Νέος «πονοκέφαλος» οι αντικειμενικές: Τους «γύρισαν την πλάτη» οι εκτιμητές

Νέος «πονοκέφαλος» οι αντικειμενικές: Τους «γύρισαν την πλάτη» οι εκτιμητές

Ενώ αναζητούσαν τουλάχιστον 400, ούτε 200 δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση παρά το δέλεαρ της αμοιβής των 5.000 ευρώ σε 20 ημέρες

Ούτε το δέλεαρ των 5.000 ευρώ που θα έβγαζαν μέσα σε 20 μέρες δεν φαίνεται να στάθηκε ικανό να ωθήσει τους ιδιώτες εκτιμητές να συνδράμουν το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπολογίσουν μέσα σε τρεις εβδομάδες τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων -που όμως δεν μπορούν εδώ και 7 χρόνια να εκδώσουν οι αρμόδιες επιτροπές και οι μόνιμες υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των ιδιωτών εκτιμητών στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση έως την περασμένη Παρασκευή,  οπότε εξέπνεε η σχετική διορία, ήταν μάλλον περιορισμένη. Αρμόδιες πηγές όμως ανέφεραν πως τελικά οι υποψηφιότητες δεν ξεπέρασαν τις 200 περίπου, δηλαδή ήταν σχεδόν οι μισές από όσες υπολογίζονταν πως θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προσλάβει πιστοποιημένους εκτιμητές που θα ετοιμάσουν και θα καταθέσουν εισηγήσεις  μέσα σε 20 μέρες για το πόσο αξίζουν τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπου ισχύει και εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών:

- «Η σύνταξη εισήγησης για τις τιμές ζώνης κάθε Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας / Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές. Σε κάθε εκτιμητή δύναται να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών».

Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι για να οριστούν 100 τιμές ζώνης θα πρέπει να δουλέψουν 4 εκτιμητές τουλάχιστον. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη την Επικράτεια υπολογίζονται σε περίπου 10.000 οι ζώνες αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Επομένως θα απαιτούνταν τουλάχιστον 400 ειδικοί (αν όχι και περισσότεροι) για να εργαστούν προκειμένου να βγουν οι νέες αντικειμενικές.

- Η σύνταξη «άρτιας και τεκμηριωμένης» εισήγησης θα πρέπει να  ολοκληρωθεί, να συνταχθεί και να κατατεθεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η προκήρυξη «το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης διορισμού τους, με την υποβολή της εισήγησής τους και της τιμής ζώνης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων / Κοινοτήτων που τους έχουν ανατεθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

- «Η αμοιβή των πιστοποιημένων εκτιμητών καθορίζεται σε 50 Ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων, για την οποία θα συνταχθεί και θα κατατεθεί εντός του προκαθορισμένου διαστήματος εισήγηση τιμής. Η καταβολή της αμοιβής τους πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους».

Με άλλα λόγια, αν κάποιος εκτιμητής εξαντλήσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί με 5.000 ευρώ (50 Χ100 = 5.000). Η αμοιβή «με το κομμάτι» θα αποτελούσε ίσως και κίνητρο να βγάζει τιμές με ρυθμούς 5 ζώνες την ημέρα, ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει στο μάξιμουμ ποσό πληρωμής. Θεωρητικά, αν απαιτηθούν κατ’ελάχιστον 400 ή 500 εκτιμητές πανελλαδικά, θα έπρεπε να λάβουν συνολικά περί τα 2.000.000 ευρώ για να παραδώσουν τις μελέτες για τις νέες τιμές της εφορίας μέσα σε 20 μέρες. 

Παρόλα αυτά -εφόσον επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες- οι ιδιώτες εκτιμητές φάνηκαν απρόθυμοι και δεν έσπευσαν να συμμετάσχουν, καθώς το έργο εμπεριέχει  μεγάλο βαθμό δυσκολίας, κυρίως επειδή η κτηματαγορά έχει νεκρώσει και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν «αντικειμενικά» πόσο φθηνό ή ακριβό είναι στην πράξη πια ένα ακίνητο στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να παραδώσουν οι εκτιμητές τις εισηγήσεις τους έως 31 Μαρτίου, ώστε στις αρχές Απριλίου να εκδοθούν και σε ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2018. Με βάση τις νέες τιμές θα πρέπει να αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ, ώστε ο συνολικός στόχος βεβαίωσης φόρου να παραμείνει στα 3,3 δισ. ευρώ και η είσπραξη να μην πέσει κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ για το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Σοφός

Προφανώς και τα 5000 ειναι το μαξ που μπορει να λάβει ενας εκτιμητής. Γράψτε την αληθεια. 5€/ζώνη δίνουν οι αχαΐρευτοι

##

Ανάποδα τους κρέμασε αυτούς που εκαναν" < κατάχρηση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος >' στη χώρα του !!! Ποιος ? Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμαν !!!! Μεγάλος μάγκας με 10 κιλά πιο βαριά από του Ζουρλαρη ,μεζεα !!!

$$

Όχι στη φοροληστεια !!! Όχι στα χαράτσια !!! Όχι στα τεκμήρια !!! Ναι στα ρουσφέτια και στις μίζες των πολιτικαντηδων !! Βρεγμένη σανίδα που θέλετε παλιολαμογια !!

ΓΓ

ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΥΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΙΓΩΜΕΝΟΥΣ.....ΜΕΤΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙΣ

Εκτιμητης

Καμμια μηνυση. Η εκτιμηση βγαινει με οικονομετρικο μοντελο και με βαση τα χαρακτηριστικα καθε ζωνης/σπιτιου. Οποιος κανει μηνυση απλα χανει λεφτα και χρονο.

gr

Έγραψε πάλι η μέγιστη υπουγάρα των οικονομικών. Μια συμβουλή προς τον πρωθυπουργό: Βάλτε δίπλα της το νέο μεταγραφικό αστέρι την κ. Μεγαλοοικονόμου και α δείτε πόσο θα πετάξει η ομάδα. Τι έκανε μεταλυκειακές σπουδές στα λογιστικά δεν πρέπει κάποια στιγμή να τις αξιοποιήσει, μιας και επαγγελματικά μιας και μέχρι τώρα ασχολήθηκε με το κόσμημα?.

Μαλιστα

Βαλτε οτι οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι απο Αθηνα τι εκτιμηση θα κανουν για τις περιοχες της περιφερειας.

George

Οι αντικειμενικές χρειάζονται μόνο για να επιβάλλει το κράτος τα διάφορα χαράτσια. Δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα. Αν υπήρχε φόρος μόνο στην αγοραπωλησία ακινήτου, αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να υπολογιστεί με βάση την αξία της συναλλαγής. Από εκεί και πέρα, δημοτικά τέλη μπορούν να επιβάλλονται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου και τη χρήση του, καθώς και τις παροχές του δήμου. Και τέλος, ένας φόρος στο εισόδημα από ενοίκια, αφού αφαιρεθούν τυχόν έξοδα συντήρησης. Οτιδήποτε άλλο είναι χαράτσι.

Takis

Η αναδρομική ισχύ για τις νεες τιμές είναι αντισυνταγματική και θα πέσει στα δικαστήρια...εγω που αγορασα σήμερα και πλήρωσα φόρο μεταβίβασης, δεν θα δεχθώ καμία αναδρομική αλλαγή στην αξία του ακινήτου μου, η οποία θα αυξάνει τον φόρο που ήδη κατέβαλλα...Ακούν οι φωστήρες του υπουργείου οικονομικών; Ετοιμαστείτε για προσφυγές στο ΣτΕ, αν δεν εξαιρεσετε τις μεταβιβάσεις που έγιναν απο 1/1 μέχρι και την ημέρα που θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης...

γιώργος

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται κάποιος που δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας είναι ότι αμοιβή 5000 σημαίνει μόνο 1500 στην τσέπη (αφαιρούνται φόρος και ασφαλιστικές κρατήσεις). Και αυτά για μία δουλειά που δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο 20 ημέρες λόγω ελλιπών στοιχείων που θα πρέπει να τρέξει ο ίδιος να τα βρει. Εκτός και αν το κράτος ψάχνει για κατσαπλιάδες που παριστάνουν τους εκτιμητές και θα σου πετάξουν 5 νούμερα χωρίς να πολυζοριστούν.

τακης

βάλε και ότι θα τα πάρουν σε 4-5 μήνες στην καλύτερη

Jo

θα τα δώσει τα λεφτά , χα χα χα ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

4
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

8