση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία που υπήρχε στην Ευρωζώνη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές της τον τελευταίο χρόνο, μετά τις ήττες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ολλανδία και τη Γαλλία και με την οικονομία της περιοχής να σημειώνει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, στις αρχές του Μαρτίου, στις οποίες έχασαν μεγάλες δυνάμεις τα παραδοσιακά κόμματα, οι επενδυτές κράτησαν μία ψύχραιμη στάση απέναντι στα ιταλικά ομόλογα και μετοχές, περιμένοντας το αποτέλεσμα των διεργασιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν σημείωσαν ουσιαστική άνοδο μέχρι πριν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το κόμμα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και λίγο αργότερα πρότειναν τον καθηγητή της Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, για πρωθυπουργό.

Το έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα, που ανέφερε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων περιλάμβανε και αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαγραφή του χρέους της Ιταλίας ύψους 250 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε από την αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Μετά το δημοσίευμα αυτό, άρχισαν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, οι οποίες συνεχίσθηκαν και μετά την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε διαγραφή χρέους, αλλά προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων και αυξήσεις δημοσίων δαπανών, οι οποίες σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών μπορεί να έχουν κόστος πάνω από 100 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Δεδομένου ότι η Ιταλία έχει ένα δημόσιο χρέος πάνω από 2 τρισ. ευρώ, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ (πάνω από 130%), το πρόγραμμα των δύο κομμάτων προκάλεσε ανησυχίες για σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ιταλίας. Στις ανησυχίες προστέθηκαν και οι πληροφορίες ότι υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα, ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος.

Οι πιέσεις στην αγορά αντανακλώνται στην αύξηση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων, η οποία έφθασε στο 2,45% την Παρασκευή, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Σε σχέση με ένα μήνα πριν, η αύξηση πλησιάζει τις 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας). Οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα οδήγησαν, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, σε άνοδο τις αποδόσεις και των ομολόγων των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκε πάνω από το 4,20% την Παρασκευή, καταγράφοντας μία αύξηση περίπου 30 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα μήνα πριν. Η απόδοση των αντίστοιχων πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα περίπου 20 μονάδες βάσης κοντά στο 1,90%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος των ισπανικών τίτλων (8 μονάδες βάσης στο 1,36%). Αντίθετα, οι αποδόσεις των γερμανικών, ολλανδικών και γαλλικών ομολόγων μειώθηκαν σε σχέση με ένα μήνα πριν (κατά 18, 15 και 11 μονάδες βάσης, αντίστοιχα), πάλι σε αναλογία με ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι σε περιόδους αβεβαιότητας οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα που θεωρούνται πιο ασφαλή, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποδόσεις τους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, κάλεσαν την Ιταλία να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και να σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, η ΕΚΤ κτύπησε καμπανάκι για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας. Η επιδείνωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης ή μία χαλάρωση της δημοσιονομικής στάσης σε χώρες με υψηλό χρέος θα μπορούσε να έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, κατ’ επέκταση, στο κλίμα της αγοράς έναντι των ομολόγων τους, ανέφερε η ΕΚΤ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΛΟΓΙΚΟΣ

Στάσιμη στην 57η θέση σε συνόλο 63 χωρών στη λίστα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας για το 2017 βρέθηκε η Ελλάδα πίσω από χώρες όπως η Αργεντινή.Συγκεκριμένα: - το 2010 η Ελλάδα βρέθηκε στην 46η θέση - το 2011 υποχώρησε στην 56η - το 2012 έπεσε στην 58η θέση - το 2017 βρέθηκε στην 57η θέση - το 2018 παρέμεινε στάσιμη στην 57η θέση. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ 11 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!! ΑΡΑ ΤΙ ΣΚΟΠΟ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΤΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ Ή ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ;;; ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕ 180% ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ 120% ΤΟΥ ΑΕΠ;;;;

Δεν υπαρχει ελπιδα

Εσυ ψηφιζε τσιπρα, κεκτημενα, φραπε, τεμπελαριο και λαμογιες και θα πας στα 150. Εαν οι λογικοι εχουν το μυαλο που κουβαλας, καηκαμε

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ BUNDS ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ! ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Η ΚΡΙΣΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΚΑΙ ΤΑ BUNDS ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΙΟΥΣΑ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Η ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΣΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 18!! ΕΤΣΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΒΓΗΚΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ (ΜΑ ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ!! ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ!!

Εγχώριες αποφάσεις

Η "κρίση" στην Ιταλία ήταν απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων που διάλεξαν αλλοπρόσαλλους κι άσχετους. Όλα αυτά που λένε προκαλούν αστάθεια των προσδοκιών στην Ιταλία.

Αυτοκτονικοί ψηφοφόροι

Αυτά που έγιναν στην Ελλάδα και γίνονται τώρα στην Ιταλία είναι απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι είναι οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους! άκου λέει να διαγραφεί το χρέος που διακρατείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (μαζί αποτελούν το Ευρωσύστημα, δεν υπάρχει νομικός διαχωρισμός). Αν γινόταν αυτή η διαγραφή, και επειδή μέτοχοι των ιδρυμάτων του Ευρωσυστήματος είναι ο δημόσιος τομέας των χωρών μελών (δηλ. οι φορολογούμενοι), τις ζημιές από τη διαγραφή του Ιταλικού χρέους θα τις πλήρωναν όλοι οι φορολογούμενοι όλων των χωρών της ευρωζώνης. Πονηρό, αλλά δεν είναι κορόιδα οι άλλες χώρες.

ΕΛΛΗΝ

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!! ΟΜΩΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ! ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ!!

Βασικές γνώσεις οικονομικών

Όποιοι ψηφίζουν τριτοκοσμική κατεύθυνση (π.χ. ανευθυνότητα και αδιαφορία για τα δημόσια ελλείμματα), πληρώνουν τις συνέπειες. Όπως θα γινόταν και με επιχειρηματία ή με μαγαζί που αδιαφορεί για την ισοσκέλιση της διαχείρισης του. Ο λόγος που είναι αντιευρωπαίοι αυτοί που ψηφίστηκαν είναι επειδή εξαγγέλλουν "λεφτά υπάρχουν" που γι αυτό χρειάζονται αποδέσμευση από την ευρωπαϊκή αρχή της δημοσιονομικής σύνεσης. Αν θες όμως δημοσιονομική ασυδοσία, τότε οι καταθέσεις σου φεύγουν λόγω αύξησης ρίσκου και πάνε στις χώρες που είναι προσηλωμένες στη δημοσιονομική σύνεση και αξιοπιστία που παρέχουν ασφάλεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης