Στον «πάγο» 70.000 επικουρικές: Θα ζητήσουν πίσω τα χρήματα από τους συνταξιούχους!

Στον «πάγο» 70.000 επικουρικές: Θα ζητήσουν πίσω τα χρήματα από τους συνταξιούχους!

Οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά την 1η/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της, σύμφωνα με το ΕΤΕΑ

Ακόμα και τα χρήματα που έχουν πάρει ως επικουρική σύνταξη
μπορεί να ζητήσει πίσω από 70.000 ασφαλισμένους το ΕΤΕΑ, καθώς βάσει νέας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, όλες οι αιτήσεις (εκτός των περιπτώσεων θανάτου) που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 θα αναθεωρηθούν! 

Το ΕΤΕΑ λέει ότι νέες επικουρικές μετά την 1η/1/2015 βγαίνουν μόνον αν από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 12/5/2016 επήλθε θάνατος συνταξιούχου που έπαιρνε επικουρική σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν ακόμα 120.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά την 1η/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της σύνταξης όταν (σ.σ.: και αν) εκδοθούν οι οδηγίες του υπουργείου για το πώς θα υπολογίζονται οι επικουρικές από 1ης/1/2015 σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου!

To υπουργείο Εργασίας μάλιστα με χθεσινή εγκύκλιο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προαναγγέλλει και τροποποίηση του νόμου για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων θα βγαίνουν οι νέες επικουρικές συντάξεις.

Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, αναφέρεται ότι σε όσες από τις ανωτέρω αιτήσεις (σ.σ.: μετά την 1η/1/2015) έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, είτε πριν ή μετά τις 13/5/2016, με βάση τον τρόπο υπολογισμού που ήταν σε ισχύ προ νόμου Κατρούγκαλου, «οι αποφάσεις αυτές είναι μη νόμιμες και πρέπει να αναθεωρηθούν οίκοθεν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που τις εξέδωσαν».

Μετά την 1η/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί 13 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Σε περιπτώσεις που εκδόθηκαν όμως επικουρικές χωρίς να υπάρχει νέος κανονισμός, αυτές οι συντάξεις είναι παράνομες σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, εκτός και αν επήλθε θάνατος συνταξιούχου!

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου παρατείνει το διετές πάγωμα επικουρικών για περίπου 70.000 αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά, ενώ οι επικουρικές για τις 120.000 αιτήσεις ασφαλισμένων που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014 εκτιμάται ότι θα έχουν βγει καλώς εχόντων στο τέλος του 2019. Από το 2020, θα περιμένουν να πληρωθούν και όσοι έκαναν αίτηση από 1ης/1/2015!

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

1 Οσοι βγήκαν με αναστολή σύνταξης πριν από την 1η/1/2015 (π.χ. από Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών ή και Δημόσιο) αλλά συμπληρώνουν όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης μετά την 1η/1/2015 δικαιούνται σύνταξη από το ΕΤΕΑ με το νέο μαθηματικό τύπο. Τέτοιες συντάξεις ενδεχομένως να έχουν εκδοθεί αλλά καθίστανται άκυρες.

2 Σε περίπτωση που η επικουρική σύνταξη αναπηρίας επαναχορηγείται μετά την 1η/1/2015, ο υπολογισμός της γίνεται με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και αν έχει εκδοθεί απόφαση είναι επίσης μη νόμιμη.

3 Σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα για μετατροπή σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος μετά την 1η/1/2015, ο υπολογισμός της σύνταξης γήρατος γίνεται με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Αν έχει εκδοθεί απόφαση μετατροπής μετά την 1η/1/2015 είναι παράνομη.

4 Στις επικουρικές λόγω αναπηρίας το κριτήριο για τον υπολογισμό του ποσού και την καταβολή σύνταξης είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, εκτός εάν κατά την ημερομηνία αυτή δεν έχει διακοπεί η εργασία, οπότε κριτήριο είναι η ημερομηνία διακοπής της εργασίας του ασφαλισμένου. Με αίτηση πριν από την 1η/1/2015 οι συντάξεις βγαίνουν με τον παλιό τρόπο, ενώ με αίτηση πριν από την 1η/1/2015, αλλά με διακοπή εργασίας μετά την 1η/1/2015, η επικουρική αναπηρίας είναι παράνομη αν έχει εκδοθεί.

5 Στις περιπτώσεις παράτασης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς ανεξάρτητα εάν η σχετική αίτηση υποβλήθηκε πριν ή μετά την 1η/1/2015.

6 Από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016) το πρώην ΕΤΕΑ παύει να χορηγεί λοιπές παροχές πλην της επικουρικής σύνταξης, όπως έξοδα κηδείας, επίδομα απολύτου αναπηρίας και προσαύξηση σύνταξης λόγω οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων).

