Καθημερινό δράμα για τα ελληνικά νοικοκυριά!

Καθημερινό δράμα για τα ελληνικά νοικοκυριά!

Στο χειρότερο σημείο εδώ και δέκα χρόνια η ψυχολογία των Ελλήνων που είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι ακόμη και από Βούλγαρους και Ρουμάνους.

Καθημερινό δράμα για τα ελληνικά νοικοκυριά!
Μέσα στην αγωνία για την ανεργία και την ανασφάλεια για το αύριο ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, βιώνοντας καθημερινά με τον δικό τους τρόπο το δράμα της ελληνικής οικονομίας.

Οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους πια βλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ είναι μακράν οι πλέον απαισόδοξοι σε όλη την Ευρώπη, βλέποντάς τα πολύ πιο μαύρα ακόμη και από τους Βούλγαρους ή τους Ρουμάνους...

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο, υποχωρεί για έβδομο μήνα και διαμορφώνεται στην τρίτη διαδοχικά ιστορικά χαμηλότερη επίδοσή του, στις -67 μονάδες (από -61 μονάδες). 
Κλείσιμο

Οι Έλληνες καταναλωτές, όχι μόνο καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση στην κλίμακα απαισιοδοξίας, αλλά απέχουν πλέον σημαντικά από τους αμέσως πιο απαισιόδοξους, τους Ρουμάνους (στις -56 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και Βούλγαρους (-43 μονάδες). Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες καταγράφεται μείωση τον Μάιο, με τους μέσους όρους των δεικτών να περιορίζονται κατά 3 μονάδες, στις -15 και -18 αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. 

«Η εκτεταμένη ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την εντεινόμενη ανεργία, επιβαρύνεται τον Μάιο με τη σταδιακή ανάδειξη όλων των παραμέτρων του μνημονίου συνεννόησης με ΔΝΤ. Οι καταναλωτές είναι έτσι προβληματισμένοι για τις επερχόμενες αλλαγές και την ανάγκη προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα που διαφέρει ενδεχομένως αρκετά από όσα είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και το καταναλωτικό πρότυπο που είχαν υιοθετήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. 

Αναλυτικότερα:

Ιστορικά χαμηλές προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρούν κατά 10 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -54 μονάδες. Από τα νοικοκυριά, μόλις το 5% και πάλι αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση αυξάνεται κατά 10 μονάδες, στο 73%. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 και -7 μονάδες αντίστοιχα.

Μεγάλη υποχώρηση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται για έβδομο μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Μαρτίου του 2009, στις -62 μονάδες (από -49 μονάδες). Το 79% των  καταναλωτών (από 69% τον Απρίλιο) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη περιορίζονται σημαντικά, στις -16 και -21 μονάδες.

Μικρή ενίσχυση της πολύ χαμηλής όμως πρόθεσης για αποταμίευση

Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες δεν υποχωρεί τον Μάιο, αλλά βελτιώνεται ήπια, παραμένοντας όμως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στις -63 μονάδες, από το χαμηλό ρεκόρ των -67 μονάδων του Απριλίου. Το ποσοστό των νοικοκυριών που κρίνουν ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα αυξάνεται στο 17% (από 13%), ενώ περιορίζεται στο 80% (από 86%) το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση εντός του επόμενου έτους. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται στις -7 και -10 μονάδες αντίστοιχα.


Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία)


Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Ecfin


Νέο ιστορικό υψηλό στις προβλέψεις για την ανεργία

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, καταγράφουν νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις +88 μονάδες (από +82). Πλέον, το 94% των καταναλωτών (από 91%) προβλέπει δυσμενείς εξελίξεις για την πορεία της ανεργίας στη χώρα το επόμενο 12-μηνο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη βελτιώνονται οριακά και διαμορφώνονται στις +32 και +34 μονάδες αντίστοιχα.

Οριακή υποχώρηση στην πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) υποχωρεί οριακά και διαμορφώνεται στις -63 μονάδες, καταγράφοντας δεύτερο συνεχόμενο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι θα αυξήσει λίγο ή πολύ τις δαπάνες του αυξάνεται στο 7% (από 4%), όπως αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι θα τις μειώσουν σημαντικά στο 59% (από 56%). Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες παραμένουν στις -22 μονάδες αντίστοιχα.

Περιορίζονται οι πληθωριστικές προσδοκίες

Οι προσδοκίες ανόδου των τιμών περιορίζονται τον Μάιο, με το δείκτη εξέλιξης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να κατέρχεται στις +29 μονάδες (από +35 μονάδες). Το 58% των καταναλωτών (από 62%) προβλέπει αύξηση των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 7% αναμένει μείωση (από 4%). Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται ανοδικά, στις +14 και +12 μονάδες αντίστοιχα. 


Τρεις στους πέντε «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» περιορίζεται ελαφρά στο 60% (από 62%). Οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 20-21%, ενώ τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί και εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 9% (από 8%) και 10% (από 9%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης