Αχτσιόγλου: Η Froneri Hellas παραβίασε την εργατική νομοθεσία

Αχτσιόγλου: Η Froneri Hellas παραβίασε την εργατική νομοθεσία

Θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας

Καταχρηστικά και παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία κινήθηκε η εταιρεία Froneri Hellas η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας της εν λόγω εταιρίας στον Ταύρο ήταν αντικείμενο συζήτησης που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Γκιόκα, στην οποία απάντησε η αρμόδια υπουργός.

Αναφερόμενη στο χρονικό της διακοπής λειτουργίας των μονάδων της Froneri Hellas στον Ταύρο, η υπουργός ενημέρωσε ότι, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει στο υπουργείο στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσω του Σωματείου τους, αίτημα για τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη και ενώ αμέσως το υπουργείο καθόρισε για την ίδια εβδομάδα, την τριμερή συμφιλιωτική υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια που θα μεταβάλει την κατάσταση του προσωπικού, μέχρι τη συνάντηση, «η επιχείρηση λειτουργώντας με έναν εντελώς καταχρηστικό τρόπο έκανε το ακριβώς αντίθετο». Όπως εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου, η επιχείρηση πριν από την τριμερή συμφιλιωτική απέστειλε στους εργαζόμενους σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσα στο οποίο προέβλεπε ένα πρόγραμμα οικειοθελών-συναινετικών αποχωρήσεων στο οποίο τους έδινε τις οφειλόμενες παροχές, κάποιες επιπλέον παροχές και μια διετή ασφαλιστική κάλυψη». «Επομένως η επιχείρηση λειτουργώντας εντελώς καταχρηστικά προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως οι 102 εργαζόμενοι συνυπέγραψαν αυτή την συναινετική αποχώρηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι δέχεται «πως αυτό έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης» και πάντως δημιουργήθηκε ένα τετελεσμένο την ημέρα που έγινε η τριμερής συμφιλιωτική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
«Η θέση του υπουργείου είναι πως η επιχείρηση ενήργησε με καταχρηστικό τρόπο και μάλλον συντρέχει και παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος για ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως με αυτή την έννοια και δεδομένου ότι στην τριμερή αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε από τα Χριστούγεννα αποφασίσει αυτή την αναδιάρθρωση, το υπουργείο θεωρεί ότι συντρέχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
O βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γιόκας, αναφερόμενος στο κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρίας στον Ταύρο, υπογράμμισε ότι «οδήγησε 102 εργαζόμενους, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο δρόμο και άλλους 200 εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η αντεργατική νομοθεσία». Ο Ι. Γκιόκας είπε ότι είναι προσχηματικός ο λόγος που πρόβαλε η εταιρεία για να κλείσει το εργοστάσιο, δηλαδή ότι έχει ζημιογόνα αποτελέσματα, γιατί πρόκειται για μια θυγατρική της πολυεθνικής Froneri International που αποτελεί κοινοπραξία με δραστηριότητα σε 22 χώρες. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναδιάρθρωση για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που ενήργησε η εταιρεία, με αιφνιδιαστική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους και ενώ η απόφαση ήταν προειλημμένη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι ο εκβιασμός που ασκήθηκε στους εργαζόμενους «πατάει» πάνω στην «αντεργατική νομοθεσία».
Ο κ. Γκιόκας κατήγγειλε ότι το αποτέλεσμα της τριμερούς ήταν ένα ευχολόγιο, μερικά καλά λόγια για τους εργαζόμενους και πιθανά πρόστιμα στην εταιρεία. «Όμως το δια ταύτα παραμένει», είπε ο κ. Γκιόκας που πρόσθεσε ότι τέτοια φαινόμενα είναι «αποτελέσματα της αντεργατικής μνημονιακής νομοθεσίας που είναι όπλο και κάνει πλάτες στον εκάστοτε εργοδότη να εκβιάζει και απολύει εργαζόμενους». Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα εργοστάσια τα κλείνει ο νόμος του κέρδους, τον οποίο υπηρετούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη εταιρεία έκλεισε αν και είχε εφαρμόσει όλη την αντεργατική νομοθεσία, με μειώσεις μισθών, με εκ περιτροπής εργασία, με αντικατάσταση εργαζομένων».
«Πριν από ένα μήνα ήμασταν στη Βουλή και ψηφίσαμε έναν νόμο προστατευτικό από τα φαινόμενα της απλήρωτης, της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, που δίνουν σημαντικά εργαλεία στους εργαζόμενους και αυτό θα πρέπει να μην το απαξιώνουμε», είπε η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν και θα συμβάλλουν ουσιωδώς στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
«Από την αρχή που ανέλαβε το έργο της αυτή η κυβέρνηση έχει ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου και διεξάγει συνεχώς συμφιλιωτικές συναντήσεις», είπε η κ. Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι στη διετία για περισσότερες από 300 υποθέσεις, έχουν γίνει τέτοιες συναντήσεις, με θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην πλειονότητα. Η υπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη της Επιθεώρησης της Εργασίας ώστε να καταβάλλονται στους εργαζόμενους δώρα, δεδουλευμένες αποδοχές ενώ σήμερα υπάρχει μια σημαντική μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως όλα όσα αναφέρω δείχνουν πως το μόνο που δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι τα ευχολόγια», είπε η Ε. Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέφθηκε πως καμία επιχείρηση που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία , δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα και κονδύλια. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις. Είδατε τι πήγε να γίνει με την El Dorado κατά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Άρα το μόνο που δεν μπορείτε να λέτε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει κανόνες στις επενδύσεις», είπε η υπουργός Εργασίας.
 

ΣΧΟΛΙΑ (15)

New Scrap

Ακούει Τι Λέει??? Αντιμέτωπη Με Την Επιβολή Προστίμων??? Ποιος??? Πότε Θα Πληρώσει???

Μαλιστα

Σχεδιο επενδυσεων ΣΥΡΙΖΑ: Οτι φαμε οτι πιουμε κι οτι αρπαξει ο κ@λος μας. Φευγετε εσεις, προστιμα εμεις. Τα οποια ειναι αστεια. Σε οποιοδηποτε δικαστηριο στο μελλον θα εκπεσουν,μιας και η εταιρια αποζημιωσε με παραπανω χρηματα απο τα νομιμα. Η ζημια ομως στην χωρα μας ως μη φιλικη στις επενδυσεις θα εχει παγιωθει στο εξωτερικο.

Μπράβο ρε εφάκι

και στείλε το πρόστιμο στην Ιταλία. Ενημέρωσε τους δε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται να κλείνουν οι επιεχειρήσεις. Μετά πήγαινε στον πειραιά και δώσε εντολή να μαστιγώσουν την θάλασσα. βούρλο!

Λεωνίδας

Κλαίω!

Φούφουτος

Πέστα συντρόφισσα. Πες επίσης ότι θέλουμε να ψηφίσουμε νόμο, με τον οποίο θα απαγορεύεται το κλείσιμο μιας επιχείρησης και ότι σκοπεύουμε να υποχρεώσουμε τους επιχειρηματίες και τους λοιπούς κσπιταλιστές, να προσλάβουν στα επόμενα δύο χρόνια όλους τους άνεργους ιθαγενείς και μετανάστες. Αλλιώς μαύρο φίδι θα τους φάει.

Ανακατωσούρης

Έλεος! Μιλάει και το ΚΚΕ για απολύσεις! Το ραδιοφωνικό σταθμό δεν τον πούλησε απολύοντας όλους τους εργαζομένους ή θυμάμαι λάθος; Γιατί δεν τον κράτησε, όπως απαιτεί από τη Froneri και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα κόμμα που λαμβάνει μαύρο χρήμα και αρνείται να ανοίξει τα λογιστικά του βιβλία στην εφορία, όπως κάνουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα σε αυτή τη χώρα, που σημαίνει ότι έχει και με το παραπάνω χρήμα για ξόδεμα. Όσο για την Αχτσιόγλου, είναι κρίμα να διαφημίζει την ανικανότητα της. Οι εργαζόμενοι μελέτησαν και υπόγραψαν μία πρόταση της εταιρείας. Ε και; Η εταιρεία την υπόγραψε; Ήταν σύμβαση; Όχι απ'ότι συμπεραίνεται. Η εταιρεία έκανε ότι μπορεί να κάνει η κάθε επιχείρηση σε αυτή τη χώρα, έκλεισε δηλαδή το εργοστάσιο. Αφού η κυρία, όπως κι όλοι οι άλλοι υπουργοί με τον Αλεκσυ είναι ανίκανοι και δυσλειτουργικοί ώστε να αφήσουν τους ανθρώπους να δουλέψουν; Τι θα κάνει η κάθε επιχείρηση; Θα φύγει για άλλα, καθώς όπως λένε και στο χωριό μου " υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια". Ουσιαστικά η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους γιατί έβγαζαν τίμια το ψωμί τους και δεν είναι επιδοματούχοι κομματοκρατικοί τρόφιμοι να χορεύουν όπως σφυράει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι κατά των εργαζομένων, αλλά είναι υπέρ των επιδοματούχων κομματικών τροφίμων όπως του ΠΑΜΕ και των διαφόρων ΜΚΟ.

ρ0

Ασχετα και λανθασμένα τα όσα λες. Επειτα το ΚΚΕ (όπως και τα λοιπά κόμματα) ειναι πολιτικός οργανισμός όχι επιχείρηση με σκοπό το κέρδος.

Ε, και τοτε

γιατι πουλησε το σταθμο και πηρε λεφτα; Γιατι δεν το χαρησε αφου δεν ειναι επιχειρηση; Σχετικα με το "κερδος" αφου τον πηρε τζαμπα γιατι εκανε κερδη και δεν τον χαρησε τζαμπα;

συριζισταν

κλειστε τες ολες κατα την μαδουριο και κουμμουνιστικη (παρα)λογικη ....οσοι κανουν επενδυσεις και δημιουργουν πλουτο πρεπει να τιμωρουνται .....εμεις εδω τα θελουμε ολα να ειναι κρατικα και ας πειναμε ...... η ιδεολογια θελει θυσιες και πεινα ..... αλεκση υπαρχουν πολλα κοροιδα να κοροιδεψουμε ...

οτι

Το θέμα είναι όχι να τις κλείσουν αλλά να υπακούουν στην νομοθεσία που ούτως ή άλλως είναι αντεργατική πλέον (η νεα). Δηλαδή τι; να λειτουργούν όλοι ανεξέλεγκτα; Αν δεν παραβίασε τον νόμο θα δικαιωθεί από τα δικαστήρια. Αν όχι θα πληρώσει. Δεν μπορεί για χάριν της ανεργίας να γίνουν όλα ζούγκλα. Στο τέλος, υποχωρηση υποχώρεση, θα δουλεύουν ολοι 60 ωρες την εβδομάδα για 50 ευρώ (και άν) και ο εργοδότης θα σε πετάει έξω χωρίς αποζημίωση. Η ιστορία αυτά διδάσκει. Θα γλύφεις τον κάθε επιχειρηματία για ένα κομμάτι ψωμί και αυτός τα κέρδη του θα τα βγάζει στο Κέιμαν.

@ οτι

δυστυχως εισαι εκτος τοπου και χρονου οπως ειναι και ολοι οι νεοκουμμουνιστες του συριζα ....Ποια νομοθεσια ? την πλεον ακραια παγκοσμιως που εχουν επιβαλλει οι συριζαιοι ? Πρεπει να δωσουν κινητρα στις επιχειρησεις γιατι ολες φευγουν και σε λιγο το ερωτημα σου δεν θα ειναι θεωρητικο αν δηλαδη θα σου ζητησουν να δουλευεις 60 ωρες αλλα πραγματικο γιατι σε λιγο ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ουτε για μια ωρα αφου θα εχουν φυγει ΟΛΕΣ οι εταιρειες και δεν θα βρισκεις πουθενα δουλεια ....ΠΡΩΤΑ ΦΕΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΕΤΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.......ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ...ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ .....Τελος πηγαινε και στην θεση οσων επενδυουν , εσυ θα εβαζες τα λεφτα σου σε μια χωρα με τετοια αντικινητρα και με ενα κρατος που το μονο που κανει ειναι να σε τιμωρει γιατι θελεις να παραξεις πλουτο ?......

οτι

Πρώτον δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Οι Συριζαίοι έχουν επιβάλλει ότι τους ζήτησε ο ΣΕΒ και η Τρόικα. Ναι είναι αντεργατική και όχι αντιεπιχειρηματική όπως νομίζεις. Μιλάω για την εργατική νομοθεσία όχι την φορολογία κλπ. Δεύτερον, η εργατική νομοθεσία τώρα είναι υπέρ των επιχειρήσεων, αυτό είναι γεγονός. Πολύ πιο φιλοεπιχειρηματική και αντεργατική από ό,τι ήταν πριν (επι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Αν περιμένεις να ρθουν επενδύσεις επειδή κάνεις όλο και πιο αντεργατική την νομοθεσία πλανάσαι πλάνη οικτρά. Επειτα λογω του διεθνούς ανταγωνισμού η εργατική νομοθεσία γίνεται παντου (βλ. Γαλλία) πιο αντεργατική. Και τι θα κάνουμε λοιπόν; Στο τέλος με πρόσχημα (αν και είναι αλήθεια) τον ανταγωνισμό οι εργαζόμενοι θα γίνουν εργαζόμενοι Ινδίας. Δεν υπάρχει έλεος από τους κερδοσκοπους επιχειρηματίες.

AA

Για κλάματα είναι η τύπισα. Η επιχείρηση προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με τους εργαζόμενους. Αν δεν ήθελαν πήγαιναν στην τριμερή. Αυτό δεν είναι "κακό" και σε κανένα δικαστήριο δε θα καταδικαστεί η επιχείρηση, οπότε όλα αυτά είναι να'χαμε να λέγαμε, επανάσταση κόντρα στο κεφάλαιο κλπ κλπ, και μετά με το χέρι απλωμένο θα πάνε να ζητιανεύουνε δανεικά και επιχειρηματικότητες...

theokal

Δεν είμαι εργατολόγος αλλά νομίζω ότι έχεις δίκιο. Νομίζω επίσης ότι και η όποια τριμερής να γινόταν, δεν θα είχε δεσμευτικό νομικά χαρακτήρα για κανένα μέρος και πιο πολύ τον χαρακτήρα διάγνωσης προθέσεων θα είχε και επιπλέον από τη στιγμή που ο "επιχειρηματίας" πήρε τις αποφάσεις του και αποζημίωσε τους εργαζόμενους με ποσά μεγαλύτερα απότι ορίζει ο νόμος, δεν μπορώ να φανταστώ δικαστήριο που να τον καταδικάζει για κάτι. Ας τα σκέφτονταν νωρίτερα οι κυβερνώντες (τωρινοί και προηγούμενοι) που ισοπέδωσαν τελείως τις αποζημιώσεις και έτσι είναι πανεύκολο να σε απολύσουν και ας έχεις και 10 χρόνια χωρίς να έχεις δώσει δικαίωμα. Βέβαια ούτε και το παλιό σύστημα ήταν καλό που αν δούλευες 3 μήνες αποκτούσες τόσα δικαιώματα που δεν τολμούσε ο άλλος να σε διώξει ακόμη και αν ήσουν άχρηστος αλλά και τώρα φτάσαμε στην άλλη άκρη.

Nbg

Το μόνο σχόλιο που αξιζει (theokal)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oil22

Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Ιουλίου 2018 για το αμερικανικό ελαφρύ αργό να ενισχυθεί 4,7% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 68,71 δολαρίων το βαρέλι

eurogroup_epimikunsi_arthro

Την Τεχνική Συμφωνία με τα νέα μέτρα μετά το Μνημόνιο δημοσιοποίησε η Κομισιόν - Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις φόρων με μείωση αφορολόγητου και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για αγρότες

7