Η εγκύκλιος αντί να λύσει τον γόρδιο δεσμό στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων επιφέρει χάος. Πώς θα αλλάξει μια επικουρική που κατά παρέκκλιση νόμου βγήκε με ποσό 250 ευρώ, όταν για να τροποποιηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκδοθεί και ο μαθηματικός τύπος του νόμου Κατρούγκαλου που ακόμη αγνοείται; Τι θα γυρίσουν πίσω όσοι πήραν επικουρικές που υπολογίστηκαν με τον παλιό τρόπο και όχι με αυτόν που λέει ο νόμος, δηλαδή με αναπλήρωση 0,45% των αποδοχών για κάθε έτος ασφάλισης και με δείκτες θνησιμότητας; Στα ερωτήματα αυτά αντί απαντήσεων βγάζουν εγκυκλίους περί «μη νόμιμα εκδοθεισών συντάξεων» ακυρώνοντας αποφάσεις που πήραν στα χέρια τους ανυποψίαστοι πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Κυριάκος

Φίλοι μου συνταξιούχοι για την οικονομική δυστυχία σας και την μείωση των αποδοχών σας δεν ευθύνονται οι πράσινες, γαλάζιες, ροζ κυβερνήσεις, αλλά οι συμπολίτες σας εργοδότες που κλέβουν ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές εισφορές, επιχειρηματίες που υπεξαιρούν ΦΠΑ κράτους, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν δηλώνουν στο υπουργείο οικονομικών πραγματικά κέρδη εισοδήματα για φορολόγηση και δημόσια έσοδα, εκπρόσωποι αγοράς που δεν εξοφλούν τραπεζικά δάνεια πραγματικής οικονομίας, λεβέντες ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχοντες κατέχοντες κινητά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρώνουν φόρους, τέλη, πρόστιμα, λογαριασμούς, οφειλές, χρέη, μισθούς εργαζομένων, παράνομοι που υποθάλπουν μαύρη, αδήλωτη, ανασφάλιστη, αφορολόγητη και άνομη αλλοδαπή εργασία.

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Τις επιχειρησεις που τις ειδες..?ολοι μονοι τους σ ενα γκισε καθονται με αδειο ταμειο..εσυ θα παιρνεις τριπλο επιδομα πληκτρολογιου αλλιως δεν εξηγειτε...

Τερέζα

Συγνώμη και ποιοι είναι οι κάτοχοι πολυτελούς κύριας ή εξοχικής κατοικίας, πανάκριβου αυτοκινήτου ή σκάφους, μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων ή περιουσιών, πολυδάπανης ένδυσης ή υπόδησης, πολυέξοδων διακοπών ή διασκεδάσεων, ποιοι γεμίζουν κέντρα ψυχαγωγίας ή ταβέρνες ή ξενοδοχεία, ποιοι κάνουν πλούσια μεγάλη ζωή ;;;

Βάνα

Δεν φτάνει που είστε κλέφτες στο ΣΥΡΙΖΑ, είστε και ψεύτες αποπανω. Τους κλέφτες Συριζόπουλο δεν τους πιάνει ο κομαντάντε Αλέξης Τσίπρας ; ή απλά χρεώνει την κλοπή στους πολίτες ;

Να ζησουν και αυτοι.....

... καρτες ΣΙΤΙΣΗΣ και 200Ε το μήνα τα έκαναν σε κοπρίτες Αλβανούς και (καλά) Ρωσοποντιους..... στην γειτονιά μου παίρνουν όλοι- όλες (40ρηδες) και κανουν και πλακα στους Ελληνες..... ψάξε το.

Νικος

Μονο την φωτο να δει κανεις καταλαβαινει γιατι χρεωκοπησε η Ελλαδα. Δεν χρειαζεται τιποτα αλλο. Απλως δειτε την φωτο και την "ποιοτητα" των νεοελληνων πασοκανθρωπων.

Πετρος

Να τα ζητησουν πισω και με τοκο οι μπαχατσηδες δημοσιοι ιδιωτικοι.Ολοι θα πληρωθουν με βαση τις εισφορες που πληρωναν.

ο ποντιος

θελω να ξερω πως νιωθουν αυτοι που ψηφισαν αυτη την αλητοπαρεα και τον καραμανλη τον ασημαντο

Σταύρος

Νιώθουν ότι παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει φτωχούς τίμιους συνταξιούχους-υπαλλήλους πλουσιότερους και πλούσιους λαμόγια επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες φτωχότερους.

αηδιασμενη

έχετε καταλάβει ότι όλοι οι πολιτικοί φταίνε για την κατάντια της χώρας και πως κανένας τους δε διαφέρει εγώ πιστεύω ότι είναι οργανωμένο σχέδιο να εξοντώσουν τους Έλληνες και να μείνουν τα φτηνά εργατικά χέρια για τα πετρέλαια και επιχειρήσεις ξένων με εργάτες από όλες αυτές τις φυλές που έχουν μαζευτεί στον τόπο μας

ΠΡΟΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ .ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ . ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΞΥΡΙΖΑ .ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΑΔΗ . ΟΠΟΤΕ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΚΛΑΜΑ Η ΚΥΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΞΥΡΙΖΑ . ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕΤΟΥΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΙ

o συριζα

ειναι το απολυτο χαος. η τεραστια συγχιση και η τρελα που εχε φερει ολους στα προθυρα της τρελας. της παρακρουσης με φοντο το ψεμα και το μπαχαλο.

Χαζοπουλος

Ο Μητσοτακης φταιει !

Boetar

Πες τα πατριωταρα!Ο Μιτσοτακης δεν θα τα ψηφισει αυτα οπως ουτε τα προηγουμενα.

εμετική φωτογραφία

όλο το παλαιοκομματικό σκυλολόι που κατέστρεψε μεταπολιτευτικά την Ελλάδα.

!!!!

EΣΕΝΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ !! ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ . ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ !!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pyatt_2

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως «πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» - Τι δήλωσε σε δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη 

germanos-reuters

Σύμφωνα με το Reuters ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα μας είναι πιθανό να λάβει έως και 15 δισ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος 

4
tsaka_euro_arthrooo1

Ολοκληρώθηκαν τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος - Έρχεται νέο κείμενο δεσμεύσεων 5-6 σελίδων, "μνημόνιο τσέπης" - Η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα

28