Το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει το Eurasia

Το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει το Eurasia

Το Ταμείο θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη - Θέτει ως όρο την ενεργοποίηση του προληπτικού του προγράμματος για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει το Eurasia
Την ενεργοποίηση του προληπτικού προγράμματος του για την Ελλάδα θέλει πλέον το ΔΝΤ προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία του στην Ευρώπη και να λειτουργήσει ως εγγύηση για τη βιωσιμότητα χρέους και τις αγορές, γράφει σε ανάλυση του ο Mujtaba Rahman του think tank Eurasia Group, επικαλούμενος πληροφόρηση που έχει από πηγές του Ταμείου.

Μία εξέλιξη που αυτομάτως θα δώσει ρόλο και θέση στο ΔΝΤ για τα πράγματα στη χώρα μας και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM τον ερχόμενο Αύγουστο, ανεξάρτητα απ' τη λύση στην οποία θα καταλήξουν οι ευρωπαϊκές Αρχές (πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας ή προληπτική γραμμή στήριξης).

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το think tank υπάρχουν αναρρίθμητοι λόγοι για το ΔΝΤ να αλλάξει στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και οι περισσότεροι δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό, όπως σημειώνει η ανάλυση, είναι η αυξανόμενη παραδοχή εκ μέρους της ηγεσίας του Ταμείου ότι «το σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω απ' την Ελλάδα» και ότι οι κίνδυνοι του Ταμείου είναι απομονωμένοι στην περίπτωση που παραμείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένες τις δύσκολες σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μία ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα αποξενώσει το Ταμείο απ' τους δύο κύριους μετόχους του, και στο χειρότερο σενάριο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του.

Η Λαγκάρντ είδε «το φως το αληθινό»

Σύμφωνα με την ανάλυση του think tank, η Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να έχει δει «το φως το αληθινό». Σε μια πιο ρεαλιστική βάση και καθώς επικρατεί το αίσθημα αυτοσυντήρησης το ΔΝΤ αρχίζει να έχει μία διαφορετική προσέγγιση. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται καλύτερα με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, και σκέφτονται πλέον σοβαρά να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα τους», γράφει το Eurasia. Το να κλείσει όμως η συμφωνία ακόμα απέχει, σπεύδει να συμπληρώσει. Εξάλλου το Eurogroup δεν πρόκειται, σύμφωνα με την εκτίμηση του think tank να χορηγήσει ελάφρυνση του χρέους πέραν των παραμέτρων που συμφωνήθηκαν στις 15 Ιουνίου.

Αυτό βέβαια που δημιουργεί ένα μπέρδεμα είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί επίσης περίπου την ίδια στιγμή που θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ESM, γύρω στις 20 Αυγούστου. Μία εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ είναι απίθανη, αν και το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση Κεφαλαίων, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λάβει απ' τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί.

Με το χρονικό περιθώριο τόσο στενό, τα Κεφάλαια είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν καθώς επίσης και να έχουν επίπτωση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με το Eurasia. Το μόνο πραγματικό όφελος απ' τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ένα θετικό σήμα προς τις Κεφαλαιαγορές.

Πρώτον, ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επίσης αυτό θα άφηνε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργώντας και καλύτερες συνθήκες συνεργασίας σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος στο μέλλον.
Ενισχυμένη επιτήρηση το βασικό σενάριο

Η θέση του Eurasia είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και θα τεθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» από τους πιστωτές.

Αυτό, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καθαρή έξοδος», αφού η Ελλάδα δεν θα λάβει κάποια χρηματοδότηση απ' τους Ευρωπαίους εταίρους της. Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει αυτόματα στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (European Semester), το σύστημα οικονομικής επιτήρησης στο οποίο υπάγονται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την δημοσιονομική τους πολιτική (μέσω του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης») και την μακροοικονομικής τους πολιτική (μέσω της «Διαδικασίας των Μακροοικονομικών Ανισορροπιών». Θα υπάρξει ένας βαθμός εμπλοκής του Eurogroup που θα είναι περισσότερο ουσιώδης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος δεν θα είναι «καθαρή».

Όπως σημειώνει το Eurasia, αυτή τη στιγμή τρεις επιλογές συζητώνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Η πρώτη, και η πιο αυστηρή, είναι το πρόγραμμα προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM (Enhanced Conditional Credit Line – ECCL).


Διαβάστε την ανάλυση του Eurasia στα αγγλικά:







Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης