Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Θετικό βήμα η έξοδος στις αγορές, αλλά…

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Θετικό βήμα η έξοδος στις αγορές, αλλά…

Συστήνει δημοσιονομική σταθερότητα και όχι χαλάρωση μετά το ομόλογο - Προβλέπει ότι το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 1,5%-1,6%, αντί 1,8% - 2,7% που προέβλεπε το υπουργείο Οικονομικών

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Θετικό βήμα η έξοδος στις αγορές, αλλά…
Στο 1,5%-1,6%  (αντί 1,8% - 2,7% που προέβλεπε το ΥΠΟΙΚ) προσγειώνει για φέτος την τις προβλέψεις για την Ανάπτυξη το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Χαρακτηρίζει σαν ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης την έκδοση ομολόγου, προσθέτοντας όμως ότι η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια υπό 4 προϋποθέσεις:

1) να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας,

2) να διασφαλιστεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια πράγμα κατ’ εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, 

3) να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και προστασία της εργασίας

4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Κλείσιμο

Ως προς την έκδοση του ομολόγου, η τριμηνιαία έκθεση που εξέδωσε το Γραφείο  Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου «στον βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια». 

Τονίζει επίσης ότι χρειάζεται Ανάπτυξη – έστω και ασθενούς –για το 2017 και η συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία).

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για το 2017 προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν.

Επίσης, τονίζεται, τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων τριμήνων έδειχναν ότι η οικονομία κινούνταν στα όρια της στασιμότητας από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Μέχρι το  πρώτο τρίμηνο του 2017 (με την αναιμική του μεγέθυνση) είχαμε πίσω μας τριάμισι χρόνια κίνησης γύρω από το μηδέν ενώ μπροστά μας περιμένουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες. 

Οι αρχικές προβλέψεις για το 2017 χειροτέρευαν. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός είχε στηριχθεί σε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, αλλά πιο πρόσφατες προβλέψεις (π.χ. ΚΕΠΕ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ) υπολογίζουν ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 1,4-1,8 %. Ας σημειωθεί ότι ορισμένες εξωτερικές πηγές προβλέπουν ακόμα χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, κάτω του 1%.

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν πλήρως το βάθος των προβλημάτων της χώρας ούτε τις επισφάλειες. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσε αισιοδοξία για την τελική έκβαση του εγχειρήματος της προσαρμογής. Με κριτήριο τη συμφωνία αυτή, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Χαρακτηριστικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να ανεβαίνει και οι «αποδόσεις» των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αγορών για ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων όπως έδειξε η επιτυχής έκδοση ομολόγων τους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος προστίθεται στα θετικά νέα, κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, διότι, πρώτον, ή διαδικασία αυτή ήταν ξεπερασμένη καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης λόγω Μνημονίων και, δεύτερον, η άρση της δεν συνεπάγεται το τέλος της εποπτείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης