Για να πάρει ελάφρυνση χρέους η κυβέρνηση δέχεται μνημόνιο χωρίς λεφτά

Για να πάρει ελάφρυνση χρέους η κυβέρνηση δέχεται μνημόνιο χωρίς λεφτά

Η διαφορά του «ολιστικού πρπγράμματος» με τα προηγούμενα μνημόνια είναι ότι Ελλάδα δεν θα παίρνει πλέον δόσεις αλλά ελάφρυνση χρέους σε δόσεις η οποία όμως θα αποφασιστεί αφότου ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης

tsakalotos-new-kokk1
Παράλληλα με την εφαρμογή της ουράς του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δύσκολο εγχείρημα της συγγραφής του "ολιστικού προγράμματος ανάπτυξης" που σύμφωνα με τις επαφές Χουλιαράκη-Τσακαλώτου σε Euro Working Group και Βερολίνο (Πέμπτη και Παρασκευή) θα πρέπει να θυμίζει ένα νέο μνημόνιο το οποίο αυτή τη φορά θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις.

Η εκδοχή του κειμένου που κατατέθηκε προ ημερών στους Θεσμούς από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε ανεπαρκής και έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει ρήτρες μεταρρυθμίσεων και μη αντιστρεψιμότητας των μέτρων των τριών προηγούμενων μνημονίων για να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες.

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μπροστά του μία δύσκολη σειρά συναντήσεων από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ το προσεχές Σαββατοκύριακο έως το Eurogroup της Σοφίας στις 27 Απριλίου όπου θα παρουσιάσει το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην ανανεωμένη του εκδοχή.

Η διαφορά του "ολιστικού πρπγράμματος" με τα προηγούμενα μνημόνια είναι ότι Ελλάδα δεν θα παίρνει πλέον δόσεις αλλά ελάφρυνση χρέους σε δόσεις η οποία όμως θα αποφασιστεί αφότου ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και ολοκληρωθεί το σχέδιο που καλείται αυτή τη φορά να το γράψει η ελληνική πλευρά. Αυτό είναι το κλίμα που μεταδίδουν διπλωματικές πηγές και μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Ας δούμε τι πήγε στραβά με το πρώτο σχέδιο (draft) του ολιστικού προγράμματος που απορρίφθηκε χωρίς πολλούς επαίνους.

Τι λέει το πρώτο «ολιστικό πρόγραμμα»

Όπως πληροφορείται το newmoney.gr το προσχέδιο του λεγόμενου «ολιστικού προγράμματος ανάπτυξης» που συζητήθηκε στο Euro Working Group της Πέμπτης και αναμένεται να παρουσιαστεί πολύ αλλαγμένο (μετά τις αντιδράσεις) στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου από τον κ. Τσακαλώτο.

Το πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «Ελλάδα, μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» βρίθει γενικόλογων αναφορών για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση και περιέχει στο τέλος ένα δισέλιδο παράρτημα με ένα πινακάκι (περίπου σαν κι αυτά που υπάρχουν στα μνημόνια) όπου καταγράφονται, πάλι με ασαφή τρόπο, ορισμένες δράσεις οι οποίες «αναμένεται να εμπλουτιστούν».

Τα πιο σημαντικά σημεία είναι τα εξής:

Κλείσιμο
-Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη (warranted) η αύξηση του κατώτατου μισθού αφού προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων. Παράλληλα ζητεί να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Στο πινακάκι του παραρτήματος και οι δύο δράσεις τοποθετούνται στο τρίτο τρίμηνο του 2018 δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου φέτος τον Αύγουστο.

-Στα δημοσιονομικά δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο ήδη ψηφισμένο πακέτο μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019 και μετά. Αναφέρεται όμως η πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι «η Ελλάδα είναι στην ορθή τροχιά για να πετύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5% χωρίς ανάγκη για νέα μέτρα αλλά αντιθέτως αναμένεται να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».

-Παρά την προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος συμπεριέλαβε και μια παράγραφο για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεταιριστικές τράπεζες. «Για να υπάρχει και το δικό μας, αριστερό στίγμα», φέρεται να είπε ο Υπουργός σε συνομιλητές του. Η παράγραφος αυτή προκάλεσε έκπληξη στους Θεσμούς.

-Όλα τα δύσκολα θέματα που απαιτούν παρεμβάσεις στο κράτος και τη γραφειοκρατία μετατίθενται για μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Έτσι, στο πινακάκι του παραρτήματος η κινητικότητα στο Δημόσιο τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ίδιο και η έκδοση σύνταξης σε μια ημέρα. Η δράση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής «εκτοξεύεται» ακόμη πιο μακριά, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης