«Έρμαιο» σε κερδοσκοπικές επιθέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Έρμαιο» σε κερδοσκοπικές επιθέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το παρασκήνιο πίσω από το Limit Down των μετοχών του Ομίλου Κόκκαλη - Η κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie πυροδότησε ευρύτερη νευρικότητα και πανικό στο Χρηματιστήριο - Η άμεση αντίδραση της Ιntralot περιόρισε τις απώλειες για τις μετοχές του ομίλου- Ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

xrima
Η αμηχανία και η ατολμία με την οποία διαχειρίσθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την επίθεση του QCM στη Folli Follie παρέδωσε το χρηματιστήριο στη δίνη κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Στο επίκεντρο κερδοσκοπικής επίθεσης στη σημερινή συνεδρίαση βρέθηκαν οι μετοχές Ιntralot, Intracom και Intrakat οι οποίες βρέθηκαν κλειδωμένες στο limit down μετά από έντονες φημολογίες ότι αποτελούν το επόμενο θύμα του αμερικανικού Fund. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διαψεύσθηκαν μάλιστα από τον επικεφαλής του QCM στο Reuters, o οποίος είπε ότι « η QCM δεν εμπλέκεται με καμιά άλλη ελληνική εταιρεία πλην της Folli Follie».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις εκτόνωσαν τις πιέσεις και οι μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη ξεκλείδωσαν από το limit down για να κλείσουν τελικά στο -10,2% η Ιντραλότ, στο -3,2% η Ιντρακάτ και στο -3,9% η Ιντρακόμ.

Η Ιντραλότ αντέδρασε άμεσα με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης στην οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη διακύμανση της μετοχής καθώς δεν συντρέχει οποιοδήποτε γεγονός που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εξέλιξη και την απέδωσε σε ανυπόστατες φήμες. Ταυτόχρονα προχώρησε σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι νευρικές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο οφείλονται στα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Follie Folli, η οποία πριν τις δημοπρασίες διαπραγματεύονταν στο +13%, προφανώς λόγω των αγορών που γινόταν για να κλείσουν ανοικτές θέσεις ενώ ταυτόχρονα και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Οπώς αναφέρουν χρηματιστές η Επιτροπή θα έπρεπε από την Παρασκευή που εκδηλώθηκε η επίθεση στο QCM άμεσα να έχει διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής ώστε να μην αφήσει περιθώρια κερδοσκοπίας μέχρις ότου δοθούν υπεύθυνες πληροφορίες και εξασφαλισθεί έτσι ισότιμη πληροφόρηση όλων των επενδυτών.

Με τον τρόπο αυτό θα διακόπτονταν η ακραία πτώση της μετοχής της Follie λόγω των εντυπώσεων που δημιούργησε η έκθεση του αμερικανικού Fund για την οποία κανείς δεν γνωρίζει αν οι ισχυρισμοί του φάντ ισχύουν είναι αληθείς ή ψευδείς ή υπερβολικοί ή ισχύουν εν μέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του Qcm σε πρωινό tweet συγχαίρει την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για την αντιδρασή της την οποια χαρακτηρίζει ταχύτατη σημειώντας χαρακτηριστικά ότι δεν εχει ξαναδεί πιο γρήγορη αντίδραση εποπτικής αρχής ποτέ.

Είναι προφανές ότι το Qcm το οποιο έχει δημοσίωνς παραδεχθεί πως έχει σορτάρει τη μετοχή της Ff, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από την Επιτρ καθώς η αδράνειά της την Παρασκευή που δεν διέκοψε άμεσα τη διαπραγματευση της μετοχής μεχρι να παρασχεθούν υπεύθυνες πληροφορίες, οδήγησε τη μετοχή τη ΦΦ σε απώλειες που ξεπέρσαν το 50% γεγονός που του επέτρεψε να σημειώσει μεγάλα κέρδη.

Κλείσιμο
Η κατάρρευση της μετοχής της Follie πυροδοτεί ευρύτερη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επανάληψη ενός παρόμοιου περιστατικού το οποίο κάποιοι εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά.

Το γεγονός ότι το ΧΑ παρέμεινε ανοχύρωτο στην επίθεση του Qcn στη fOLLI δίνει έδαφος σε φόβους ότι το ίδιο σκηνικό πιθανόν να επαναληφθεί και σε μετοχές άλλων εταιρειών άφηνοντας την αγορά ευάλωτη στις πιέσεις των κερδοσκόπων. Οι ισχυρισμοί ότι νομικά η Επιτροπή δεν μπορούσε να διακόψει τη διαπραγματεύση που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν ισχύουν καθώς κατά πάγια τακτική μέχρι σήμερα η Επιτροπή παρεμβαίνει και δακόπτει τη διαπραγματυση μετοχών όταν προκύπτουν αιφνίδια γεγονότα.

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης