ΝΔ για ΕΣΠΑ: Η κυβέρνηση απέτυχε, κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι

ΝΔ για ΕΣΠΑ: Η κυβέρνηση απέτυχε, κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι

«Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό»

Για το ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, τονίζοντας πως στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5.

Η Πειραιώς αναλύοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καταλήγει με την πρόταση  να γίνει έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες, τονίζοντας πως «το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί».

Αναλυτικά: 

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.    

Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017.  

Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.

Συμπέρασμα:

Με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Διαπιστώσεις:

- Η Κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.

- Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το  Φεβρουάριο του 2016.

- Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

- Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.

- Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

- Παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.

- «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20η που ήταν το 2012.

Πρότασή μας:

Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες. Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί.

- Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας.
ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ.

προς ΟΛΑ τα κομματα, ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΩΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΓΡΑΙΚΙΑ) ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΡΟΙΔΟ. ΘΕΛΟΥΝ ΣΑΝΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝΟ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.

ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ= κρατικά ευρωπαϊκά λευτά. Κοινός σοβιετικής έμπευσης. Καλύτερα όχι.

φλουφλης

ετσι

Κουλά

Αντε ρε παπάρα κουλη

Ελεος

Τσιπρας και με μπονους το 19, μονο αυτος μας εβαλε σε βασεις!

Έλεος

Αυτοί που έφτιαξαν την ανακοίνωση του Μητσοτάκη, γνωρίζουν άραγε ότι το ΕΣΠΑ αποτελείται από 7 Τομεακά προγράμματα και 13 Περιφερειακά προγράμματα και όχι μόνο από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα;; Που είναι οι επισημάνσεις για τα άλλα Προγράμματα, αφού και αυτά πάνε κατά διαβόλου;; Όσον αφορά τις προτάσεις τους, πιστεύουν ότι πραγματικά μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι απιθανότητες ή και αυτοί βιώνουν αυταπάτες, όπως κάποιος άλλος. Ωραίους τύπους έχει βρει η ΝΔ για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Συναγωνίζονται σε ασχετοσύνη τους τωρινούς...

Σταχικας Σωτηρης

ο Κιριακος βλεπει πολυ μακρια. Κριμα να μην βγει αυτοδυναμος για τρεις τετραετιες μινιμου. Πολυ ωραιο προγραμμα. Ιλλουστρασιον και με πολλες εικονες πολυχρομες να το καταλαβενουμε. Το ζοαδι ο Τσηπρας ειχε ενα προγραμα σε ενα χαρτι σαν τσιγαροχαρτο.

Δε μπορει με τιποτα

Το ατομο εινει τρελο!!

KX

Πρέπει να καταλάβουμε οτι στη συνεχιζόμενη κρίση, μετά από τόσα χρόνια, ελάχιστο ρόλο πλέον παίζουν οι πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές. Το οτι ένα κόμμα σαν τον Σύριζα, που στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, έχει το πολύ 3-4% πιστούς οπαδούς και μετά από τόσες ψεύτικες υποσχέσεις, εξαπατήσεις και ιδεολογικές ασυνέπειες, ενώ θα έπρεπε να πέσει στο 0.5%, ξεπερνά δημοσκοπικά το 15% σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Οι φαύλες και παρασιτικές δυνάμεις του δημόσιου τομέα, με τον Σύριζα ως αιχμή του δόρατος, επιστρατεύοντας πλήθος ανόητων θυμάτων, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ψυχή τε και σώματι, δίνουν την τελική, αυτοκαταστροφική τους μάχη. Την μάχη των μαχών. Συμπέρασμα: Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν!

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ 100% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗ ΕΦΟΣΟΝ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ. ΛΟΙΠΟΝ ΝΔ 35%, ΣΥΡΙΖΑ 34.9%. ΚΚΕ 5%, ΧΑ 10%, ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ.

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ

Ο Καραμανλης ηταν κουμουνας. Εδιωξε βασιλια. Νομιμο το καππα καππα. Τι να πεις;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aytokinhta

Ακόμα μία επιβεβαίωση σε ρεπορτάζ του newsauto. Αυτή τη φορά σε ότι αφορά στις αλλαγές του τέλους  ταξινόμησης, αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας, ελέω οδηγίας της ΕΕ. Διαβάστε τι θα γίνει άμεσα...

4888313

Έντονα ανοδική πορεία στις τιμές των κατοικιών που αυξήθηκαν 6,3% το πρώτο εξάμηνο του 2019 - Αύξηση κατά 19,5% στις επενδύσεις - Ιδιαίτερα ενθαρρυντική και η εικόνα των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας τους δύο πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου

windgen-0

Χτίζουν νέες μονάδες Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Elpedison - Στόχος να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη - Αμερικανικά funds και γερμανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ

7