Αγώνας δρόμου μέχρι 1ης Ιουνίου για να ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του ΔΝΤ

Αγώνας δρόμου μέχρι 1ης Ιουνίου για να ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του ΔΝΤ

Μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να πάρουμε όλα τα 86 δισ. ευρώ- Τα σενάρια για τις συντάξεις  αν βγει  το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα

ypoik
Έως την 1η Ιουνίου το αργότερο αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες επιβεβαίωναν ότι καταγράφηκαν διαφωνίες στο Washington Group μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας για τους όρους ελάφρυνσης του χρέους.


Από την άλλη, η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν έρθει στην Αθήνα με διάθεση συνεργασίας και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) για τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου. 


Το ερώτημα που παραμένει πάντως είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει τη συμμετοχή και δεν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, όπως ζητάει το Ταμείο. Δεδομένου ότι οι μειώσεις στις συντάξεις προήλθε ως απαίτηση του Ταμείου, ενδεχόμενη αποχώρησή του μπορεί να σημάνει και ελάττωση της πίεσης για εφαρμογή τους.


Ασαφές παραμένει και το ενδεχόμενο μιας μορφής παράτασης της δανειακής σύμβασης. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν μιλούν για τεχνική παράταση ή κάτι παρόμοιο, αφού τα 86 δισ. του δανείου δεν μεταφέρονται πέραν του Αυγούστου. Ωστόσο, αν αλλάξει κάποια παράμετρος της συμφωνίας (πχ για τα πλεονάσματα) κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό να ανακύψει και αλλαγή ή κάποιας μορφής επέκταση στο μέλλον.



Θέλουν «αίμα» για να δώσουν ελάφρυνση
Κλείσιμο


Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι "όντως ισχύει" πως στο Washington Group εκφράστηκαν διαφωνίες, καθώς το Βερολίνο λέει ότι δεν μπορεί η ελάφρυνση χρέους να δοθεί αυτόματα χωρίς να περνάει πρώτα από την Γερμανική βουλή, ενώ αντίθετα του ΔΝΤ θέλει να εφαρμόζεται αυτόματα, αλλιώς δεν μπορεί να συντάξει έκθεση βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους (DSA) προκειμένου να μετέχει στο Πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά λέει ότι το και η απόφαση του Eurogroup πέρυσι τον Ιούνιο περιγράφει «αυτόματη» ελάφρυνση του χρέους, αλλιώς «πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις αγορές»;


Το πρόβλημα είναι πλέον το ΔΝΤ θέλουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Συνάγεται έτσι ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι αυτή την στιγμή το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο όλα είναι ρευστά και αλλάζουν γρήγορα, μη επιτρέποντας οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση. «Κάποτε ο Σόιμπλε έλεγε πως χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» αλλά όλα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα πια. «Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή οι πληροφορίες έλεγαν πως τα πράγματα είναι χάλια, την προηγούμενη εβδομάδα έλεγαν πως θα πάνε καλά ότι πάει ο Πόουλ Τόμσεν στη Γερμανία για να τα βρουν, αλλά τώρα λένε ότι στράβωσε», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


Χωρίς ΔΝΤ αλλάζουν όλα


Για την τύχη των συντάξεων πάντως, η ίδια πηγή παρέπεμπε στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου πως μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην συμφωνία. Ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα αντιδράσει η Αθήνα και αν θα μειώσει τις συντάξεις όπως ζητούσε το ΔΝΤ, αν η συμφωνία αλλάξει, δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους και αν δεν μετέχει το ΔΝΤ ως χρηματοδότης αλλά ως τεχνικός σύμβουλος και μόνον (που αυτήν την στιγμή φαντάζει ως πιο πιθανό να φύγει και ίσως είναι και το χειρότερο αφού το Ταμείο θα μπορεί να μιλάει ανοικτά για όλα χωρίς να δεσμεύεται από το πρόγραμμα).


Κρίνονται όλα έως 1η Ιουνίου



Στην Αθήνα εκτιμούν ότι πρέπει έως 24 Μαΐου ή στα τέλη του μηνός πρέπει να ξεκαθρίσει και η συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και η ελάφρυνση του χρέους. Ως προς τα προαπαιτούμενα, πληροφορίες από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έλεγαν πως τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών, σε όλα τα ανοικτά μέτωπα (του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον) , όπως στις αλλαγές στην φορολογική διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις (το Ελληνικό και τα επόμενα project του ΤΑΙΠΕΔ) ακόμα και για τις αντικειμενικές ή τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών για αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 Ιδιωτικοποιήσεις

11.00 Ενέργεια

12.00 Επισκόπηση

15:30 Δημόσια Διοίκηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης