Goldman Sachs: «Λασπωμένος ο δρόμος της Ελλάδας προς την καθαρή έξοδο»

Goldman Sachs: «Λασπωμένος ο δρόμος της Ελλάδας προς την καθαρή έξοδο»

Σε νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία υποστηρίζει ότι το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα είναι μακριά από το να ιδωθεί ως καθαρό 

Με τίτλο «Ο λασπωμένος δρόμος της Ελλάδας προς την καθαρή έξοδο», σε ανάλυση της για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα, η Goldman Sachs (κ. Dylan Smith) σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Όπως υπογραμμίζει, «οκτώ χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι αγορές σύντομα θα ερωτηθούν να υπολογίσουν την μετάβαση της Ελλάδας, έξω από ένα τυπικό πρόγραμμα, σε ένα καθεστώς ελέγχου μετά το πρόγραμμα».

Κατά την Goldman Sachs, υπάρχουν βήματα σε ένα δυσχερή δρόμο πριν η Ελλάδα εξέλθει τυπικά από το πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις πάνω στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους συνεχίζονται (μια ανακοίνωση είναι πιθανή τον Απρίλιο ή Μάιο), και η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει μια λίστα προαπαιτούμενων (μεταρρυθμίσεις), πριν το πρόγραμμα κλείσει.

«Τέσσερις από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κάτω από εξελισσόμενα stress tests, αν και η κεντρική μας προσδοκία είναι ότι οι τράπεζες δεν θα ερωτηθούν για να αυξήσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους».

Πέραν αυτών, το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα είναι μακριά από το να ιδωθεί ως καθαρό. Μέσα στο καλοκαίρι, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για τον έλεγχο της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα και να κάνουν συμφωνίες για τις οικονομικές επιλογές του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η αίσθηση των επενδυτών - και έτσι μόνο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές- θα εξαρτηθεί από αυτά τα αποτελέσματα. Το σταδιακώς βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ενθαρρυντικό, όπως και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κλιμακούμενη περίοδο αβεβαιότητας, που θα ακολουθηθεί από τις βουλευτικές εκλογές σε έναν χρόνο. Η μακροπρόθεσμη διατήρηση της αρχικής ανάκαμψης της Ελλάδας θα κριθεί στο κατά πόσο αυτή η αβεβαιότητα θα λυθεί τους επόμενους μήνες» καταλήγει ο αναλυτής.


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Βεροιώτης

καθαρή έξοδος και μπούρδες ....πότε σε 98 χρόνια ?

Πέτρος ο Μυτιληναίος

Κάτι ξέρουν, ειδικά τώρα που έχουν το δικός τους υφυπουργό οικονομικών της Γερμανίας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

18
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες