Το ΔΝΤ θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - Ζητά μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από 1.1.2019

Το ΔΝΤ θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - Ζητά μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από 1.1.2019

Μην διορίζετε φίλους των υπουργών γενικούς γραμματείς, λένε οι Ευρωπαίοι και προειδοποιούν ότι η αντιμετώπιση της «κληρονομιάς» που αφήνει η ελληνική κρίση θα απαιτήσει «πολλά χρόνια»

«Η αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" που αφήνει η ελληνική κρίση μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί» ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης πηγές της Κομισιόν. Στα καυτά θέματα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριέλαβαν το χρέος, το ύψος της ανεργίας και τα κόκκινα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες. 

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα. Στο σημείο αυτό τόνισαν τη διαφωνία της Κομισιόν που πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ίδιες πηγές στην «ανάγκη αποεπένδυσης στη ΔΕΗ» κάνοντας μνεία στο εν εξελίξει ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. 

Για το ΔΝΤ είπαν ότι εμφανίζεται να «βιάζεται» και να «θέλει» να μπει στο πρόγραμμα (come onboard) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν έχει κλειδώσει ακόμη (it is not a done deal).

«Καρφιά» για το Δημόσιο 

Ενόψει των «εκλογικών κύκλων» στην Ελλάδα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ρίσκο που τις απασχολεί είναι ότι «η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη» σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια. 

Όχι τους φίλους των Υπουργών 

Τα μηνύματα για το Δημόσιο δεν σταμάτησαν εκεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν:

- «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική». Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνισαν: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού».
  
Χρέος, ανταγωνιστικότητα και (ίσως) προληπτική γραμμή 

Από τα υπόλοιπα σκέλη της ενημέρωσης ξεχώρισαν τα εξής σημεία, σύμφωνα πάντα με πηγές της Κομισιόν το πρωί της Τετάρτης:

- Η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» για να βγει από το πρόγραμμα. 

- Η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας λόγω των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προέρχονται συχνά από τα υπουργεία και τη Δικαιοσύνη. 

- Είναι ανοιχτό το ζήτημα εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή πλευρά από τα 27 δισ. που θα μείνουν «αχρησιμοποίητα» από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου δανειακού προγράμματος (μνημονίου). 

- Η Κομισιόν μελετά ένα σχήμα επιστροφής των κερδών ANFAs και SMPs (δηλαδή των που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν). Με βάση το σχήμα που μελετάται το ποσό αυτό των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιστραφεί με ρυθμό 1 δισ. το χρόνο με βάση κάποιες προϋποθέσεις αλλά τα χρήματα θα δίνονται αποκλειστικά για αναπτυξιακούς σκοπούς. 

- Οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής. Για τη γραμμή εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ως ασφαλιστική δικλείδα αλλά σημειώνουν ότι αν επιβληθεί στην ελληνική πλευρά μπορεί να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια» και να υπονομεύσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. 

Συμπερασματικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι μόνο αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές τους επόμενους 3-4 μήνες «τότε ίσως να πρέπει να συμβεί». 

-Το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ. 

-Τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.

-Το μόνο κενό που βλέπουν οι Βρυξέλλες σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών (policy gap) με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος είναι ο τομέας της ενέργειας. 

-Η πλευρά της Επιτροπής εκτιμά ότι είναι «στον αέρα» η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Ανέφικτη η bad bank 

Σημειώθηκαν επίσης τα εξής:

-Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 

- Ο λόγος που οι Βρυξέλλες είναι αισιόδοξες ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα είναι η συνειδητοποίηση πως αν η κυβέρνηση καθυστερήσει το κόστος θα είναι μεγάλο. Υπάρχουν ακόμη ιδεολογικά ζητήματα γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Αλητεία καθεστώτος Τσίπρα

Το Δ.Ν.Τ πρέπει να κόψει τα εκτός έδρας και τις υπερωρίες των Καρανικαίων, όχι τις συντάξεις των φτωχών. Ο Τσίπρας ξεχειλώνει πρώτα τις δαπάνες του κράτους με πληρωμές στο κομματικό κράτος και μετα για εξισορροπήσουν τα οικονομικά, γδέρνει τους συνταξιούχους και τους φτωχούς υπαλλήλους.

Babis

Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

@

Μα δεν έχουν καθόλου φαντασία πιά; Αντί για μείωση αφορολογήτου, ας αυξήσουν τα τεκμαρτά. Ίδιο (μη δίκαιο) αποτέλεσμα, αλλά το αφορολόγητο ακλόνητο. Θα υπάρξουν πολλά πρόβατα που θα πανηγυρίσουν για νίκη.

Stelios

Πέρα από το να φορτώσει χρέη και την μείωση του δηλωθέντος εισόδηματος, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το πηλίκο, η φορολογική λαίλαπα δεν έχει στόχο όσους μείνουν στην Ελλάδα αλλά την εξαγωγή του υγιούς δυναμικού, στα επόμενα 20 χρόνια οι αναλώσιμοι μαζί με την κληρονομιά τούς θα έχουν εξαφανίστει και μαζί με αυτούς τα παρόντα προβλήματα.

Το ΔΝΤ......

.... παραδεχτηκε οτι ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ αλλα θελει να τα συνεχισει γιατι βλεπει ενα πολιτικο συστημα που ειναι στα 4. Το λαθος και η αποτυχια των μνημονιων φαινεται απο το αποτελεσμα....Αυξηση χρεους, φτωχοποιηση του ελλ. λαου, παραδοση της δημ. περιουσιας, αδυναμη Δημοκρατια και αδυναμη χωρα που τη βλεπει ο Ερντογαν και χαιρεται.......

Κόψιμο μισθών βουλευτών....

....και Προέδρου Δημοκρατίας και υπαλλήλων Βουλής!!!!!

ΜΙΚ

Τι θ θα πει "ζητά μείωση αφορολογήτου και συντάξεων"; Αυτά τα είχε ζητήσει, έγιναν αποδεκτά και ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν κατεβεί πάλι ο Αλέξης και αρχίσει πάλι τις γνωστές μπαρούφες. Θα είναι το πρώτο κόμμα στον κόσμο που θα κατέβει σε εκλογές με πρόγραμμα να ανατρέψει τους νόμους που το ίδιο ψήφισε. Και θα μπορούσαμε να σταθούμε στο κωμικό του πράγματος, αλλά θα είναι πάμπολλοι αυτοί που θα τον πιστέψουν και θα τον ψηφίσουν γιαυτό και μόνο τον λόγο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το 60+% των ψηφιζόντων είναι πολιτικά ανώριμο (βλ. Ιούλιος 2015).

...

Το μέγιστο πρόβλημα στη χώρα είναι το υπέρογκο και σπάταλο δημόσιο. Μόνη λύτρωση/λύση είναι να πτωχεύσει η χώρα, άρα και να γκρεμιστεί όλο αυτό το αμαρτωλό οικοδόμημα. Άλλη λύση δεν υπάρχει!!!!! Η λύση είναι επίπονη έως και βάναυση και για τον υπόλοιπο λαουτζίκο, αλλά δίδει ελπίδα για το μέλλον της οικονομίας αυτής της χώρας.

ΕΥΗ ΣΙΟΥΤΗ

Γιατί συζητάμε ακόμη για ληξιπρόθεσμα δάνεια; Ξεχάσαμε την υπόσχεση του πρωθυπουργού -θα είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος- χαχαλέξη για σεισάχθεια;; Τώρα θα μου πείτε ήταν το μόνο ψέμα του χαχαλέξη. Οχι τώρα πιά μετράμε τις αλήθειες που μας είπε ο πιό αγράμματος και ανίκανος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα (δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό μετά τον ΓΑΠ): η ΜΟΝΗ αλήθεια που είπε είναι ότι θα αλλάξει την Ευρώπη.Σωστά!!! Μετά από όσα είδαν οι ευρωπαίοι πολίτες από την "αριστερή πολιτική συριζανέλ" έχουν στραφεί προς την ακροδεξιά σχεδόν σε όλα τα ευρωπαικά κράτη. Μπράβο μικρέ "σπίθα" χαχαλέξη!!!!

KAMMIA AΝΗΣΥΧΙΑ....

...ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

56
xrimatistirio-athinas-dyo

Στα 1,355 ευρώ με άνοδο 4,23% η μετοχή της ΔΕΗ - Οριακή πτώση στην Alpha bank στα 1,43 ευρώ - Πτώση 0,40% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,97 ευρώ - Απώλειες 0,77% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,797 ευρώ

ellines-krisi

Η απουσία εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνδυασμό με την ακλόνητη πίστη τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο στο επίκεντρο δημοσίευματος της γερμανικής εφημερίδας

ependisis

Στην ανάπτυξη της Αττικής Ριβιέρας «επενδύουν» οι όμιλοι ΤΕΜΕΣ και Grivalia, οι δύο ανάδοχοι για την αξιοποίηση και μακροχρόνια εκμετάλλευση των δύο εκτάσεων στην περιοχή της Βούλας που παραμένουν εγκαταλειμμένες τα τελευταία... πολλά χρόνια.