"Οι Έλληνες πρέπει να μειώσουν μισθούς στον ιδιωτικό τομέα"

"Οι Έλληνες πρέπει να μειώσουν μισθούς στον ιδιωτικό τομέα"

Διάχυτη η αγωνία στις συνεδριάσεις Ecofin και Eurogroup, αλλά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζει ότι η κρίση είναι ελληνική και όχι ευρωπαϊκή

"Οι Έλληνες πρέπει να μειώσουν μισθούς  στον ιδιωτικό τομέα"
Με την προσοχή  όλων στραμμένη στην «υπεράσπιση» του  ευρώ και στην ενίσχυση της «άμυνας» της Ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές  επιθέσεις, απ’ όπου κι αν αυτές  προέρχονται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να λάβουν αποφάσεις «ζωής» για την ίδια τη συνοχή και τη συνέχεια της Ένωσης.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  κ. Ντομινίκ Στρος Καν επιμένει πως η κρίση δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά καθαρά ελληνική καθώς και ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν!

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό  τηλεοπτικό κανάλι Euronews, ο κ. Στρος Καν ανέφερε ότι η μείωση των μισθών είναι μεν ένα πολύ επώδυνο μέτρο, ωστόσο αποτελεί τον μόνο τρόπο για να καταφέρει η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική και να πουλά πάλι τα προϊόντα της.  
Κλείσιμο

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η ανάπτυξη είναι το κλειδί. Γιατί  η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα με την ανάπτυξη; Γιατί έχει προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτά που παράγει είναι  πιο ακριβά σε σύγκριση με τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες άλλων χωρών"…  
 
Κατά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, "το ευρώ σήμερα δεν έχει τελειώσει και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν με τη δημιουργία και την εισαγωγή του ευρώ".

Οι πρώτες, τώρα, δηλώσεις, τόσο των μελών της Κομισιόν και  της διοίκησης της ΕΚΤ, όσο  και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, παραπέμπουν στην πεποίθησή τους ότι ο κολοσσιαίος σε κεφάλαια μηχανισμός στήριξης στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να ενισχύσουν τις «αδύναμες χώρες» της Ένωσης θα αποδειχθεί αποτελεσματικός, δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι θα είναι «ιδιαίτερα επώδυνος για όποια χώρα θέλει να τον χρησιμοποιήσει».

Μήνυμα  για το ευρώ

Καθαρά κίνηση πολιτικής, καθώς θέλουν να στείλουν στις αγορές το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν καμία  χώρα του ευρώ – άρα και το ίδιο το νόμισμα – έρμαια στις ορέξεις  των κερδοσκόπων, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να βεβαιωθούν πως καμία χώρα –  μέλος δεν θα επαναπαυθεί στην «ασφάλεια» του μηχανισμού και θα ... αμελήσει να ελέγξει τα του οίκου  της, να υιοθετήσει αυστηρά προγράμματα  λιτότητας και εν τέλει να τιθασεύσει τα όποια δημοσιονομικά της ελλείμματα.

Η ... καμπάνα χτυπάει  για την Ισπανία, την Ιταλία, την  Πορτογαλία αλλά και τη Γαλλία. Τις  καλούν ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες  να επισπεύσουν από μόνες τους τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μην  χρειαστεί να ... υποστούν ό,τι και η Ελλάδα!

Το κοινό ευρωπαϊκό  νόμισμα, πάντως, το βράδυ της Δευτέρας, μετά την καταβαράθρωση κάτω και  από τα 1,23 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα της 4ετίας, πήρε ανάσες και  κινήθηκε ανοδικά, πλησιάζοντας τα 1,24 δολάρια.

Να  συμφωνήσουν 

Σε δεύτερο χρόνο  οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούνται  να συμφωνήσουν – επιτέλους –  σε έναν συντονισμό των οικονομικών  τους πολιτικών ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ. Καλούνται  δηλαδή – όπως χαρακτηριστικά λέει σε κάθε ευκαιρία ο αρμόδιος Επίτροπος  Όλι Ρεν – να «ευθυγραμμίσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους στους τομείς του εργασιακού, της απασχόλησης, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, πως ο ίδιος «δεν ανησυχεί για την ισοτιμία του ευρώ, αλλά  για την ταχύτητα της πτώσης του το τελευταίο διάστημα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Το πως θα συμβεί αυτό θεωρητικά το «κατέχει» η  Γερμανία! Η οποία προσέρχεται  στην συνεδρίαση με πρόθεση να ζητήσει  να ληφθούν αυστηρές αποφάσεις για  τις χώρες που δεν θα μπορούν  να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά  τους, με την υιοθέτηση ποινών και  κυρώσεων στους ... «παραβάτες».

Πάντως τουλάχιστον  ένας Γερμανός είναι αισιόδοξος! Ο  λόγος για τον υπουργό Οικονομικών  της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι με την υιοθέτηση  του ευρωμηχανισμού διάσωσης η Ευρώπη «αφόπλισε» την κρίση. Οψόμεθα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης