«Κόβουν» κονδύλια υπέρ των αδυνάτων και... τους τάζουν νέες δράσεις!

«Κόβουν» κονδύλια υπέρ των αδυνάτων και... τους τάζουν νέες δράσεις!

Μείωσαν τις δαπάνες για την Κοινωνική Προστασία το 2017, νέο «ψαλίδι» το 2018 - Όσα υπόσχονταν, αλλά δεν δώσανε φέτος, τα εξαγγέλλουν ξανά για... του χρόνου!

Υποσχέσεις που δεν υλοποίησε το 2017, δίνει και για το 2018 η κυβέρνηση. Παρότι έχουν «παγώσει» οι πληρωμές και στα 2/3 της χρονιάς δεν έχουν δοθεί ούτε τα μισά ακόμη για Κοινωνική Προστασία απ' όσα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε ότι θα δοθούν μέχρι τον Αύγουστο, παρότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι τελικά κόβονται 10% οι δαπάνες που προβλέπονταν για φέτος, παρότι το ίδιο προσχέδιο προβλέπει ότι θα κοπούν ακόμη 10% το 2018, η κυβέρνηση -δια του εκπροσώπου της- εξαγγέλλει και νέες δράσεις Κοινωνικής Προστασίας, που θα έρθουν το 2018.

Έτσι, συνολικά στη διετία 2017-2018, θα κόψει 760 εκατομμύρια από δαπάνες για το Κοινωνικό Κράτος, όσα ακριβώς λέει ότι θα δώσει (αλλά δεν δίνει) για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κάθε φορά που το υπόσχεται στους οικονομικά αδύναμους.

Παρόλα αυτά, στο προοίμιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στην επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζει ότι «ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 2015-2018 συνοδεύτηκε από τη σταδιακή ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά ευάλωτων στρωμάτων». 

Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας το προσχέδιο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έλεγε πως «το 2018 υπάρχει η δυνατότητα για τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων».

Ποια θα συνεχιστούν και ποια «νέα» θα συνεχιστούν. Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα όπως :

- «εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ που θα  ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας»

- «συνεισφορά του Δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

- «διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας».

Η απάτη με αριθμούς

Τα δύο πρώτα μέτρα όμως δεν είναι νέα, αλλά υποτίθεται πως ήδη ισχύουν. Το ότι θα συνεχιστούν θα είχε νόημα να αναφερθεί, αν τουλάχιστον «έτρεχαν» φέτος. 

Ως προς το αν εξασφαλίστηκαν όντως ​αυτά τα ​ 320 εκατ. ευρώ «από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πρόσφατα ότι «υπάρχουν δυσκολίες» και προέβλεπε ότι «οι θεσμοί θα μας πιέσουν πολύ».

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί άλλα δείχνουν:

- Για το 2017 το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου προέβλεπε να δοθούν φέτος 20,268 δισ. ευρώ για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία. Το Προσχέδιο που κατατέθηκε την Δευτέρα προβλέπει μόνον 20,008 δισ. ευρώ. Δηλαδή, πρικοπή 260 εκατομμύρια ή σχεδόν 13%.

- Για το 2018  το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου προέβλεπε να δοθούν 19,649 δισ. ευρώ για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία (δηλαδή 359 εκατ. λιγότερα από όσα τελικά θα δοθούν εφέτος). Το Προσχέδιο όμως μιλά πλέον για μόλις 19,490 δισ. ευρώ. Δηλαδή κόβονται και άλλα 159 εκατ. ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση κόβει πάνω από μισό δισ. (25% συνολικά) από όσα υποτίθεται ότι θα έδινε φέτος για στήριξη του Κοινωνικού Κράτους. Έκοψε μάλιστα σε μια διετία συνολικά 760 εκατομμύρια, όσο κοστίζει δηλαδή το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που υποσχέθηκε ξανά η κυβέρνηση ότι θα μοιράσει το 2018!

Αλλά και από όλα αυτά που λέει ότι τελικά θα τους δώσει η κυβέρνηση, πότε και πόσα θα δώσει τελικά;

Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού (σελίδα 29) η κυβέρνηση παραδέχεται ότι:

1ον:  το Πρόγραμμα προστασίας των κατοικιών των δανειοληπτών δεν ξεκίνησε καν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται εκεί, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ «λόγω της μειωμένης εκτίμησης της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Στην πραγματικότητα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός προέβλεπε 100 εκατομμύρια για τον σκοπό αυτό. Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν δοθεί μηδέν ευρώ, δηλαδή τίποτα. Δηλαδή η κυβέρνηση εξαγγέλλει και πάλι το ίδιο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα το συνεχίσει, αν και πρακτικά αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ.

2ον: Μετ’εμποδίων δίδεται και το ΚΕΑ. Οι άποροι θα χάσουν χρήματα λόγω «της χρονικής υστέρησης έναρξης, κατά δύο μήνες, του προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", με παράλληλη παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του τους μήνες αυτούς, σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας», όπως εξηγεί το Προσχέδιο. Στην πράξη, από τα 747 εκατ. ευρώ που τον Μάιο έλεγε ότι θα δώσει φέτος (αντί 760 εκατ. ευρώ που έλεγε τον Δεκέμβριο όταν η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2017) , μέχρι και τον Αύγουστο είχε δώσει μόλις 296 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά.

Γενικότερα όμως, για μέτρα Κοινωνικής Προστασίας και μόνον, ο προϋπολογισμός προέβλεπε να δοθούν φέτος 2,2 δισ. ευρώ. Έως τον Αύγουστο έπρεπε να έχει δώσει τουλάχιστον τα 2/3 δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ. Για πιο αδύναμους όμως είχαν δοθεί μόλις 716 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ούτε τα μισά από όσα θα έπρεπε.

Ακόμα και αν τα έπαιρναν μέχρι τον Δεκέμβριο όλα όσα προβλέπονται για φέτος, πώς θα περίμενε η κυβέρνηση ότι θα μπορούν να ζούνε αυτοί οι άνθρωποι περιμένοντας μάταια να τα πάρουν κάποτε;

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Πάνος

Ο κοπριτης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε σήμερα στον Αυτιά οτι έκοψαν απο τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Δηλαδή, το ΕΚΑΣ το έπαιρναν οι μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Σκαφτείτε Έλληνες που σκοπεύουν να μας φτάσουν αν ξαναψηφιστούν.

Ilias

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!!! Με πιστοποιητικό !!!!!!

Γιώργος

Δεν μας ενδιαφέρουν οι αδύνατοι, φτωχοί, δυστυχισμένοι, πεινασμένοι, ανάπηροι, ασθενείς, γέροι, παιδιά, άνεργοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, μεροκαματιάρηδες, σημασία έχει να περνούν καλά οι λεβέντες της επιχειρηματικότητας.

Πάνος

Αυτή είναι η δήθεν αριστερά λαμόγια και την πληρώνουν οι φτωχοί

@

Και ο Κούλης τί πρόκειται να κάνει γι αυτό, λέει ότι θα βρεί δουλειά στους αδύναμους και στα χούφταλα.

Platonas

Πενηντα χρονων πρωτη φορα βλεπω κυβερνηση να κανει αντιπολιτευση στον εαυτο της και στην αντιπολιτευση συνεχως, βλεπω και εσυ το ιδιο κανεις σε αρθρο που σου λεει οτι μειωνουν παροχες αλλα τις ταζουν την επομενη χρονια. Και μονο που τον αποκαλεις κουλη δειχνει ποσο επιρρεπης εισαι απο τα σοσιαλ μιντια.

Γιαννος

Εχουμε πεσει σε σπειρα ληστων και κλεφτων

Αλ6ης

Αυτή είναι η αριστερά οι πρώτοι που την πατήσανε είναι τα χαμηλά εισοδήματα Ψεύτες και απατεώνες σε όλες τους τις δεσμεύσεις

kyriakos

Πάρτε τα λεφτά από τους βρωμογερους. Αυτοί έφεραν την χώρα στο μηδέν.

ΑΓΓΕΛΟΣ

Αποκλείεται. Δεν σας πιστευω. Τοσα ειχε εξαγγείλει και τα υλοποίησε ΟΛΑ. Στο ενα κολλήσατε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cgfc5_XL

Το φράγμα των 500 εκατομμυρίων θέσεων θα σπάσουν φέτος οι low cost αεροπορικές εταιρείες, με βάση τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,8% σε σύγκριση με το 2017.

simaia-akropoli

Έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW για την Ελλάδα καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία και έτσι η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια μόλις στο 1%-2%

2
suntakseis_arthroo

12% περικοπή στα κονδύλια για κύριες συντάξεις του 2019, παρά τις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές - Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2019 με δεδομένες τις μειώσεις - Οι οδηγίες Χουλιαράκη στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Δείτε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο 

29