Τώρα ο Φλαμπουράρης τα ρίχνει στις επιχειρήσεις για το χαμένο «πακέτο Γιούνκερ»

Τώρα ο Φλαμπουράρης τα ρίχνει στις επιχειρήσεις για το χαμένο «πακέτο Γιούνκερ»

Καμία απάντηση για τα νούμερα που δείχνουν ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε το 30% των χρημάτων για την Ελλάδα - Αντίθετα λέει ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν ευθύνεται η κυβέρνηση

Τώρα ο Φλαμπουράρης τα ρίχνει στις επιχειρήσεις για το χαμένο «πακέτο Γιούνκερ»
Να βγάλει τελείως από τις πλάτες της κυβέρνησης την ευθύνη για την μικρή απορροφητικότητα του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ επιχειρεί τώρα ο υπουργός Επικρατείας
Αλέκος Φλαμπουράρης μετά την παραδοχή του ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα χρήματα από το πακέτο που φέρει την ονομασία του προέδρου της Κομισιόν.
Κλείσιμο

Δύο ημέρες μετά τη δήλωσή του
που προκάλεσε σάλο και καυστικά σχόλια στο διαδίκτυο ο κ. Φλαμπουράρης όχι μόνο δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη στην κυβέρνηση - αν και στη συνέντευξή του είχε πει στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις καθυστερήσεις ότι ««δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια» - αλλά αντίθετα ρίχνει τις ευθύνες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας.

«Το "πακέτο Γιούνκερ" αποτελεί δανειοδότηση, κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαιτεί business plan ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του δανείου. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Δεν έχει την ευθύνη επί τούτου η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο καθυστερεί η έγκριση του δανείου, αλλά κυρίως η εκταμίευσή του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας στη δήλωσή του.

Πάντως ο κ. Φλαμπουράρης δεν δίνει καμία απάντηση για την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών που δείχνουν ότι σε μόλις από τα περίπου 15 δισ. επενδύσεων που αναμένονταν πριν από δύο χρόνια μέχρι και φέτος στη χώρα μας η αξιοποίηση Γιούνκερ ανέρχεται μόλις στα 3,7 δισ. ευρώ.

Η δήλωση του κ. Φλαμπουράρη έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά παραποιήθηκε η αναφορά μου στο ‘’πακέτο Γιούνκερ‘’ ώστε να υπάρξει σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας. Το ‘’πακέτο Γιούνκερ‘’ αποτελεί δανειοδότηση, κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαιτεί business plan ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του δανείου. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Δεν έχει την ευθύνη επί τούτου η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο καθυστερεί η έγκριση του δανείου, αλλά κυρίως η εκταμίευσή του.
Αυτή ακριβώς ήταν η δήλωσή μου. Έχει καμία σχέση με αυτά που γράφονται και λέγονται;».

Το βίντεο με την αρχική δήλωση Φλαμπουράρη:



Η αλήθεια των αριθμών: Ούτε στο 30% η αξιοποίηση
 
Βασικός μοχλός αναπτυξιακής βοήθειας του Σχεδίου Γιούνκερ, εκτός από τα 35 δισ. ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων (που είναι ουσιαστικά τα ίδια κοινοτικά κονδύλια που δικαιούτο και από πριν η χώρα μέσω του ΕΣΠΑ) είναι και τα επιπλέον αναπτυξιακά δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το Επενδυτικό σχέδιο αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ως «Σχέδιο Γιούνκερ», προέβλεπε χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2017 για ολόκληρη την Ευρώπη. Από τα ευρωπαϊκά ταμεία της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ επρόκειτο να διατεθούν 21 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονταν από ιδιώτες επενδυτές και μόχλευση κεφαλαίων.
 
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, την πρώτη περίοδο που είχε ανακοινωθεί το «Σχέδιο Γιούνκερ» είχε γίνει ο υπολογισμός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, από τα 315 δισ. που αφορούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά προβάλλονταν τότε από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στο νέο Μνημόνιο στο οποίο έμπαινε η χώρα.
 
Στην πράξη όμως, από τα δάνεια αυτά η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις 1,2 δισ. ευρώ και αυτό έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε υποπολλαπλάσιες από το αναμενόμενο επενδύσεις.
 
Αν και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα κύριος Πάνος Καρβούνης χαρακτήριζε μιλώντας στο newmoney.gr την επίδοση της Ελλάδας ως «ιδιαίτερα καλή» (δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές) επισήμανε ότι «το 1,2 δισ. που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει έως σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, ούτε το 1/3 των επενδύσεων των 12-15 δισ. που αναμένονταν ως το 2017 δεν έχουν πραγματοποηθεί.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ελληνικών επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση και των capital controls. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης